Källarfranska

frallor
Ett snabbt recept på källarfranskor är aldrig fel att ha i bakfickan! Och snabbt går de, det lovar jag! Lika väl som man lär sig måtten till pannkakssmet så borde var och varannan kunna måtten på källarfranska! Det är absolut det enklaste recept på rykande färska frukostbullar man kan få! EN jäsning, varm eller kall! Direkt före dom ska ätas, eller kvällen innan! Går du upp lite tidigare på morgonen än vad resten av familjen gör så är det här en baggis som du knådar ihop på 10 min, jäser under duk i 40 min och gräddar i 10 min! Vad blev det… En timme i förväg och 10 minuters arbetsinsats!  Går du INTE upp så tidigt så förbered bullarna kvällen innan! Eller så gör du inte alls som jag föreslår, istället bakar du dessa frallor precis när du känner för de! 😉

16 st
Det här behöver du :
1 pkt jäst (50 gram)
½ l vatten
1 msk socker
1½ tsk salt
3 msk olja
13 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smula ner jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, fingervarmt! Rör ut jästen i vattnet och rör i resterande ingredienser. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma degen till en lång rulle ca 50 cm lång. Skär degen i 16 lika stora bitar. Vänd bitar i mjöl och platta till dom något med handen. Lägg upp på låt och låt jäsa under bakduk 40 min. Värm ugnen till 250 grader. Grädda bullarna i 10-12 min. Låt svalna på galler!

Kalljäsning :
Om du vill förbereda degen kvällen innan så kalljäser du frallorna i kylskåpet. Då behöver du inte ljumma degvätskan till 37 grader utan du använder kallt vatten ur kranen. Använder du torrjäst räkna 1 pkt torrjäst (14 gram) som motsvarar 1 pkt färsk jäst (50 gram). Dock säljs torrjästen i 2-pack, så använd bara den ena påsen. Jag använder ofta torrjäst när jag kalljäser längre än 12 timmar, det brukar bli himla bra! Baka ut frallorna på ugnsplåt, täck med plastfolié och ställ in i kylen över natten. Grädda frallorna direkt från kylen på morgonen därpå!

brodrecept

Forma en lång rulle. Strö över vetemjöl.

baka_brod

Skär i 16 lika stora bitar.

recept_kallarfranska

Lägg på plåt & låt jäsa 40min.

kallarfranska_recept

Bullarna jäser  till ungefär dubbel storlek! Grädda i 250 grader ca 10 min.

kallarfranska

Njut av en härlig frukost, eller till en god lunchsallad.

 1. Susanne skriver:

  Hej!! kan jag baka dessa på kvällen och kall jäsa frallorna och baka dom till eftermiddagen ???ska ha ett inrednings party……

 2. Tack för receptet! Ska nog testa ut att baka dem redan senare idag för mannen önskar sig hembakat bröd så det är bara att ta order 😉

  Det här receptet verkar ju så pass enkelt så tom jag som inte är van att baka borde klara, eller? 😀

 3. Toula skriver:

  Jag gjorde ditt recept forsta ggn Oktober 09 och sedan dess har det blivit standard recept atminstande 2 ggr varje manad!!!! Super

 4. Moa skriver:

  Nu åter igen ska detta Goa bröd bakas! Men ska testa baka kvällen innan och in i ugn imorgon:)

 5. maggan skriver:

  Jättegoda!

  Detta recept har jag bakat källarfranska av flera ggr nu.

  Maggan

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..