Barnens Bästa – Köttfärssås med morötter!

köttfärssås

När barnen själv fick bestämma idag blev det spagetti & köttfärssås som enhälligt förslag! Om jag inte själv hade bestämt många av middagarna i det här huset hade denna matblogg varit väldigt rik på just köttfärssås-recept kan jag lova! Men det är ju tur att det är en rätt som är så pass lätt att variera och även kunna smyga in en massa nyttigheter i utan att det ska petas i maten! Så jag tycker vi slår ett slag för köttfärssåsen!

Bidra med ditt absolut BÄSTA recept på köttfärssås! Lämna hela receptet eller en receptskiss här i kommentarsfältet så kan fler få glädje av det! Blir det många varianter så lovar jag att göra en sammanställning och åter publicera i ett separat inlägg!

Recept på köttfärssås kan man aldrig få för mycket av! 🙂

Det här behöver du :
500 gram nötfärs
1 gul lök
3 morötter
½ liten rotselleri
8 dl kycklingbuljong (egen eller tärning + vatten)
3 msk tomatpuré
1 msk torkad pizzakrydda (oregano + basilika)
1 dl mjölk alt. gräddmjölk
1-2 tsk Maizenamjöl
Salt & vitpeppar

GÖR SÅHÄR :
Bryn färsen i stekpanna med lite smör. Finhacka löken. Riv morötterna och rotsellerin grovt. Lägg ner i stekpannan när färsen är brynt. Slå på buljongen. Tillsätt tomatpurén och pizzakryddan. Låt köttfärssåsen småkoka på låg värme ca 30 min. Red av med maizenamjöl utrört i mjölken. Smaka av med salt och vitpeppar.

Pasta Bolognese

recept_kottfarssas

Skolans Köttfärsås

kryddburken0000470

  1. daniel skriver:

    passerade tomater istället för tomatpuré och sedan svamp och en liten skvätt vispgrädde.

  2. karina skriver:

    Låt krossade tomater koka med halverade lökar och ca 4 vitlöksklyftor, buljongtärning, rödvin, sambal oelek ca 45 minuter (brukar jag göra kvällen innan det kan ju stå där och puttra medan man görannat)

    Ta upp löken och vitlöken.

    Dag 2 när man kommer hem från jobbet ner med köttfärs som inte försteks.
    Tillsätt peppar och soja och grädde efter behag.
    Servera med pasta, massor av parmesan och färsk basilika.

    Så gör vi…

  3. Efter att ha levt på pasta med köttfärssås i ganska många år nu 😉 har två basrecept utkristalliserats:

    Variant 1:

    500 gr lammfäs
    3-5 skivade schalottenlökar
    3-5 skivade vitlöksklyftor
    2-3 msk tomatpuré
    1 st buljongtärning, eller, om du kör Mats-Eric ”Spurlock” Nilsson-style, bara salt
    några rejäla stänk worchestershiresås
    cayennepeppar och rosmarin efter tycke och omdöme
    vatten att späda med
    1-2 krm salt
    ev persilja
    olivolja att steka i

    Fräs upp lammfärs, schalottenlök, vitlök, rosmarin och cayennepeppar i olivolja. Ner med tomatpuré och stänk på worchestershiresås. Häll på lite vatten så att det blir lite simmigt. Koka ihop till önskad simmighet (en kvart, kanske?)Salta! Strö ev ner hackad persilja.

    Variant 2: köttfärs istället för lammfärs

    Gör som ovan, byt ut lammfärsen mot vanlig köttfärs, som kompensation: häll ner 0,5-1 dl grädde. Koka ihop

  4. rebecca skriver:

    Tips för mustigare köttfärssås – tillrätt rödvin. Det blir otroligt gott <3

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..