Nyplockade Valnötter


Vilken skatt jag har stå på köksbänken just nu! En hel drös med alldeles nyplockade valnötter!! Jag har aldrig plockat valnötter innan och undrar nu lite HUR ska de torkas och förvaras? Så alla ni som brukar plocka, ge mig era bästa råd & tips! Och självklart goda recept tas tacksamt emot! De är ju såå goda!


Riktigt stora härliga valnötter!

 1. Något viktigt som jag inte läst nånstans!!!
  Använd handskar när du plockar av det gröna skalet… omöjligt att få bort den hemska brungula färgen från fingrarna. Har googlat o läst men inget funkar utan det måste slitas bort med tiden….inte kul alls!

  Jag plockade flera kg valnötter nyligen och har torkat dem i varmluftsugn 50 gr i 2-3 timmar och ska låta dem ligga framme några dagar o sen i papperspåsar i skafferiet och hoppas det funkar bra.

 2. Marie skriver:

  8 år sedan satte vi ett 11/2 m högt, tanigt träd i norra Halland-det är nu ett gigantiskt träd, i år är det mer valnötter än vanligtvis(hink!). Nötterna ramlar ner när de är mogna, ur det gröna skalet. Gjorde misstaget ett år & la dem i en stor, vacker skål… 🙁 nötmögel! – i år blir det varianten luftigt ovanpå kylskåp.
  Någon som provat äta nöten efter att ha skalat av den tunna hinnan? Det är en magisk, mild smak! Prova-sanslöst gott! Om än lite pilligt.(Det är det tunna skalet (gul-beige) som har beskan.)
  Tips om valnötslikör?

 3. Jag plockar valnötter varje år från ett träd på kommunens mark. Jag skrubbar nötterna rena med nagelborste och sköljer sedan av dem. Sedan får de torka på tidningar i vår tvättstuga som är vårt varmaste rum. (Har man golvvärme funkar det bra, eller i ett pannrum, eller i ett överskåp ovanför kyl/frys som brukar vara varmt.) Det är viktigt att de ligger luftigt så de inte möglar! Efter några veckor lägger jag nötterna i papperspåsar (tex gamla sockerpåsar) och ställer den öppna påsen i ett köksskåp. De flesta av nötterna brukar hålla sig i mer än ett år. Har de blivit dåliga syns det + att jag alltid smakar på någon nöt för att veta hur smaken har förändrats. Lycka till!

 4. Lotta skriver:

  Hej
  Har plockat en kasse med valnötter och behöver nu ”rensa” dem
  De är minst sagt smutsiga
  Hur ska man göra? Kan man lägga alla i ett kar med vatten eller ska man skrubba dem en och en eller bara låta vara tills det har torkat och försöka borsta bort det
  Nån som vet❓❓❓

  1. Jag skulle nog inte blöta ner valnötterna så de riskerar att mögla. Håll dom torrt och utan fukt och låt ligga o torka så länge som möjligt. Före de ska ställas fram i skålar kan du enkelt borsta bort smuts med en rotborste.
   /Linda

 5. Lotta skriver:

  Har plockat en kasse med valnötter och behöver hjälp med hur jag ska göra för att få dem rena
  Kan jag lägga de i vatten för att lösa upp det värsta eller ska de skrubbas var för sig eller kan man bara låta de vara ett tag
  Just nu ligger alla på papper och är minst sagt smutsiga

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..