ANNONS
Integritet på Tailsweep

Pappas recept! Helstekt Röding i Ugn med Citronsås

/

Lapplands landskapsfisk – Rödingen! Igår fredag sprang vi in som hastigast på Nisses Fisk för att köpa en bit rökt lax, då hittade vi väl röding!! Det har jag inte ätit sen jag var liten då pappa lagade maten. Men jag minns det fortfarande som igår, hur den smakade, salt, mjuk och mjäll i konsistensen, och ljuvlig god! Såsen sen då… Så enkel men så perfekt! Japp, allt spelades upp i huvudet hur det skulle smaka och med pappa i mobilen fick jag receptet för att kunna handla det som behövdes. Sen åkte vi hem och lagade denna fisk som jag ätit så många gånger när jag växte upp… Att nostalgi kan smaka sååå gott…

Det här behöver du :
1 hel röding (ca 1kilo)
1 citron
1 kruka dill
Salt (ej grovsalt)

GÖR SÅHÄR :


Snitta skinnet på rödingen på bägge sidorna. Ca 4-5 snitt. Salta rödingen innuti och utanpå. Fyll med citronskivor. Strö över lite dill på ryggsidan. Lägg på en ugnsplåt smord med lite smör.  Stekt i ugn ca 30 min i 200 grader. Känn så att den är klart genom att dra lätt i en fena.

Om kötten inte sitter fast i skinnet är fisken klar! Ta ut ur ugnen och lägg upp på ett fat! Dekorera med lite mer dill ovanpå och citronskivor.

Citronsås till 4 pers :
2 dl cremé fraiche (36%)
2 dl mjölk
Saften från 1 citron
1-2 fiskbuljongtärningar

GÖR SÅHÄR :
Blanda alla ingredienser i en liten kastrull och värm på svag värme. Såsen ska inte koka, bara värmas upp.


20 år sen är det nog sen jag fick röding lagat av pappa…


Färdig för ugnen! Ska bli riktigt gott! Stek ca 30 min i 200 grader.


Snart dags att avnjutas… Måste bara fota lite först… 🙂

36
© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00