Källarfranska

frallor
Ett snabbt recept på källarfranskor är aldrig fel att ha i bakfickan! Och snabbt går de, det lovar jag! Lika väl som man lär sig måtten till pannkakssmet så borde var och varannan kunna måtten på källarfranska! Det är absolut det enklaste recept på rykande färska frukostbullar man kan få! EN jäsning, varm eller kall! Direkt före dom ska ätas, eller kvällen innan! Går du upp lite tidigare på morgonen än vad resten av familjen gör så är det här en baggis som du knådar ihop på 10 min, jäser under duk i 40 min och gräddar i 10 min! Vad blev det… En timme i förväg och 10 minuters arbetsinsats!  Går du INTE upp så tidigt så förbered bullarna kvällen innan! Eller så gör du inte alls som jag föreslår, istället bakar du dessa frallor precis när du känner för de! 😉

16 st
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
½ l vatten
1 msk socker
1½ tsk salt
3 msk olja
13 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt! Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång. Skär degen i 16 lika stora bitar. Vänd bitar i mjöl och platta till dom något med handen. Lägg upp på låt och låt jäsa under bakduk 40 min. Värm ugnen till 250 grader. Grädda bullarna i 10-12 min. Låt svalna på galler!

Kalljäsning :
Om du vill förbereda degen kvällen innan så kalljäser du frallorna i kylskåpet. Då behöver du inte ljumma degvätskan till 37 grader utan du använder kallt vatten ur kranen. Använder du torrjäst räkna 1 pkt torrjäst (14 gram) som motsvarar 1 pkt färsk jäst (50 gram). Dock säljs torrjästen i 2-pack, så använd bara den ena påsen. Jag använder ofta torrjäst när jag kalljäser längre än 12 timmar, det brukar bli himla bra! Baka ut frallorna på ugnsplåt, täck med plastfolié och ställ in i kylen över natten. Grädda frallorna direkt från kylen på morgonen därpå!

brodrecept

Forma en lång rulle. Strö över vetemjöl.

baka_brod

Skär i 16 lika stora bitar.

recept_kallarfranska

Lägg på plåt & låt jäsa 40min.

kallarfranska_recept

Bullarna jäser  till ungefär dubbel storlek! Grädda i 250 grader ca 10 min.

kallarfranska

Njut av en härlig frukost, eller till en god lunchsallad.

 1. Alltså, du är för härlig. Tänk om jag bara hade haft hälften av din mat energi, då hade familjen blivit överlyckliga.

  Om jag nu inte går upp en timme innan resten av familjen och vi inte vill vänta en timme med frukosten efter att vi vaknat, kunde jag ju fixa det kvällen innan. Menar du då att jag fixar allt fram till jäsningen, läger plastfolie över bullarna och ställer dem i kylen och tar ut dem på morgonen och direkt in i ugnen? Eller hur menar du?

  Tacksam om du vidareutvecklar receptet på din blogg???

 2. Eftersom jag önskar hjälp från dig skall du få ett recept från mig. Du har kanske ett annat du gör efter men detta var gott. Jag fick det nyligen från en kompis och delar gärna med mig av det till dig.

  Broccolisoppa
  1 gul lök hackad

  1 vitlöksklyfta i bitar

  500g broccolibuketter = 2 färska buketter delas i bitar

  1,2 l buljong = vatten och två tärningar grönsaksbuljong

  Detta kokas och mixas. Jag använder en stavmixer.

  2-3dl vispgrädde hälls i den mixade soppan och värmes.

  Red av med litet maizena till lagom konsistens. Smaka av med salt och vitpeppar.

  Jag brukar koka en bukett broccoli separat för att få litet tuggmotstånd i soppan. Serverar det i en egen skål så att de som vill kan ta.

  Franskbröd och brie eller camenbertost till.

 3. Källarfranska låter bra gott och enkelt.
  En eller två påsar torrjäst ja det är frågan från mig.
  Kan du tala om för mig hur mycket en påse torrjäst i Sverige innehåller?

 4. Bakade igår….sparade 8 st som jag gräddade i morse!!
  Kanonrecept!! Maken blev glad när de doftade nybakt kl 6,30 i morse!!

 5. ser otroligt gott ut, ska testas

  Vi testade något helt annat i helgen. Kika gärna in hos mig så har jag skrivit om när jag och sonen lagade chokladkryddad fläskfile. Rekommenderas!

 6. Jag bakade källarfranska idag med ditt recept och dom blev ljuvliga =)
  Är det ok om jag talar om att det är hos dig jag hittat receptet på min blogg??
  Ha en bra dag

 7. Såg ditt recept härom morgonen och var bara tvungen att testa på engång. Dom blev mega goda och sambon blev mäkta överraskad för nybakt frukost på sängen…

 8. Idag skulle jag baka bröd för kanske tredje gången i mitt liv och utgick då från detta recept. Jag lade till två stycken rivna morötter och ca 1 dl solroskärnor. Dom blev gudomligt goda och var väldigt lättbakade.

 9. Såg dom härliga bilderna och blev väldans inspirerad så jag bakade frallorna häromdagen. Tyckte dock att degen var lite lös och svår att hantera med bara 13 dl mjöl, så jag knådade in ett par dl till. Blir din deg också lös, och i så fall, har du nåt superknep för att handskas med dom?

  // kramar, Alex

 10. Jadu, enkelt var väldigt bra beskrivet! Sjukt snabbt och lätt när man vill baka men inte stå i köket halva dagen. Jag hade 1/2 paket jäst kvar sen tidigare så då gjorde jag en halv sats, dock gjorde jag ändå 16 bullar så de blev hälften så stora. Det tyckte jag blev lagom! =)

 11. Hej, vi har precis bakat brödet men vi bakade med rågsikt och vetemjöl för att få den lite nyttiggare, det gick också bra, de var jättegoda, mycket lätt recept..

 12. Tack för receptet! Ska nog testa ut att baka dem redan senare idag för mannen önskar sig hembakat bröd så det är bara att ta order 😉

  Det här receptet verkar ju så pass enkelt så tom jag som inte är van att baka borde klara, eller? 😀

 13. Hej!! kan jag baka dessa på kvällen och kall jäsa frallorna och baka dom till eftermiddagen ???ska ha ett inrednings party……

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..