Kalops på Norrländskt Vis
Idag har jag kokat kalops på en fin bit nötbog. Det är fint kött! Kalops är ju en riktig klassiker och det finns så många varianter. Den skånska kalopsen med stora härliga bitar av morötter är sååå gott! Skillnaden på skånsk och norrländsk kalops är inte så stor, det enda är att man använder mer av ingredienser runt om, såsom lök & morötter, ibland champinjoner också, men däremot lite mindre av köttet. Man fyller ut grytan mer så att säga! Spartider alltså! Borde nog kunna klassas som småländsk kalops också i snåltider! 🙂
Hur som helst så är kalops oemotståndligt gott i grytväg! Den här grytan har jag proppat full med morötter, gul lök, vitlök, rödlök, lagerblad, kryddpeppar, vitpeppar & svartpeppar!
Det här behöver du :
600 gram bogbit av nöt (använd gärna högrev också)
5 morötter
2 stora gula lök
3 små rödlök
1 kinesisk vitlök (alt. tre vanliga klyftor)
5 lagerblad
1 tsk kryddpepparkorn
1 tsk vit & svartpepparkorn blandad
ca 2 liter oxbuljong (av tärning el. egen buljong)
1 tsk soya color
vatten + maizenamjöl till redning
GÖR SÅHÄR :
Skär köttet i bitar och bryn i en stor gryta, lite i taget. Skala morötterna och skär grovt. Dela de gula och röda lökarna grovt. Finhacka vitlöken. Tillsätt allt i grytan tillsammans med köttet. Slå på buljongen och resten av ingredieserna. Låt grytan koka upp och skumma av. Sänk värmen och på med lock och låt sedan grytan stå ca 2½ – 3 timmar. Smaka av, justera smaken med salt & peppar om det behövs. Red av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten.
Fler recept på köttgrytor :
Favoritgryta med rödvinssås
Söndagskalops
Gott bröd till mustiga grytor
En härligt god kalops med riktigt mört kött som verkligen trådar sig när man rör vid det! Det smälter i munnen…
Hemligheten med såhär riktigt mört kött är den långa koktiden. Låg värmen och räkna med ett par timmar!