Clafoutis – Fransk körsbärspannkaka
Clafoutis är en fransk dessert, väldigt lik vår svenska ugnspannakaka, fast sötare och inget fläsk utan körsbär! 🙂 Supergod precis som den är till en kopp kaffe. Någon sås eller grädde/glass behövs absolut inte! Kan tänka mig att det är gott med vilka bär som helst att variera med! Ett stort plus är att den är snabb att tillaga. En bunke och en visp så är det klart på ett kick, inget smul eller kladd heller! Den här måste ni absolut prova tycker jag!
Det här behöver du :
500 gram urkärnade körsbär
1,5 dl vetemjöl
2 dl mjölk
1,5 dl strösocker
1 msk vaniljsocker
En nypa salt
4 ägg
2 msk flytande margarin
GÖR SÅHÄR :
Vispa ihop mjölet med mjölken till en slät smet. Tillsätt strösocker, vaniljsocker, salt & äggen. Tillsätt smöret sist. Smörj en ugnsfast form med löstagbar kant. (Jag använde en ganska stor form, ca 40cm diam) Fyll formens botten med körsbären. Slå på äggsmeten och grädda i 175 grader ca 35-40 min.
Sommarens körbär när dom är som godast!
Fyll en smord ugnsform med 500 gram urkärnade körsbär, gärna med löstagbar kant. När jag kärnar ur dom använder jag en vanlig fruktkniv och gör ett ”runtgående” snitt, vrider bort ena halvan och skär ut kärnan ur den andra halvan.
Häll på äggsmeten!
Grädda i 175 grader ca 35-40 min.
Låt kakan svalna något före servering.