Körsbärssaft


Idag har här kokats saft och det doftar härlig i köket! Hemkokt körssbärssaft är inte ofta man stöter på så därför kommer här ett ruskigt enkelt recept! Glöm natriumbensoat, atamon o dyl. Här använder jag bara bär, vatten och socker. Och så länge flaskorna försvaras i kylskåp så håller dom minst 2 månader! Koka en liten sats åt gången för det är verkligen inget tidsödande! Nu var det visst bara kanelbullarna som fattades…

Körsbärssaft :
Valfri mängd hela körsbär, färska eller frysta + vatten så det precis täcker
6 dl socker till 1 liter saft

GÖR SÅHÄR :


Koka upp bären tillsammans med vatten i en stor kastrull. Vattnet ska precis bara täcka bären. Låt koka så allt är mjukt. Mosa körsbären mot kanten. Sila saften i silduk. Diska ur kastrullen. Mät upp saften och slå tillbaka i kastrullen. Koka upp och tillsätt 6 dl socker per liter saft du fått ut. Låt småkoka ca 10 min. Häll upp på väl rengjorda flaskor. Saften håller sig i kylskåp ca 2 mån utan konserveringsmedel. (Jag använde ca 2 liter bär som gav ca 2 liter saft)


Hemkokt körsbärssaft är något alldeles extra och har man körsbär i frysen som man plockat av är det himla gott att bara ta fram och koka en liten sats.


Små söta dekorationer som jag fått från

Praktfull

använde jag en till en flaska körsbärssaft som ska ges bort i present! 😉


Etiketter måste det vara till allt hemmgjort också! 🙂

SUPER-PYSSEL-TIPSET!!
Om ni som jag samlar på en hejdundrandes massa kokböcker, eller andra böcker överhuvudtaget så kan jag rekommendera de sista (alt.första) sidorna i böckerna som oftas är blanka och i hårdare papp, ofta i snygga färger eller mönster! Dessa klipper jag BORT och använder till etiketter! Hur bra som helst! Ovan ses etiketter som är klippta från en ”blanksida” ur Bonniers nya kokbok! 😀

22
2

BBQ grillade Majskolvar


Ett snabbt grilltips såhär på söndan! BBQ-grillade majskolvar! Passar utmärkt som tillbehör till nästan allt grillat! Pensla majskolvarna med en marinad under grillningen! Dom behöver inte förkokas, de blir klara på ca 15-20 min på grillen! Och det är sååå otroligt gott! Skär upp dom i mindre bitar till servering så blir det mindre kladdigt. Och glöm inte att servera tandpetare  som dessert! 🙂

till 4 st majskolvar
BBQ-marinad till majskolvar :
1 dl rapsolja
1 msk tomatpuré
2 msk paprikapulver (valfri styrka)
1 msk grillkrydda
½ pressad vitlök
Några varv med pepparkvarnen

GÖR SÅHÄR :
Bara att blanda ihop och och pensla på under tiden majskolvarna grillas!


Såhär i säsong så är det riktigt lyx att få tag på färska majskolvar, men naturligtvis går de med Findus frysta också! 😉


Gott gott!

17
0

Parisare – Minnen från Norrland…


Det här är grejjer de! Pariserburgare precis som jag minns dom sen jag var liten! Ett riktigt Norrlands-skrovmål från gatuköket! Här nere i söder höjer dom flesta på ögonbrynen när jag förklarar vad en RIKITG parisare är

(för mig)

! En jätteskiva falukorv i hamburgerbröd med bostongurka, senap & ketchup!! Nä, alla skakar på huvudet och fattar ingenting! En parisare här nere är stekt köttfärs på vit formfranska och stekt ägg till!?? Hur som haver så betyder ordet ”

parisare

” väldigt olika beroende på varifrån i landet man kommer! För mig som är från Norrland så betyder parisare just precis det HÄR!! Det är inte ofta sån här pariserkorv finns att hitta i affärerna men idag minsann så fann jag och självklart grillade vi dessa ikväll!


”Pariserjätte” från Lithells! Riktigt god och påminner mycket om den ”äkta” parisaren, men felar lite på kryddningen tycker jag!


Det ser visserligen ut som falukorv på grillen, men dessa är betydligt större! Har ni aldrig provat?! se till å gör de, för det är ruskigt gott 😀

Fler recept >>

Parisare som vaniljbulle


26
3