Semlor


Små söta, goda hembakade semlor… Av en deg på 3dl degvätska gör jag 30st små minisemlor och fyller med hemmagjord mandelmassa, grädde & lock med lite pudrat florsocker! Klassiska och goda men ibland lite

för

stora tycker jag! Så här kommer min variant på semlor i lagom storlek, små munsbitar till kaffet!

30 st minisemlor
Det här behöver du :
100 gram margarin
3 dl mjölk
50 gram jäst
½ tsk salt
1 dl strösocker
1 ägg
1 tsk hjorthornssalt
ca 1 l vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull och slå över mjölken. Ljumma degvätskan till 37 grader/fingervarmt. Smula ner jästen i en degbunke och slå på vätskan. Tillsätt salt, socker & ägget. Rör ner hjorthornssalter i vetemjölet och tillsätt detta. Arbeta ihop till en smidig och blank deg. Låt jäsa övertäckt i bunken 30 min. Ta upp på bakbord, du behöver kanppast något mjöl alls, degen är lättbakad. Dela degen i 30 små bitar och rulla till bollar. Lägg på plåt och låt jäsa med bakduk ca 30 min. Grädda ca 5-8min 250 grader.

Mandelmassa :


200 gram skållad, skalad & finhackad sötmandel


1 dl florsocker


1 dl strösocker


2 st små kokta kalla potatis (finriven)


4 st bittermandel


Grädde el. mjölk

GÖR SÅHÄR :
Skålla mandel och slå av vattnet. Skala dom och kör i matberedare till de är riktigt finhackade. Häll upp i en bunke. Riv potatisarna fint på rivjärnet och tillsätt. Blanda ner florsocker + strösocker & finriven bittermandel. Rör ihop kraftigt och slå på grädde/mjölk till önskad konsistens.