Kärnat Smör med Havssalt

hemmagjort_smör

Det här är något som jag inte lagt upp på kryddburken tidigare vilken jag var helt hundra på att jag visst hade gjort! Att göra eget smör tar ca 10 min. Varför ska man då göra eget smör?? Jo, för det första så är det såå otroligt mycket godare än köpesmör, det har en fyllig smak och känns len och naturlig. Säkert beror det mycket på känslan. Att man vet vad som finns i och att man har gjort det själv dessutom. För att inte tala om alla bordsmargarin som innehåller en hejdundrandes massa tillsatser och E-nummer! För det andra är det rätt så präktigt att ha gjort sitt eget smör, man känner sig väldigt husmoderlig! 🙂 För det tredje, det är kul!! Det är riktigt kul och jag hoppas nu att vi ska kunna bevara denna hundraåriga tradition och föra den vidare till våra barn, barnbarn osv… För inte vill vi väl att våra barn ska tro att riktigt smör heter ”Lätt & Lagom”?? Nu tycker jag ni ska prova detta allihop, ta med barnen ut i köket och låt dom vara med och återskapa lite tradition! Det är kul att kärna smör!

Det här behöver du :
3 dl vispgrädde
½ tsk havssalt

3dl vispgrädde = 100 gram rent smör

GÖR SÅHÄR :
Att kärna eget smör kräver tre steg :

 1. Vispa grädden till smörkulor
 2. Tvätta smöret rent från kärnmjölk
 3. Salta & ev. smaksätt smöret.

Vispa grädden hårt. Vispa tills det bildas små smörkulor och smöret börjar vattna sig. Vänd över smöret i en finmaskig sil. Tryck ut vätskan (kärnmjölken) med baksidan av en matsked.  När smöret blivit en hård klump ta upp det i handen och kramar ur resten av kärnmjölken under rinnande vatten. Vattnet bör inte vara varmare än smöret, hellre kallare. Var noga med att ”tvätta” smöret ordentligt, det ger längre hållbarhet och smöret blir lättare att smaksätta med te x. olja eller yoghurt. När all vätska är borta rulla in havssalt i klumpen och nu har du ditt eget hemmagjorda smör. Här kan du nu välja om du vill smaksätta ditt smör. Antingen med några droppar god olja, som oliv, basilika, vitlök etc. Eller naturell matlagningsyoghurt. Bägge alternativen ger ett mjukare smör. Förvara i burk med lock i kylskåp. hållbarhet : 1 vecka.

Några tips på vägen :

 • Om du har vispgrädde som surnat lite är det bara bra! Ju surare grädde desto godare smör. Du kan även slå i en ”skvätt” fil (ca 2 msk till 3dl grädde) i grädden innan du börjar vispa för att göra den lite syrligare.
 • Kärnmjölken som bildas kan du spara och använda till bakning. Den innehåller ca 1% fett och finns inte längre att köpa i affär som förr i tiden.
 • Var noga med att tvätta smöret för både bättre hållbarhet och smak. Det är absolut inget misslyckande om du inte tvättar smöret ordentligt, du får bara ett syrligare smör men som härsknar lättare. Använd smöret inom 2 dygn isåfall.
 • Skulle du när du provsmakar tycka att du saltat för mycket kan du ”tvätta” smöret en gång till.

eget_smör

Elvisp + vispgrädde + skål!

grädde_smör

Ibland när barnen hjälper till i köket kan de se ut såhär när man ska göra tårta tex…
Ingen fara på torpet för nu ska vi göra SMÖR! 🙂

vispa_smör

Vispa länge, länge, länge… Tills smöret börjar vattna sig!

tvätta_smöret

Häll över i en finmaskig sil och pressa ur kärnmjölken med baksidan av en matsked.

kärnmjölk

När smöret blivit till en klump, ta upp det i rena händer och skölj under rinnande vatten samtidigt som du ”kramar” ur kärnmjölken som är kvar.

havssalt

Smaksätt med havssalt.

kärna_smör

Lägg upp för servering och sen kan du bara fantisera om hur dina bordsgäster beundrar dig över hur duktig du är som kärnat ditt eget smör! Att det sen smakar helt gudomligt behöver jag väl inte säga… Tänk bara på nykokta kroppkakor eller pitepalt serverat med hemmagjort smör och lingon! 🙂

 1. Jag kommer ihåg när vi gjorde smör i skolan tillsammans med vår underbara fröken Anette. Jag gick i första klass och det var sisådär 35 år sedan. Vi hade smöret på smörgåsrån och det smakade gudomligt. Sedan dess har jag inte gjort smör. Ska nog göra det med kidsen här hemma någon dag.

  Önskar dig en underbar helg! Kram!

 2. Hm måste säga att jag blev lite sugen på att pröva själv, så ju väldigt enkelt ut..
  Men när du ska pressa ut kärnmjölken, trycker man försiktigt med skeden på smöret då så att det pressas ut, är det inte risk att man trycker för hårt så att smöret pressas ut då också eller?
  Ska ha tjejfest om ca 2 veckor så det skulle ju passa att stila lite då med hemma gjort smör..
  Duktig du är.
  Ha en fortsatt trevlig kväll

 3. Vad härligt att få se ett sånt recept! Hemkärnat smör är så fantastiskt gott. Första gången jag gjorde det var faktiskt i skolan på 60-talet, vår fröken lärde oss göra det. Skillnad mot idag när barnen måste äta Lättmargariner i skolan..

  Titta in på min blogg så får du läsa mer om naturligt god mat utan tillsatser
  http://birgittahoglundsmat.wordpress.com/
  Ha det bra./ Birgitta

 4. Herregud, det är ca 40 år sedan mamma gjorde smör när jag var liten. Men jag tyckte inte om smaken på det. Tacka vet jag riktigt smör och bregott.

 5. åh, jag hade en kompis när jag var liten vars mamma alltid gjorde eget smör och jag tyckte det var så roligt 🙂 kul att du lär dina barn hur riktigt smör ska smaka!

 6. Jag gjorde eget smör på skolan en gång, det var hur kul som helst! Och då hade vi spenderat några timmar i bagarstugan innan så vi åt det på riktigt gott bröd också. Vad kul det var, hoppas det fortfarande gör sådant i skolan.

  Emma

 7. Vilken kul idé, det ska provas!

  Men det undrar jag, kan man smaksätta/salta grädden innan man börjar vispa, eller går det inte att vispa då? Skulle vilja göra chipotlesmör, som jag ätit i Mexiko. Tänkte att det skulle vara smidigast att smaksätta medan det är ett lätthanterbart fluff? Vad tror du?

  Mvh
  SOfia

 8. Oj vad kul med eget smör! Det var många år sedan jag gjorde det och då var det på dagis. Jag minns att det blev väldigt lite av en 3:a grädde. Och du din smörgåstårta var VERKLIGEN fin!
  Kram Karin

 9. Gu så gott det ser ut. Tänk att det är så enkelt att göra eget smör. Det ser ut som att de flesta inte gjort det sen skoltid och det är samma här. Jag minns att vi gjorde det i första eller andra klass och det är ju gôrlängesen 🙂

  Kul att du uppmärksammar oss.

  Ha en bra dag!

 10. Hej
  Jag provade att göra smör igår och det va det godaste jag ätit på länge. Hade nog i lite för mycket salt men det va gott ändå och så en skvätt citron så satt jag hela kvällen och doppade kronärtskocksblad i smöret..åt nästan upp allt själv =)

  Tack för en väldigt trevligt blogg och för alla tips.
  Jag har hängt med sen i julas då jag försökte ge mig på att göra egna pepparkakshus..dina är så fina =)

  Kram Linda

 11. Hej!

  En liten dum fråga… Hur blir eget gjort smör, om man smälter det i ugnen. Typ till vitlökspotatis?

  Gör så här:

  Skala och skär potatisen i skivor, lägg dem i en ugnsform. Häll över så mkt vatten att det täcker potatisen + 1 tsk pulverbuljong.
  Låt potatisen vara i ugnen i 40 min. När 10 min återstår, lägger du på klickar med vitlökssmör. Ställ tillbaka in i ugnen.

  Potatsen är klar när vitlökssmöret har smält helt och den är mjuk.

  // Kram Anna

 12. åh herregud! är det alltså såhär lätt att göra riktigt eget gott smör? Det ska jag verkligen göra. Tänk att göra eget vitlökssmör till egenbakade baguetter eller liknande och göra vitlöksbröd! MUMS.

 13. Skrev ner recept och beskrivning för nån vecka sedan (vid nog mitt första besök här)
  I söndags tog jag mig i kragen och provade på grädde som var på slutdagen..
  GUD SÅ GOTT!!!
  Jag vill genast göra mera, men det finns fortfarande kvar! ..
  Men det kommer bli mer smörgörande hemma hos mig.
  Lätt, gott och EGET!!
  Frågan är om det blir billigare dock..

 14. Enklare och godare än jag kunde föreställa mig. Helt perfekt till mitt hemgjorda knäckebröd. Nu blir väl nästa steg hemgjord ost. Tack för bilderna det blev enklare för mig att förstå. Detta blir något att överaska mina matkräsna barn med, då de älskar mitt bröd.
  Håkan

 15. Voi voi, nu måste smör tillverkas bums. Minns när farmor kärnade smör med grädde från den egna kon. Var ju inte någon elvisp hon hade, utan vad jag kan minnas, en smal trätunna med en pinne i som hon körde fram och tillbaka tills det blev smör. Till det nykärnade smöret fick vi hembakta rågkakor från vedeldad ugn…ett outplånligt minne och en smaksensation så gudomlig att den sitter kvar ännu efter 50 år.

 16. Klart!

  Kommer aldrig mer att köpa ett paket Bregott-havssalt igen. Det här var ju suveränt och tog nästan ingen tid alls i anspråk, en kvart på sin höjd. Med en silduk gick det mycket lätt att få ur vätskan. Viktigt att vispa tills man nästan har en homogen klump i kärlet.
  Tror dessutom att man tjänar på att ha några droppar olivolja i och att använda Maldon havssalt är ett måste för erhålla den sanslöst goda smaken av hemkärnat smör.

 17. Å vilken underbar blogg du har! Varför köpa dyra mattidningar när man kan kika in här! Just nu är de lördagkväll kl är 22 och jag har gjort smör, kunde bara inte låtabli!
  Stort tack för att jag får titta in i ditt kök när jag hinner! Mvh Malin

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..