Saffranskroppkakor


Här kommer ett litet experiment i saffranets tecken! Julbordet får i år en liten gul variation. Som tidigare år har alltid de små kroppkakorna funnits på vår julbord! Jag tror att det är väldigt småländskt/öländskt med just kroppkakor på julbordet, men det är rysligt gott! Ett självklart fat som står vid sidan om prinskorv och köttbullar ska de va, ni som inte provat detta på ert julbord – gör de!! Däremot har väl saffran knappast ingått som ingrediens i dessa kroppkakor så jag gjorde ett försök förra året och de blev riktigt goda! Så här kommer nu receptet på riktigt smarriga små mini-kroppkakor med smak av äkta jul, saffran & kryddpeppar…

ca 25st
Det här behöver du :
500 gram kokt pressad potatis
3,5 dl vetemjöl
1 ägg
0,5 gram saffran
8 svartpepparkorn
5 kryddpepparkorn
1 tsk salt

Fyllning :
200 gram rimmat sidfläsk
1 liten gul lök

GÖR SÅHÄR :


Förbered fyllningen först. Skär fläsket och löken mycket fint! Fräs på allt i stekpanna. Ställ åt sidan och låt svalna. Stöt kryddorna i mortel riktigt finmalet. Blanda den pressade potatisen med ägget, kryddorna och mjölet.

Arbeta ihop till en fast deg. Rulla små bollar och gör en urgröpning till fyllningen. Bollen bör vara som en pingisboll i storleken, ca 1 rågad tesked fyllning/boll! Koka 5-10 min. Kroppkakorna är färdiga när de flytit upp till ytan! Frys in och ta fram till julbordet. Stek dom lätt i stekpanna före servering!


Fint fint skuret fläsk & gul lök! Bryn fyllningen lätt i stekpannan. Låt fyllningen svalna ordentligt, det blir lätt kladdigt när du ska rulla kroppkakorna annars!


Blanda sammans den pressade potatisen med ägg, kryddor & mjöl och se hur den gula färgen växer fram! Det doftar härligt!


Färdig deg. Du kan behöva justera mjölmängden något beroende på vilken potatis du använder. Här använder jag sorten Asterix. Degen ska vara fast och inte kladda när du rullar!


5-10 min i kokande vatten så är de klara! Lyft upp försiktigt och låt svalna. Fyll sedan frysen och invänta julafton då de äntligen får plockas fram och anvjutas! Naturligvis går det alldeles utmärkt att provsmaka några stycken redan nu tillsammans med rårörda lingon och smör! 🙂