Körsbärspaj


Idag har jag bakat körsbärspaj av enklaste, enklaste recept! Så himla smidigt att bara röra ihop degen till pajskalet, trycka ut i en form, fylla med bär, pudra över potatismjöl och socker och sen skjuts in i ugnen! 🙂 Det var Jolines dagisfröken som tipsade mig och detta blev helt otroligt gott med en klick vispad grädde! Funkar även med andra bär av alla de slag! Körsbärssäsongen är kort så passa på att ta tillvara på dessa goa bär. Det blir mer bakverk framöver, för lilla Max fyller 9år imorgon! 🙂

Det här behöver du :
175 gram smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver

GÖR SÅHÄR :


Smält smöret. Blanda ihop vetemjöl, socker och bakpulver i en skål. Häll på smöret och rör ihop. Tryck ut degen i en rund pajform, (ca 30cm diam) gärna en form med löstagbar botten. Tryck ut pajdegen med baksidan av en sked. Fyll med bär, pudra över potatismjöl och strösocker. Grädda i 200 grader ca 25 min, eller tills pajskalet fått fin färg runtom. Servera med vispad grädde eller vaniljglass!


Tryck ut pajdegen i en rund pajform, gärna med lös bottenplatta. Fyll med bär, pudra över ca 1 msk potatismjöl och 2-3 msk strösocker. Grädda i 200 grader ca 25min, eller tills den fått fin färg runt om på pajskalet.


Om pajen skall serveras dagen efter, kan man värma lite vatten i en kopp och tillsätta lite honung och pensla över bären så får de fin glans igen!


Härlig sommarpaj!!

27
2

Körsbärskräm till frukost!


Nykokt körsbärskräm en söndagmorgon är inte helt fel! Det doftar ju sååå gott! Härligt röda, fräscha, syrliga bär, perfekta till en kräm…. Enda kruxet är att det tar oändligt lång att rensa ur alla kärnor! Men gott är det! Vi har haft en långhelg tillsammans med barnen och en hel del utflykter nästan varje dag så därav lite frånvaro här på ”burken”! Imorgon ska det storhandlas, tidigt i ottan för att slippa turist-stressen, sen ska vi bara vara hemma hela långa dan! Jag har tänkt baka något gott av körsbären som står i kylen, finns hur mycket som helst! Nån av er därute som har ett riktigt smarrigt recept med just körsbär? Lämna gärna ditt bidrag här i kommentarsfälten! Hoppas ni alla har haft en underbar helg!

Kräm till 6 port
Det här behöver du :
2 l körsbär
1½ l vatten
2-3 dl socker
1 vaniljstång
Potatismjöl + vatten

GÖR SÅHÄR :


Skölj och rensa körsbären. Koka upp vattnet i en stor kastrull, tillsätt sockret och lägg i vaniljstången. Häll ner körsbären och låt koka upp sjud på svag värme ca 5-8 min. Dra kastrullen från plattan och red av krämen med potatismjöl utrört i lite vatten.

Ställ tillbaka på plattan, invänta en bubbla och sen är krämen klar! Jag hade en näve jordgubbar i kylen som också fick åka ner i krämen! Himmelskt gott!

10
1

Pasta Bolognese


Sommaren är verkligen god med alla fräscha primörer och allt smarrigt gott som finns att lägga på grillen, men är man sugen på köttfärsås så är man! Och det finns nog ingen årstid där inte pasta & köttfärsås passar in! Här kommer mitt recept på bolognese när den är som allra godast! Ibland vill man ha en köttfärsås som är helt klarröd med massa tomatsås… En annan dag vill man ha en krämig variant utan tomat, men med en skvätt grädde istället! Ännu en annan dag blir man riktigt sugen på

skolans köttfärsås

, det är nog den jag gör oftast! Men denna bolognese är lite extra tycker jag! Blir alltid uppskattad som bjud-köttfärssås! Gärna med tillbehör på bordet som riven parmesan, en fräsch sallad och några goda baguetter att bryta och doppa i såsen! Champinjonerna i mina recept får ni leva med, men det är bara att utesluta om ni vill! 😉6 port


Det här behöver du :


500 gram nötfärs


1 finhackad gul lök


1 finhackat vitlöksklyfta


1 burk finkrossade tomater (Mutti´s)


1 riven morot


1 riven rotselleri


2 dl buljong


(från nötkött, alt. ½ oxbuljongtärning + 2 dl vatten)


2 tsk torkad oregano


Vitpeppar


Salt


1 burk konserverade hela champinjoner


(köp hela på burk och skiva själv, det blir godast)


1 msk vetemjöl + en skvätt vatten

GÖR SÅHÄR :
Bryn nötfärsen tillsammans med löt och vitlök. Tillsätt tomatkross, riven morot och riven rotselleri. Slå på buljongen och krydda. Låt såsen puttra på svag värme, gärna med lock ca 20 – 30 min. Vänta med champinjonerna tills precis innan såsen är klar, de behöver bara värmas. Toppred med vetemjöl utrört i vatten. Låt såsen koka upp igen någon minut efter redningen. Smaka av och bättra på ev. kryddor. Champinjonerna borde egentligen inte vara med, men jag kan inte låta bli! 😉


Pasta bolognese smakar allra godast med lite större pasta, inte spagetti och absolut inte makaroner! Gnoochi, farfalle, cellentani, fusilli, pipe rigate passar utmärkt! 🙂

15
6