Kalops på Norrländskt Vis


Idag har jag kokat kalops på en fin bit nötbog. Det är fint kött! Kalops är ju en riktig klassiker och det finns så många varianter. Den skånska kalopsen med stora härliga bitar av morötter är sååå gott! Skillnaden på skånsk och norrländsk kalops är inte så stor, det enda är att man använder mer av ingredienser runt om, såsom lök & morötter, ibland champinjoner också, men däremot lite mindre av köttet. Man fyller ut grytan mer så att säga! Spartider alltså! Borde nog kunna klassas som småländsk kalops också i snåltider! 🙂

Hur som helst så är kalops oemotståndligt gott i grytväg! Den här grytan har jag proppat full med morötter, gul lök, vitlök, rödlök, lagerblad, kryddpeppar, vitpeppar & svartpeppar!

Det här behöver du  :
600 gram bogbit av nöt (använd gärna högrev också)
5 morötter
2 stora gula lök
3 små rödlök
1 kinesisk vitlök (alt. tre vanliga klyftor)
5 lagerblad
1 tsk kryddpepparkorn
1 tsk vit & svartpepparkorn blandad
ca 2 liter oxbuljong (av tärning el. egen buljong)
1 tsk soya color
vatten + maizenamjöl till redning

GÖR SÅHÄR :
Skär köttet i bitar och bryn i en stor gryta, lite i taget. Skala morötterna och skär grovt. Dela de gula och röda lökarna grovt. Finhacka vitlöken. Tillsätt allt i grytan tillsammans med köttet. Slå på buljongen och resten av ingredieserna. Låt grytan koka upp och skumma av. Sänk värmen och på med lock och låt sedan grytan stå ca 2½ – 3 timmar. Smaka av, justera smaken med salt & peppar om det behövs. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten.

Fler recept på köttgrytor :
Favoritgryta med rödvinssås
Söndagskalops
Gott bröd till mustiga grytor


En härligt god kalops med riktigt mört kött som verkligen trådar sig när man rör vid det! Det smälter i munnen…


Hemligheten med såhär riktigt mört kött är den långa koktiden. Låg värmen och räkna med ett par timmar!

22
0

En helt Vanlig Lördagkväll…

Måste bara tacka alla er som mailat och hört av er angående min intervju i ICA Kuriren! Tack för alla fina mail & kommentarer jag fått, det är  jätteroligt med en massa nya läsare! Varmt välkomna hit, gamla som nya! 🙂


En helt vanlig lördagkväll i Öjkroken, sommar som vinter så är grillen tänd! Det är så härlig att vara utomhus och bara njuta av elden och barnen får leka och busa så mycket dom orkar medans korven grillas! Vi är lite orginella av oss så kolen har vi frångått såhär års och grillar istället med ekved rätt ner i klotgrillen! Funkar kanonbra! 🙂 Fler vinter-grillare där ute kanske?? 🙂



Här har ni ”the fireman” själv, han står för elden och det gör han riktigt bra! Han tänder elden med sina hemliga ingredieser och det brinner sååå fint! 🙂 De andra små står för underhållningen, allt ifrån evigt tjivandes, rock-a-billy-dans till stereon i garaget till cyckelrace runt skogen! Kul har dom iallfall!


Max & Joline!


Fin glödbädd som snart börjar närma sig grilldags! Det blir riktigt hett med ekved så man får vänta ut grillen ordentligt!


På grillen ikväll;

tunnskivade kotletter, ryggbiff av nöt och grillkorv!


En tallrik ur kvällens meny består av potatisgratäng, ryggbiff med vitlökssmör och en krispig sallad!

Recept på potatisgratäng?


Hittar ni här >>

Recept på olika aromsmör?


hittar ni här >>

Marinad till kotletterna
Räcker till ca 6-8 skivor kött :
4 dl gräddfil alt. naturell yoghurt
2 msk tigersås
1 msk vitvinsvinäger
1 tsk citronsaft
1 msk tomatpuré
Cayennepeppar
Salt & Peppar

Ryggbiffen av nöt blir absolut godast att grilla medium rare, där köttet bara gnids in lätt med salt & nymalen svartpeppar före grillning.

Och MASSOR av övriga grillrecept hittar ni här >>
Bl a. pizza på grillen, pinnbröd, marinader, helgrillad fläskfilé, grillspett, bbq-såser, hickory hamburgare, potatissallader, kyckling mm mm…

42
0

Fina Fiskgrytan med Smak av Vår


Solen skiner ute och det är faktiskt vår i luften! Torsdagen till äran så bjuds det på gryta här idag! Lite sopplikt, men ändå inte! Och inga pannkakor utan ett gott

nyttigt bröd

till som vi bakade igår. Med en härlig sky av vårlök, dill & citron har du en väldigt god middag att avnjuta tillagad på mindre än en halvtimme! En fiskgryta allt-i-ett! Lätt som en plätt!

Det här behöver du :
½ gul lök
1 vitlöksklyfta
7 dl fiskbuljong
½ pressad citron
2 msk finhackad dill (jag använde fryst dill)
5 medelstora potatisar
3 vårlökar
2 morötter400 gram torskfilé (fryst torskblock)
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR :


Finhacka lök och vitlöken. Smält lite smör i en stor gryta, gärna gjutjärn. Fräs på lök och vitlök. Slå på fiskbuljongen, citron och dill. Låt koka upp. Tillsätt potatis och morötter som du skurit i slantar ca 1cm tjocka. Låt småputtra ca 10 min. Skär fisken i kuber och lägg ner i grytan. Låt den fortsätta småputtra ca 5min, tills fisken är klar! Låt den inte koka för länge då blir fisken torr och tråkig. Smaka av med salt & nymalen svartpeppar. Servera med ett gott bröd till att doppa i grytan! Smaklig måltid!


Vårlök är den absolut godaste löken tycker jag! Passar perfekt i sallader, soppor, grytor, på smörgås eller till dipp! Mild och fin i smaken och söta är dom också!


Krispig vårlök!


Fryst torskfilé skuren i kuber.


En härligt god puttrande fiskgryta är aldrig fel! Ett gott bröd till är ett måste så man kan ”doppa upp” all god sky!

23
0