Köttfärsgratäng

kryddburken_ostsas

Gokväll i stugorna! Hoppas ni alla haft en trevlig helg med fint väder! Här på ön skiner solen och det är riktigt varmt och gott ute! Ikväll har jag gjort en stor ugnsform med köttfärsgratäng, perfekt mat att förbereda dagen innan om man har ont om tid i veckodagarna! Pasta + köttfärs + ostsås! Enkelt och supergott! Har man dessutom överbliven köttfärssås så är detta perfekt! Om inte så rekommenderar jag detta receptet på köttfärssås med massa goa kryddor!

8-10 port
Det här behöver du  :
400 pasta
500 gram blandfärs
1 gul lök
1 purjolök
1 burk Mutti finkrossade tomater
1 msk oregano
1 tsk ungersk paprika malen
½ tsk nymalen svartpeppar
½ tsk salt

Ostsås  :
1 msk smör
2 msk vetemjöl
1 l mjölk
Salt
Vitpeppar
Riven muskotnöt
2 dl riven lagrad ost

GÖR SÅHÄR :
Koka pastan enl. förpackningen. Spola i kallt vatten och låt stå så länge.  Finhacka lök och purjolök. Fräs ihop med färsen i en stekpanna. Tillsätt krossade tomater och krydda. Låt puttra ihop ca 5 min.

Smält smör i en kastrull till ostsåsen. Ta kastrullen från plattan och vispa ner mjölet till en slät kräm. Slå på lite mjölk i taget och koka på låg värme. Allt eftersom tjocknar såsen. Krydda med vitpeppar, salt & riven rivet skal av muskotnöt. Smaka av. Ta sedan av kastrullen från plattan. Tillsätt den rivna osten och låt den smälta ner.

Fördela pastan i en smord ugnsform. Slå över färsen och avsluta med ostsåsen. Gratinera i ugn 220 grader ca 30 min.

kryddburken_pasta

Koka pastan, skölj den i kallt vatten och ställ åt sidan så länge.

kryddburken_stekpanna

Fräs gul lök, purjolök och färsen ihop! Tillsätt tomatkross och kryddorna!

kryddburken_kottfars

Färdig köttfärssås.

kryddburken_gratangform

Fördela pastan och köttfärssåsen i en ugnsform.

kryddburken_ostsas

Häll på ostsåsen. Gratinera i 220 grader ca 30 min.

kryddburken_gratang

Färdig gratäng!

kryddburken_blandfars

Himmelskt gott!! Smaklig Måltid!

Fler recept med färs, läs här >>

 1. Eva skriver:

  Har precis ätit mig proppmätt på köttfärsgratäng. Tack för en underbar sajt med många mumsiga recept!

 2. Emelie skriver:

  Vi testade detta receptet hemma och det blev väldigt gott. Tack för att du lägger upp sånna här härliga inlägg! Följer din blogg nu och jag kommer testa mycket annat som du lägger upp. Kul med nått nytt!! Tack än en gång för din fina blogg 🙂

 3. Tess skriver:

  Tack för ett underbart recept (och en underbar sida)!!! Det gick hem hos hela familjen och det vill inte säga lite det, har nämligen två mycket skeptiska söner som helst bara äter yoghurt och flingor 3 gånger om dagen… Det här receptet kommer bli väl använt här, dessutom perfekt att göra i förväg och ta med i husvagnen för att sedan bara värma på!

 4. Em skriver:

  åh underbart! tack så mkt 😀 är så trött på mina vanliga maträtter så måste göra något annat nu .. !

 5. Åh, vad gott!
  Detta ska jag testa att göra någon dag, det låter underbart gott! och det är ju perfekt att ta med till jobbet för gubben min! 😀

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..