ANNONS

Kålpudding – Hederlig, klassisk husmanskost!

/

kalpudding

Kålpudding är verkligen äkta husmanskost på något vis! Den äldre generation älskar denna rätt! Den är lagad genom tiders tider och trots detta är har recepet inga större utsvävningar vad gäller variation. Det ska helt enkelt vara som på den ”gamla goda tiden”. Antingen så hatar man denna rätt, eller så älskar man den! Serveras med kokt potatis, skysås och lingon! Otroligt god och vuxen mat! 🙂

Vitkålen :
En klick smör
1 litet vitkålshuvud (ca 1 kg)
1 dl vatten
1 msk ljus sirap

GÖR SÅHÄR :
Skär bort roten på vitkålen och skär resten i mindre bitar ca 2*2 cm! Stek i stekpanna i lite smör. Häll på vattnet så fördelar sig värmen bättre och inget bli bränt. Rör om hela tiden under stekning, ca 10 min tills kålen mjuknat. Slå på sirapen sist & låt allt puttra ihop någon minut. Ställ åt sidan så länge.

Färsen :
500 gram blandfärs
1 ½ dl kokt rundkornigt ris (kan uteslutas, byt mot 2 msk ströbröd istället)
1 gul lök
1 ägg
1 dl vatten
1 msk soya
Salt
Nymalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR :
Blanda färsen med samtliga ingredienser. Smörj en ugnsfast form och täck formens botten med ett lager vitkål. Fyll på med färsen och avsluta med ett lager av resterande vitkål. Grädda i ca 45 min i 175 grader.

Såsen :
7 dl köttbuljong (fläsk, kalv, oxe etc)
alt. 1 kött/ox/kalvbuljongtärning + 7 dl vatten
1 tsk tomatpuré
1 tsk vinbärsgelé
1 tsk soya
1 dl grädde
Salt & peppar
Maizenamjöl + vatten

GÖR SÅHÄR :
Koka upp buljongen. Tillsätt tomatpuré, vinbärsgelé och kryddor. Runda av med grädde. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten.

vitkalshuvud

Skär ner vitkålen i ca 2’2 cm stora bitar.

stekpanna

Fräs på i stekpanna med en klick smör tills kålen mjuknat. Detta tar ca 10 min.

husmanskost

Slå på vatten för att få jämnare värme så blir inget bränt. Rör under tiden med en träslev.

ljus_sirap

Tillsätt sirapen sist och låt den bara koka in nån minut. Sen är kålen färdig.

vitkal_recept

Nu är kålen färdig! Ställ åt sidan så länge.

recept_husmanskost

Smörj en ugnsfast form. Lägg i hälften av kålen i botten.

blandfars

Fördela färssmeten ovanpå kålen.

recept_kalpudding

Och avsluta med resten av kålen överst.

ugnsform_kalpudding

Grädda i 45 min i 175 grader.

brunsas

Klassisk brunsås är ett måste till kålpudding!

vitkalspudding

Ät & njut! Smaklig måltid!

31
3

Genom att klicka på "Skicka" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00