Kärnat Smör med Havssalt

hemmagjort_smör

Det här är något som jag inte lagt upp på kryddburken tidigare vilken jag var helt hundra på att jag visst hade gjort! Att göra eget smör tar ca 10 min. Varför ska man då göra eget smör?? Jo, för det första så är det såå otroligt mycket godare än köpesmör, det har en fyllig smak och känns len och naturlig. Säkert beror det mycket på känslan. Att man vet vad som finns i och att man har gjort det själv dessutom. För att inte tala om alla bordsmargarin som innehåller en hejdundrandes massa tillsatser och E-nummer! För det andra är det rätt så präktigt att ha gjort sitt eget smör, man känner sig väldigt husmoderlig! 🙂 För det tredje, det är kul!! Det är riktigt kul och jag hoppas nu att vi ska kunna bevara denna hundraåriga tradition och föra den vidare till våra barn, barnbarn osv… För inte vill vi väl att våra barn ska tro att riktigt smör heter ”Lätt & Lagom”?? Nu tycker jag ni ska prova detta allihop, ta med barnen ut i köket och låt dom vara med och återskapa lite tradition! Det är kul att kärna smör!

Det här behöver du :
3 dl vispgrädde
½ tsk havssalt

3dl vispgrädde = 100 gram rent smör

GÖR SÅHÄR :
Att kärna eget smör kräver tre steg :

  1. Vispa grädden till smörkulor
  2. Tvätta smöret rent från kärnmjölk
  3. Salta & ev. smaksätt smöret.

Vispa grädden hårt. Vispa tills det bildas små smörkulor och smöret börjar vattna sig. Vänd över smöret i en finmaskig sil. Tryck ut vätskan (kärnmjölken) med baksidan av en matsked.  När smöret blivit en hård klump ta upp det i handen och kramar ur resten av kärnmjölken under rinnande vatten. Vattnet bör inte vara varmare än smöret, hellre kallare. Var noga med att ”tvätta” smöret ordentligt, det ger längre hållbarhet och smöret blir lättare att smaksätta med te x. olja eller yoghurt. När all vätska är borta rulla in havssalt i klumpen och nu har du ditt eget hemmagjorda smör. Här kan du nu välja om du vill smaksätta ditt smör. Antingen med några droppar god olja, som oliv, basilika, vitlök etc. Eller naturell matlagningsyoghurt. Bägge alternativen ger ett mjukare smör. Förvara i burk med lock i kylskåp. hållbarhet : 1 vecka.

Några tips på vägen :

  • Om du har vispgrädde som surnat lite är det bara bra! Ju surare grädde desto godare smör. Du kan även slå i en ”skvätt” fil (ca 2 msk till 3dl grädde) i grädden innan du börjar vispa för att göra den lite syrligare.
  • Kärnmjölken som bildas kan du spara och använda till bakning. Den innehåller ca 1% fett och finns inte längre att köpa i affär som förr i tiden.
  • Var noga med att tvätta smöret för både bättre hållbarhet och smak. Det är absolut inget misslyckande om du inte tvättar smöret ordentligt, du får bara ett syrligare smör men som härsknar lättare. Använd smöret inom 2 dygn isåfall.
  • Skulle du när du provsmakar tycka att du saltat för mycket kan du ”tvätta” smöret en gång till.

eget_smör

Elvisp + vispgrädde + skål!

grädde_smör

Ibland när barnen hjälper till i köket kan de se ut såhär när man ska göra tårta tex…
Ingen fara på torpet för nu ska vi göra SMÖR! 🙂

vispa_smör

Vispa länge, länge, länge… Tills smöret börjar vattna sig!

tvätta_smöret

Häll över i en finmaskig sil och pressa ur kärnmjölken med baksidan av en matsked.

kärnmjölk

När smöret blivit till en klump, ta upp det i rena händer och skölj under rinnande vatten samtidigt som du ”kramar” ur kärnmjölken som är kvar.

havssalt

Smaksätt med havssalt.

kärna_smör

Lägg upp för servering och sen kan du bara fantisera om hur dina bordsgäster beundrar dig över hur duktig du är som kärnat ditt eget smör! Att det sen smakar helt gudomligt behöver jag väl inte säga… Tänk bara på nykokta kroppkakor eller pitepalt serverat med hemmagjort smör och lingon! 🙂

  1. Å vilken underbar blogg du har! Varför köpa dyra mattidningar när man kan kika in här! Just nu är de lördagkväll kl är 22 och jag har gjort smör, kunde bara inte låtabli!
    Stort tack för att jag får titta in i ditt kök när jag hinner! Mvh Malin

  2. Jacki skriver:

    Klart!

    Kommer aldrig mer att köpa ett paket Bregott-havssalt igen. Det här var ju suveränt och tog nästan ingen tid alls i anspråk, en kvart på sin höjd. Med en silduk gick det mycket lätt att få ur vätskan. Viktigt att vispa tills man nästan har en homogen klump i kärlet.
    Tror dessutom att man tjänar på att ha några droppar olivolja i och att använda Maldon havssalt är ett måste för erhålla den sanslöst goda smaken av hemkärnat smör.

  3. Jacki skriver:

    Voi voi, nu måste smör tillverkas bums. Minns när farmor kärnade smör med grädde från den egna kon. Var ju inte någon elvisp hon hade, utan vad jag kan minnas, en smal trätunna med en pinne i som hon körde fram och tillbaka tills det blev smör. Till det nykärnade smöret fick vi hembakta rågkakor från vedeldad ugn…ett outplånligt minne och en smaksensation så gudomlig att den sitter kvar ännu efter 50 år.

  4. Håkan skriver:

    Enklare och godare än jag kunde föreställa mig. Helt perfekt till mitt hemgjorda knäckebröd. Nu blir väl nästa steg hemgjord ost. Tack för bilderna det blev enklare för mig att förstå. Detta blir något att överaska mina matkräsna barn med, då de älskar mitt bröd.
    Håkan

  5. Lisa skriver:

    Nu har jag gjort smör för första gången. 😀
    Ruskigt roligt. 🙂
    Tack för inspirationen å god jul. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..