Äppelkaka i ny knäckig design!

knäckig_äppelkaka

Jag har redan så många receptet på äppelkaka så jag blir lite less på att laga dessa om och om igen så idag gjorde jag ett litet experiment som verkligen lyckades! Ibland måste man liksom förnya sig! Nu har vi istället en ny favorit här hemma och då kanske höstens skörd av äpplen går åt lite fortare också! 🙂 Tycker absolut ni ska prova denna kaka för den är inte krånglig på något sätt och jag har skrivit recept, mått & tider i detalj så gör ett försök och kom med ert omdöme tack! 🙂 Den består av en tung sockerkakasbotten med bara ett enda ägg. Därtill en topping som du bara fördelar ut över kakan i långpanna och sedan gräddar. Ju slarvigare du är med toppingen desstom godare blir den! Låter väl ganska okej?

(Formen jag använt är IKEA´s form Konics som är 40*32 cm med höga kanter)

Sockerkaksbotten :
1 ägg
3 dl strösocker
100 gram smält smör
3½ dl mjölk
7 dl vetemjöl
2 msk vaniljsocker
4 tsk bakpulver
½ krm salt

GÖR SÅHÄR :
Vispa ägg och socker vitt. Tillsätt övriga ingredienser och blanda ner dessa med elvispen. Bred ut smeten i en smord långpanna.

Topping :
2 stora äpplen (skalade & tärnade i ca 1cm sotra bitar)
150 gram smält smör
3 dl havregryn
½ dl kanel
2 dl socker

GÖR SÅHÄR :
Skala äpplena och skär dom i tärningar ca 1 cm i storlek. Smält smöret och häll ner äppelbitarna i kastrullen. Tillsätt havregryn, kanel & socker och rör om så allt blandar sig väl. Fördela toppingen över sockerkakssmeten i långpanna. Grädda i 200 grader i 25 min, absolut inte längre. Förvara kakan uppskuren i rutor i en lufttät burk i kylskåpet.

recept_äppelkaka

Bred ut bottensmeten i smord långpanna.

baka_långpanna

Fördela toppingen över kaka! Du behöver inte vara så noga! Grädda kakan i 200 grader mitt i ugnen i 25 min.

långpannekaka

Låt kakan svalna innan du skär upp den.

recept_äpple

Avjutes naturell eller tillsammans med vaniljsås! 🙂 Kakan blir extra god och saftig om den förvaras i kylskåp i en lufttät burk.

  1. Annika skriver:

    superduper god kaka 🙂
    själv tog jag 2 ägg i smeten
    använde bara 1½ dl strösocker i havregrynsblandningen
    och 4 äpple
    / Annika

  2. Har precis plockat ut kakan ur min ugn och det doftar ljuvligt i vårt hem nu.. Maken ska få bjuda på den på jobbet imorron.
    Hos mig räckte det med 20 min i ugnen.

    Jag ökade på med 1 ägg till och lite mer havregryn i toppingen.

    Måste nog smaka en bit när den svalnat!

    MMmmm!

    1. Natalie!
      Kul att höra! Hoppas det smakade! 😉
      /Linda

  3. Gjorde denna underbart goda kaka igår när svärföräldrarna kom hem till oss. Jättegod. Men det räckte inte med 25 minuter i vår ugn tyvärr. Uppskattades av alla kan jag meddela.

  4. Om man utesluter äpplena så kallas väl denna för Pite-kakan? 🙂 Gott som sjuttsingen är den iaf – oavsett äpplen i eller ej.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..