ANNONS

Ridderheims Fjällsskinka – UTAN E-nummer!

/

kokt_skinka

I fredags fick jag hem två fina fjällskinkor från Ridderheims. Det unika med dessa skinkor är att dom är helt fria från E-nummer! Den kokta skinka är enligt Ridderheims kokt i rent fjällvatten och ska ha en mild smak av enbär. Den rökta skinkan ska vara rökt på en bädd av björknäver med en mild smak av enbär & nejlika. Direkt blir jag jättenyfiken på varifrån i fjällen dom tar vattnet att koka skinkorna i. Har det nån påvisad smakeffekt än vanligt kranvatten? Och var nånstans i landet kokar/röks dessa skinkor? Har letat flitigt men inte hittat nån info om vart ”tillverkningen” sker. Hade varit jätteintressant att få lite bakgrund till en sån här produkt som verkligen sticker ut i mängden! En skinka fri från e-nummer, då vill man ju ha lite härlig ”uppväxt-historia” också tycker jag! Ja, de var lite tankar runtomkring. Nu ska vi se hur den smakar också! 🙂

ridderheims_fjallrokt_skinka

Rökt respektive kokt fjällskinka! Bägge är vakumförpackade och när jag öppnade dem var det stor skillnad på ”saftigheten” direkt. Ur den rökta skinkans förpackning rann det men inte ur den kokta. När jag skar upp skivorna så skvätter det lite om den rökta men inte om den kokta. Genast tänkte jag att den rökta måste vara godare! 🙂

ridderheims_skinka

Smakbetygen kommer här :

Kokt fjällskinka :
Konsistensen tilltalar mig absolut! Ingen sönderfallande skinka som ”smälter” bort i munnen. Lagomt tuggmotstånd. Inte alls blöt, inte saftig heller utan precis lagom torrhet snarare. Nu har jag dock bara provsmakat kantbitar, det brukar ju bli saftigare mot mitten förvisso. Men skinkan är torr och ren i smaken. Sältan är varken för mycket eller för lite. Smakar som skinka man kokar själv. Den milda smaken av enbär är verkligen mild och helt perfekt passande. Strukturen på skivorna ser inte ut som ”färdigkokta köpeskinkor” där köttet är sammanpressat och ihopmanglat till rätt ”skink-form” och insprängt både fett & salt om vartannat. Skivorna är fina och skinkan får högsta betyg 5/5! Kan absolut tänka mig en sådan till julbordet!

Rökt fjällskinka :
Här var det verkligen rökt skinka! Doften är ljuvlig när man öppnar förpackningen. Har man nån gång rökt själv så träffas man av den där doften som ofta sätter sig i kläderna. Äkta rök-doft! 🙂 Spännande! Skinkan är saftig, väldigt saftig. Det rinner från den när man skär upp skivorna. Smaken var annorlunda! Väldigt kryddig smak, nejlikan ger den lite styrka, enbärssmaken kommer senare och är lite mildare. Men den är aninges för salt. Riktigt god, men salt! Små skurna bitar av denna skinka blir ett substitut för ölkorven! Jag hade dock föredragit en renare smak utan så mycket kryddning för den var väldigt markant. Betyget blir 4/5!

utan_e-nummer

Öppnad förpackning håller enligt ridderheims i 5 dagar. Desamma gäller för den rökta skinkan. Lite konstigt för allt rökt har ju betydlig längre hållbarhet än kokt. Så jag går nog mer på ca 2 veckor, när vi rökt själva så håller det gott & väl den tiden iallfall!

inga_e-nummer

Som jämförande innehållsdeklaration så skriver Nybergs Deli såhär om sin färdigkokta julskinka :
”Skinka av gris, salt, socker, stabiliseringsmedel E451, antioxidationsmedel E301, E331, konserveringsmedel E250. Av innehållet är c:a 15 % spad.”

22
2

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00