Potatispaj med Färskpotatis & Dill

recept_farskpotatis

Färskpotatispaj! Såå enkelt och såå gott! Ett perfekt alternativ till midsommarbuffén eller varför inte en grillkväll i sommar! Passar riktigt bra till små grillade foliépaket med fisk och en härlig romsås till! Den här pajen är lätt att göra och har du överbliven kokt färskpotatis så är detta ett perfekt sätt att ta tillvara den på!

Det här behöver du :
1 platta smördeg till botten
1 kilo kokt kall färskpotatis
4 vårlök
3 ägg
2 dl gräddmjölk
1 kruka dill
Salt & peppar
2 dl riven ost

GÖR SÅHÄR :
Använd en rund springform ca 25 cm diam, med löstagbara kanter. Pensla formen med lite smör eller olja. Lägg i en rund bottenplatta av smördeg, den behöver inte gå upp speciellt mycket på kanterna, bara det blir en botten. Skär färskpotatisen i ca 1 cm tjocka skivor och födelar i formen. Skär vårlöken och strö över. Vispa ihop äggen och gräddmjölken. Klipp ner dill i äggsmeten, samt salta och peppra. Slå smeten över formen och strö över lite ost och sist lite finklippt dill. Grädda i 220 grader ca 30min. Om formen inte håller riktigt tätt, gör en form av aluminiumfolié och ställ den i när du gräddar den så slipper du spill och kladd i ugnen. Låt pajen ”stå till sig” en liten stund före servering.

farskpotatis_varlok

Använd kall, kokt färkspotatis som du skär i ca 1cm tjocka skivor tillsammans med vårlök!

potatis

En bottenplatta av smördeg i en rund springform med löstagbara kanter. Fyll med färskpotatis och vårlök.

recept_pajfyllning

Slå på äggsmeten som du blandat med gräddmjölk, finklippt dill, salt & peppar!

recept_paj

Strö över lite ost och gratinera i ugn 220 grader ca 30 min.

potatistårta

Aliminiumfolié som en extra form gör att du slipper eventuellt slipp och kladd i ugnen!

potatispaj

Flytta över pajen försiktigt med två stekspadar till ett fat!

  1. Anna-Karin!
    Är ni fem vuxna så är det väl på vippen att den räcker, hade jag varit du så hade jag två stycken.
    /Linda

  2. Hej!
    Tänkte göra denna paj i helgen, vi blir 5 personer. Hur många personer räcker potatispajen till? Tänkte ha lax i ugn, romsås och sallad till.

    Tack för en bra blogg

    Mvh Anna-Karin

  3. Maia skriver:

    Det där ser jättegott ut. Hade inte tänkt på att ha dill i, den ska göras. Tack.

  4. Cizzi skriver:

    Testade pajen nu ikväll till fläskfilé. Jag måste dock ha gjort något fel, för äggstanningen ville inte stelna utan var fortfarande väldigt rinnig efter 40 min i ugnen. Smaken var det inget fel på även om den inte blev som jag hade tänkt mig (stanningen hade bara stelnat ute efter kanterna).
    Jag hade i lite mindre med dill, men pressade ner lite vitlök i äggstanningen.

  5. Alice skriver:

    Det ser underbart gott ut!

    skulle vara bra om du gjorde typ så man kunde trycka på något ställe så blev receptet utn bilder då kuunned man lättar skriva ut receptet :D:D

    älskar din blogg annars!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..