Varm Choklad, Raggsockar och en massa idétorka!

kryddburken0000708

(Jag & mannen framför spisen i köket, eller våra raggisar iallafall)
Vilken otroligt härlig onsdagkväll vi har!! Ute är det snorkallt, säkert en 6-7 minusgrader, det blåser och är inte alls tilltalande ens för Dalton att ta ett kliv ut i snön!! Idag har Joline och jag varit på bio i kalmar, hon har ju sportlov denna vecka så vi tänkte hitta på lite skoj! Vi såg hjältenhunden Bolt! Himla rolig faktiskt! Det var nog 15år sen jag var på bio senast… Lite mysig stämmning är det allt med allt prassel, popcornburkar och lamporna som sakta släcks i den stora salongen! 😀

Men det är alltid lika skönt efter att ha varit i storstan att komma hem igen. Dra på mysbyxorna, raggsockarna, tända upp i spisen och bara njuta av att bo mitt ute i skogen, utan trafik, utan en massa bilar som tutar och trängs och folk som stressar och skyndar!! Hemma är verkligen bäst!!

Tänkte att jag skulle skriva lite matlistor ikväll. Har så mycket mat både i frys och kyl men fullständig idétorka faktiskt! Ofta hjälper det om jag gör en liten inventering och skriver upp allt vad som finns i frys/kyl/skafferi och så brukar jag kunna klura ut några middagar att laga för veckan. Men denna vecka har stått helt still. Gröt, hembakat bröd, goda smörgåsar, varm choklad osv. är så himla enkelt att komma på såhär i sportlovstider men jag har fullständig idétorka vad gäller att laga mat känner jag nu! Hmmm….

Hjälp tack!! Nu är det eran tur!
Ni är ett par stycken som också efterfrågat vad jag alltid har hemma, vad som finns i min kyl och frys osv… och här kommer då ett väl detaljerat utdrag av en helt vanlig veckodags-inventering! 😀 Jag har säkert glömt nån liten detalj, men i det stora hela, varsågoda :

I frysen finns;
En låda med; Nötfärs, biffstek av bog, kebabstrimlor, en hel majskyckling, majskycklingfileér, kycklingklubbor, kalkonfilé, en stek picnicbog, strimlad pizzaskinka, kassler i bit, falukorv, wienerkorv…
 En låda med; Förvälld broccoli, hela majskolvar, haricort verts, gröna bönor, sommargrönsaker, majskorn, wokmix, spenat, dill, gröna ärtor, gräslök, persilja, färdigkokt tomatsås, kycklingbuljong och köttfärssås…  
 En låda med; Jordgubbar, hallon, körsbär, smördegsplattor, arraksbollar, Små semlebullar, sesamgifflar, sirapslimpa, arraksrutor, vit & ljus kladdkaka…
 En låda med; Rökt sidfläsk, 2 torskblock, lufsa till 4 port. 6 hamburgare, 4 panerade schnitzlar, lunchkorv, kantareller…

I kylen finns;
Mjölk, naturell yoghurt, matlagningsyoghurt, cremé fraiche, grädde. Edamer, präsost, philadelfiaost, en bit cheddarost, parmesanost, skrattande kon skinkost i kuber. Essenser & hushållsfärger. Smör, lätta, flytande maragarin, rapsolja, majonäs, crema balsamico, limejuice, citronsaft, balsamvinäger olika sorter, vitvinsvinäger, soya color, kinesisk soya, fisksås, oystersås, worschestersås, sweet chilisås, olika chilisåser, tomatpuré, olika sorters ketchup & senap, hp-sås,  kaviar. Öl & coca cola. Glasburkar med pepperoni, jalapeno, oliver, kapris, sambal oelek, harissa, mango chutney, rödbetor, pesto, ajvar, olika gurkor, salsor, tacosåser, sylt; lingon, hallon, hjortron. Frukt som äpplen, bananer, annanas, mandariner. Sallad, kinakål, paprika, ingefära, rotfrukter, plommontomater, körsbärstomater, gurka. Potatis, morötter, ägg. Kalvfond, oxfond, hummerfond, chokladsås, kolasås, hostmedicin, gnoochi, krossade linfrön…

I skafferiet;
Konserver; Champinjoner, minimajs, tonfisk, kattmat, vattenkastanjer, bönor, annanas, majskorn, mandariner, salta biten, tomatkross, harissa. Mjöl av olika sorter, bulgur, matvete, mathavre, cous cous, quinoa, spagetti, makaroner, olika sorters pasta, ris, jasmin, fullkorn, råris, lasagneplattor, nudlar, nutrilett, nötter, torkad frukt, saft, olivoljor, maizena, potatismjöl, ströbröd, sesamfrön, socker, muscovadosocker, farinsocker, råsocker, havregryn, kakao, alfalfafrön, mungbönor, aborioris, olika sorters sirap, vaniljsocker, bakpulver, mannagryn, grötris, linser, florsocker, torrjäst, kex, olika mörka choklader, marschmallows, hårdbröd, tunnbröd, grovt bröd och rostbröd.

På köksbänkarna;
Gul lök, röd lök, vitlök, torkade chilifrukter, oliver, torkade äppelringar, torkade trattkatareller, torkade nypon, flingsalt, marmelader, hela kryddor såsom peppar, kanel, muskot mm, soltorkade tomater, kaffe, the, olika sorters honung, musliblandningar, flingor, nötter, och en jädrans massa kryddor! 😀

Ge mig nu lite tips på olika rätter ni än kommer på av allt detta jag räknat upp!

Alla förslag mottages tacksamt och kommer att presenteras här på bloggen med avsändarens namn (ev.bloggadress) publicerat!

Förrätt, varmrätt, dessert… Ge mig era förslag! 😀 Jag hoppas på en lååång lista att presentera av er, alla mina underbara läsare!

  1. Vilken kul bild! Fina raggisar! Hemstickade?
    Undrar fröken Dill

  2. Annorlunda Köttfärssås!
    För ca 4 pers
    Bryn 500 gr färs
    Bryn ca 2 hackade lökar med färsen
    Hacka i ca 2 vitlöksklyftor
    Ha i ca 1 msk Curry (beror på kvalitet/styrka)
    Rör i ca 2-3 msk Mango Chutney
    salta och ta ca 1/2 tsk nymalen svartpeppar
    Ha i ca 1-1,5 dl Vatten och låt det koka samman.
    Späd sedan med ca 3 dl grädde och koka ihop.
    Avsluta med att strö över persilja innan servering. Ta pasta till men även ris går bra.

    Urgott och kan varieras i styrka!
    En favorit bland mina barn, alltifrån 3 åringen till 16 åringen.

    Mmmm…sugen jga blev själv nu ju!

  3. Eva skriver:

    Det kanske är som att svära i kyrkan att erbjuda detta recept till en ölänning, men jag såg ju att du hade sidfläsk och detta är en favoriträtt! Brukar bli ett par portioner att stoppa i frysen också – jätteskönt att ha en lat dag. Receptet kommer från ett program som UR sände för massor med år sen och det har blivit kvar som ett av mina favvisrecept.

    Kroppkaksrulle
    10 port

    Du behöver:
    1 1/2 kg potatis
    1 l vatten
    5 dl vetemjöl
    1 tsk salt
    3 ägg
    500 g rimmat fläsk
    3 gula lökar
    2 krm grovt stött kryddpeppar

    Skala potatisen och skär den i skivor. Koka upp vattnet. Koka potatisen mjuk. Häll av vattnet. Pressa potatisen. Låt den kallna. Sätt ugnen på 200 grader. Skär fläsket i små tärningar. Skala och finhacka löken. Fräs fläsk och lök tillsammans utan extra fett. Tillsätt kryddpeppar. Blanda snabbt ihop potatis, vetemjöl, salt och ägg. Forma massan till två rullar/längder, direkt på en smord långpanna. Gör en fördjupning i varje längd, som ett långt dike. Fördela fyllningen i fördjupningarna. Kläm ihop rullarna igen. Pensla längderna med vatten. Täck hela långpannen med folie. Sätt in i ugnen och koka längderna i ca 30 – 40 min. Skär skivor och servera med smält smör och lingonsylt.

    Kroppkakslängden går utmärkt att frysa hel eller i bitar. Låt den först kallna på plåten, gärna under fuktigt smörpapper. Frys in i lagoma familjestorlekar. En portion tinas och värms i mikron under lock, 4 min på defrost och sedan 2 min på full effekt.

  4. Hej Linda!
    Ja det där med idétorka känner jag igen!!
    Ibland har man hur mycket som helst på gång att laga och ibland är det bara helt tomt…
    Efter att ha kollat igenom vad du hade hemma har jag två förslag:
    *Vitlöksinbakad kassler

    Skär kasslern i skivor.Blanda lika delar creme fraiche och philadelphiaost, pressa i vitlök (efter smak) hackad persilja,fryst går bra, o salt o peppar.

    Lägg ut smördeg.Bre på fyllningen på varje kasslerskiva och lägg i mitten av smördegen. det ska se ut som en hel bit kasslar till slut.Bred rest. fyllning runtom och sveo om smördegen.pensla med ägg och in i ugnen c:a 20 min. servera med bara sallad eller klyftpotatis oxå.

    Andra förslaget är till dina panerade schnitzlar:
    Gör burgare av dem. Stek o ät som hamburgare med ost sallad m.m. Jag har gjort det någon gång och det var faktiskt riktigt gott!

    Lycka till och ha en trevlig helg!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..