Koka din egen Buljong!


Igår hade vi kycklinglår av majskyckling till middag! Ben och skinn som blev över kokade jag buljong på! Det är superenkelt att koka sin egen buljong. Så mycket godare och bättre än att använda sig av buljongtärningar som innehåller en massa glutamat, transfetter å skit! Här kommer en liten skiss på hur jag gjorde :

Knappt ½liter buljong
Det här behöver du :
En stor gryta med lock
4 skrov (från stora lårben av majskyckling)
1 morot
2 stjälkselleri
1 tsk hela svartpepparkorn
2 lagerblad
1 msk torkade örter 
1 dl vitvinsvinäger
Vatten så det täcker i grytan!

GÖR SÅHÄR :


Lägg i skroven i grytan. Ben, skinn och allt annat som blir över. Slå på vatten så det täcker. Låt koka upp. Skumma av noga! Skala och skär 1 lök i grova bitar. Likaså morot och selleri. Lägg ner i grytan. Tillsätt kryddorna och slå på vitvinsvinägern och ev. mer vatten 0m det behövs. Låt sedan småputtra med locket lite på glänt ca 2 timmar. Sila buljongen och frys in i iskubspåsar, eller större burkar som kan användas till soppor och grytor! Om du vill kan du ställa buljongen i kylen, då bildas ett täcke av fett som du kan plocka bort. Men om du inte vill så behåller du det goda fettet! 🙂


Skall du använda buljongen inom 2 dagar kan du förvara den i kylen. Buljongen blir som gelé när den får stå i kylen, så bli inte förvånad över det, allt är i sin ordning. 🙂

Du kan också reducera buljongen så får du den mer koncentrerad! (koka upp den silade buljongen utan lock så att vätskan minskar med ca hälften)


Buljong är enkelt att göra själv! Glöm alla glutamat-proppade buljongtärningar med en massa E-nummer som inte innehåller något nyttigt alls! En hemmagjord buljong är rik på kalcium som utvinns av benen du kokar! Som är bra för skelettet! 🙂 Prova att göra din egen buljong på kycklingskrov, fläskben, fiskskrov och renset från skaldjur eller en ren grönsaksbuljong! Det blir kanongott!

Följa bara dessa enkla steg :
Koka upp
Skumma av
Tillsätt grönsaker & rena kryddor
Låt koka länge
Sila och förvara i frysen

Sen är det bara fantasin som sätter gränser! Smaksätt med vad du har hemma, vad du tror blir gott! Jag lovar du kan inte misslyckas!

I min buljong tillsätter jag aldrig något salt, det gör jag senare när jag använder buljongen i matlagningen! Lycka till!

11
5

Nyttiga Eko-Snacks!


Macadaminöten kommer från Australien och är en riktigt fet nöt, ca 80% fett innehåller den. Den är också fylld av massor av antioxidanter som vi nog alla behöver i dessa influensa & förkylningstider! Jag fick lite provpåsar från Exotic snack

(macadaminötter, valnötter, pinjenötter samt bärmix)

som ska bli spännande att använda! Jag återkommer med recept! Har ni själv några ideér? Valnötter har jag ju tidigare använt i

bröd

, och rostade pinjenötter är en riktigt favorit till

pasta

. Bärmix kanske man kan ha i något gott bakverk, till musli eller annat?!


Ekologiska kravmärkta snacks från

www.nilssonsgott.se

17
2

Jolines Hallontårta till Mormor Mia


Måste ju visa Jolines fina tårta som gjort till mormor! Hallontårta med grädde, geléhallon och geléhjärtan! En hembakad tårtbotten som mormor gjort har Joline fyllt med sockrade färska hallon & toppat med grädde och gelégodis! Visst är den fin?


Mamma Mia 47år & Jolines fina tårta till mormor! 🙂


Mormor Mia älskar ROSA, rosor, spets & romantiska pynt… Och hon fick massor av rosor som Joline tog kort på!


Tapeten var ett självklart val i hennes vardagsrum, rosa rosor! 🙂


Fotograf : Samtliga foton tagna av Joline Nilsson 2009 Öland

11
0