Köttfärssås – som man fick i skolan!!


Ibland får jag bara ett sånt där himla sug efter just skolan köttfärssås. Mild i smaken, genomskinlig, lite finkornigare färs, och väldigt speciell smak! Precis som när man åt i skolans matsal! Liten nostalgitripp alltså, here we go! Jag har provat mig fram ett par gånger men NU känner jag att jag hittat rätt! Det är sååå gott! Så alla ni som älskade skolan köttfärsås, denna måste ni prova! Om det nu finns fler än jag som gör de förstås… 😉

Det här behöver du :
600 gram blandfärs
2 normalstora gula lökar
1 apelsinstor rotselleri
½ dl tomatpuré
1 dl ketchup
ca 6-7 dl vatten
1 msk kalvfond eller annan köttbuljong
1 msk socker
½ tsk torkad basilika
salt & vitpeppar
Vatten + maizenamjöl till redning

GÖR SÅHÄR :
Börja med att hacka löken, inte för fint, ganska grovt! Grovriv rotsellerin & fräs detta i stekpanna i lite smör. Strö över sockret. Fräs tills löken blivit genomskinlig. Lägg i färsen och blanda runt allt. Slå på lite vatten redan nu. I med resten av ingredienserna! Låt allt få småputtra under lock ca 45min-1 timme. Slå på mer vatten allt eftersom. Mot slutet så tog jag också stavmixern och körde några varv! Men inte för mycket! Ett tips är när du ska tillsätta kryddorna så smaka av HELA tiden så du hittar rätt smak. (Salt, socker, vitpeppar, kanske en skvätt tomatpuré till) Smaka av ordentligt! Jag lovar du kommer hitta smaken! Viktigt är att inte basilikan ökas på, då tar den över, det ska bara var en aning av basilikan. När du tycker smaken är perfekt. Rör ut maizenamjöl i lite vatten och red av såsen till önskad konsistens. Inte vetemjöl nu, då blir inte färgen lika genomskinlig och fin! Smaklig måltid!! Och glöm för guds skull inte den överkokta spagettin till! 😉


Nostalgi-crawings!!??

  1. Tror även de har timjan i köttfärssen! Vill minnas det från när brorsan fick med sig receptet hem när vi var små!

  2. Fy tusan va gott det va, precis som i skolan! Tusen tack för god mattips!

  3. Patric skriver:

    För någon som inte är van vid redning, hur mycket maizena och vatten? Och exakt hur gör man? 😀

  4. Pasi skriver:

    Absolut den godaste köttfärssås jag ätit det här årtusendet. Det blir en nostalgitripp tillbaka till 80-talet varje gång den tillagas här hemma. Tackar å bugar för att du delar med dig av detta recept.

  5. Smakade gott! Intressant med rotselleri. Blev dock lite för söt så jag tog lite vinäger för att balansera smaken. Nästa gång ska jag pröva köttfärsen i lasagnen. Tack så mycket!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..