Farmors Blåbärsrutor


Farmors blåbärsrutor är något av de godaste i bakväg som finns! Ja, o mammas morotskaka då! 🙂


Den här blåbärskakan bakade alltid farmor Eva-Maj när jag var liten efter en att ha tillbringat långa dagar i blåbärsskogen, med att plocka o plocka o plocka… Den är helt ljuvligt god! Och hon bakar den än idag! Här kommer receptet ni inte får missa, det är såå gott & ni bara måste prova! Den är väldigt enkel att baka, du rör bara ihop alla ingredienser snabbt & inget vispande, och heller inget bakpulver!

Det här behöver du :
5dl blåbär
3 ägg
4 dl strösocker
150 gram smält smör el. margarin
2 tsk vaniljsocker
4 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :


Rör hastigt ihop ägg, socker och det smälta smöret. Tillsätt vaniljsockret + mjölet. (det ska inte vara något bakpulver). Smörj en ugnsfast form ca 25*30cm. Bröa formen med ströbröd och häll i smeten. Täck smeten med ett lager blåbär, frysta går bra! Grädda ca 50 min 200 grader. Gräddningstiden beror lite på hur mycket blåbär du har på. Jag tog ganska rejält med blåbär så att det blev ca 2cm täcke ovanpå smeten. Så minskar du ner på blåbären dra ner lite på gräddningstiden!


Vill du göra kakan i långpanna så dubbla mängden recept.

Ett litet tips; Farmor använde inte fullt så mycket blåbär som jag gjorde i den här kakan, jag täcke ju smeten med ett lager av 2 cm blåbär, farmor klickade mer ut bläbären lite här o där! Så tar lite mindre så får du en kaka som är lite mer ”socker-kakig” & knäckig, men denna blev supergod och SAFTIG! 🙂 Allt efter tycke o smak!