Visst får man tjuvstarta… Lite bara??!

recept_pepparkakor

Nämen redan?? Så tidigt?? JA!! Lite bara… Bara pyttelite… en liten deg… en halv sats… knappt nånting alls… märks inte ens… 🙂 Det doftar helt ljuvlig i hela huset och det är snart jul!! Faktiskt!! Jag tror inte att jag är ensam om att längta till jul, sökning på pepparkakshus toppar min sök-statistik just nu! 😉

pepparkaksdeg

Det är så busenkelt plätt-lätt att göra egen pepparkaks-deg så jag förstår inte folk som köper färdig i affären! Max 10min tar det! Sen har du en fin deg som står i kylen, bara att ta fram o baka när lusten faller på!

pepparkaksdeg_recept

Nu gjorde jag visserligen bara en halv sats! Här är hela receptet :

Det här behöver du :
250 gram riktigt smör
2 dl ljus sirap
2 dl vatten
4 dl strösocker
1 msk bikarbonat
12 dl vetemjöl

KRYDDOR :
2 ½ msk malen kanel
1½ msk mald kryddnejlika
1 tsk mald ingefära

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret tillsammans med sirapen i en kastrull. Ta av från plattan och häll i vattnet och låt svalna. Blanda strösockret tillsammans med kryddorna i en rejäl bunke eller en gjutjärnspanna som jag gjort. Slå på smörblandningen och rör om kraftigt!

Blanda i bikarbonaten i vetemjölet och häll över detta på resten av degen. Blanda väl, degen ska vara ganska lös så 12 dl vetemjöl räcker gott och väl! Lägg på locket eller täck med plastfolié och låt stå i kylen minst en dag. Hållbarhet är minst ett par veckor!
Baka ut pepparkakor, lägg på plåt och grädda i 200 grader ca 5 – 10min.

pepparkakor_recept

Här har jag även lite andra pepparkaks-sidor, med pepparkakshus, pepparnötter, kristyrsmet, julklapstips mm… Klicka här >>

pepparkakor

  1. Lisa skriver:

    Är ledsen, men blev så inspirerad av att göra den halva satsen pepparkakor men blev så jätte besviken ……det var såååå dålig smak på dessa… ändå hade jag inte glömt något från receptet….suck
    Tack ialla fall ,smaken är väl olika….suck

  2. Roxanna skriver:

    Hur många pepparkakor blir det?

  3. Ameneh skriver:

    Hej Linda!
    Det är andra året i rad som jag gör egen pepparkaksdeg från ditt recept (dem blir jättegoda) men degen blir väldigt kladdigt och lös(inte alls som det ser ut på dina bilder) det går inte och knåda så jag är tvungen att tillsätta 2-3 dl extra mjöl. Undrar om du tillsätter extra mjöl i efterhand eller håller du dig vid bara 12 dl mjöl.
    Med vänlig hälsning
    Ameneh

  4. Anna skriver:

    Vist funkar degen lika bra till pepparkakshus? Mvh Anna

    1. Javisst, det är den degen jag använder. Gräddar delarna till hus lite brända dock så håller de som berg!
      /Linda

  5. nina skriver:

    hej jag älskar din blogg,.och du e grym på all matlagning du gör…får man vara nyfiken på att fråga om man kan få måtten på pepparkakshuset.vill göra pepparkakshuset med barnen här hemma.mvh nina

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..