ANNONS

Valnötsbröd med Aprikoser & Pumpakärnor

/


Dags för lite brödbak, det var länge sen nu! Tänkte göra ett riktigt mustigt höstlikt bröd, med massa nyttigt knaprigt innuti av valnötter, aprikoser & pumpakärmor! Lite tuggmostånd ska de va och det blir så saftigt dessutom! De här två bröden blev jag jättenöjd med, ett ganska tungt bröd som verkligen mättar efter bara en skiva! Och du kan med fördel skära tunna skivor av det! Visst är det gott att skära upp brödet helt rykande färskt och bre på lite smör, några ostskivor och smaka… Men har ni märkt att just då smakar inte brödet så värst mycket? Det är nog mest att det är gott med nybakat, rykande varmt bröd. Men faktiskt så sätter sig inte smaken riktigt förrän brödet svalnat ordentligt och alla aromer fått lugna ner sig lite! Det här brödet måste ni prova!

2 rejäla bröd
Det här behöver du :
50 gram jäst
6 dl vatten
2 msk sirap
3 msk rapsolja
3 tsk salt
1 tsk mald pommeransskal
200 gram valnötter
100 gram torkade aprikoser
100 gram pumpakärnor
16-18 dl mjöl (hälften vetemjöl/rågsikt)

GÖR SÅHÄR :
Börja med att mäta upp valnötter, aprikoser & pumpakärnor. Hacka valnötterna och aprikoserna i lite grövre bitar. Pumpakärnor får vara som dom är! Smula ner jästen i en degbunke, (jag körde degen i maskin) och ljumma vattnet till 37 grader. Rör ur jästen med vattnet och slå på lite mjöl i taget och låt maskinen arbeta ca 10 min med en ganska så lös deg. Blanda i övriga ingredienser och kör tills allt blandad sig väl, pyttsa på lite mjöl efter hand! 2-3dl mjöl behövs sparas till utbakning. Nu har du fått en ganska smidig men väldigt lös deg. Strö mjöl över degen och täck med bakduk. Låt jäsa till dubbel storlek ca 45min. Ta upp på väl mjölat bakbord och arbeta snabbt ihop till två limpor. Lägg bröden på jäsning på en ugnsplåt och skåra ev. med vass kniv. Lägg på bakduk och låt jäsa på plåten ca 20 min. Grädda i 225 grader i 10 min, sänk sedan värmen till 175grader och fortsätt grädda ca 40min. Ta ut bröden och låt den vila på galler utan bakduk så får du en härligt knaprig skorpa!


Aprikoser, valnötter & pumpakärnor!


Bröden på jäsning på plåt! Plåten har jag smort in med lite lite rapsolja. Snart dags för gräddning!


Och äntligen klara! Hela köket doftar helt ljuvlig gott!


Alltid spännande att skära upp skivor av nybakat bröd! Fint marmorerat av nötter, kärnor & aprikoser!


Det finns väl egentligen inget godare än äkta hembakat bröd!
Den underbara doften och det rykande varma får man på köpet!

33
0

Genom att klicka på "Skicka kommentar" bekräftar jag att jag har tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy.

© Bonnier Magazines & Brands AB, 105 44 StockholmTelefon: 08-736 53 00