Pappas recept! Helstekt Röding i Ugn med Citronsås

kryddburken0000593

Lapplands landskapsfisk – Rödingen! Igår fredag sprang vi in som hastigast på Nisses Fisk för att köpa en bit rökt lax, då hittade vi väl röding!! Det har jag inte ätit sen jag var liten då pappa lagade maten. Men jag minns det fortfarande som igår, hur den smakade, salt, mjuk och mjäll i konsistensen, och ljuvlig god! Såsen sen då… Så enkel men så perfekt! Japp, allt spelades upp i huvudet hur det skulle smaka och med pappa i mobilen fick jag receptet för att kunna handla det som behövdes. Sen åkte vi hem och lagade denna fisk som jag ätit så många gånger när jag växte upp… Att nostalgi kan smaka sååå gott…

Det här behöver du :
1 hel röding (ca 1kilo)
1 citron
1 kruka dill
Salt (ej grovsalt)

GÖR SÅHÄR :
Snitta skinnet på rödingen på bägge sidorna. Ca 4-5 snitt. Salta rödingen innuti och utanpå. Fyll med citronskivor. Strö över lite dill på ryggsidan. Lägg på en ugnsplåt smord med lite smör.  Stekt i ugn ca 30 min i 200 grader. Känn så att den är klart genom att dra lätt i en fena. Om kötten inte sitter fast i skinnet är fisken klar! Ta ut ur ugnen och lägg upp på ett fat! Dekorera med lite mer dill ovanpå och citronskivor.

Citronsås till 4 pers :
2 dl cremé fraiche (36%)
2 dl mjölk
Saften från 1 citron
1-2 fiskbuljongtärningar

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser i en liten kastrull och värm på svag värme. Såsen ska inte koka, bara värmas upp.

kryddburken0000591

20 år sen är det nog sen jag fick röding lagat av pappa…

kryddburken0000590

Färdig för ugnen! Ska bli riktigt gott! Stek ca 30 min i 200 grader.

kryddburken0000592

Snart dags att avnjutas… Måste bara fota lite först… 🙂

 1. Men såå gott, pussa o krama om din pappa från Stig o jag i Örnskldsvik ikväll, mmm såå gott

 2. Men såå gott, pussa o krama om din pappa från Stig o jag i Örnskldsvik ikväll, mmm såå gott

 3. Lina skriver:

  Detta recept har blivit ett av mina favoriter. Och såsen gör jag till nästan all fisk numera, så enkelt och så gott! Tack för det!

 4. Anita skriver:

  Oj så gott det blev med så enkla tillbehör. Wow. Tackar din pappa för receptet.
  Och dig för att du lade ut det

 5. Tompa skriver:

  Helt fantastiskt gott, vi har i familjen avnjutit denna rätt vid tre tillfällen och det var denna rätt som fick dottern att börja äta fisk för c:a ett år sedan.
  Förra helgen hade vi gäster och jag fick tag i 8 rödingar på c:a tre hekto, förberedde dessa några timmar i förväg, kokade sparrispotatis med rikligt med dill och gjorde såsen under tiden. Succén var total, alla ville ha receptet då de var helt begeistrade av denna i mitt tycke väldigt enkla fiskrätt att tillaga.
  Hälsa din pappa och tacka. Grymt gott.
  Med vänlig hälsning,//Tompa (Tomas)

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..