Pepparkakshus

kristyr_spritsa

Pepparkakshus som julklapp? Klick här så ser du ett jag har gjort inslaget i cellofan!

 

dekorera

Ett evinnerligt spritsande så händerna värker… Men det är såå roligt att kunna pynta ett helt hus bara på en timme! *S* Jepp, det är färdigköpt, mer pilligt tålamod än såhär har jag inte! *S* Men visst är det mysigt med pepparkashus till jul! Ett måste enligt mig!!

Kristyren : 1 hårt uppvispad äggvita + 1 tsk ättika + florsocker så mycket att det blir en rätt tjock kristyrsmet, man får känna sig fram, men ett halvt paket ungefär…

”Limmar” ihop huset gör jag även det med kristyren, håller som berg och huset blir inte mjukt som det blir av värmen från smält socker!

Ett tips är att ”bygga” huset på ett runt knäckebröd, det har jag däremot inte gjort här för jag ska ha det stå i fönstret, men som ”gå-bort-present” eller julklapp är det perfekt!

kristyr_recept

Jag spritsar alltid delarna för sig innan jag sätter igop husen! Sen limmar jag gavlar, kanter & tak med samma kristyr. Sen ”finputsa med lite tjusiga knutar, taknock och div ”fyll-i-pill”! 🙂

DUNDERKRISTYREN! Håller sig stenhårt & kritvit till nästa jul….  
1 hårt uppvisap äggvita + 1 kork ättika + 4-5 dl florsocker (Räcker till 1 hus)Som fönster kan du använda gelatinblad som du klipper till i passande storlek & fäster med tunn kristyr.

sprits

Ganska tidkrävande, tålamodsprövande och väldigt mycket handkramande! efter en timme fick jag nästan använda kofoten för att bända upp fingrarna. Kristyren är ganska tjock så man fick ta i ordentligt! Men det är ju sååå kul!!

färgad_kristyr

Att spritsa med färger är roligt, men nånstans tycker jag ändå innerst inne att vit kristyr till pepparkakshusets brungräddade färg är snyggast!

leksand_knäckebröd

Montera pepparkakshusen på rund knäckebröd! Och det är förstås väldigt noga med att det är 100% fullkorn! 😉

pepparkakshus1

3 klara som ska ges bort!

kristyrfigurer

Av samma kristyrsmet spritsar du små fina julgransdekorationer, kristyrfigurer! Lägg ett bokmärke på ett underlägg, spritsa kristyren runtom lite över kanten på bokmärket! Låt torka och fäst en tråd på baksidan med tejp!

Fler av mina pepparkakshus
Pepparkakshus som julklapp

 1. Å jag blev alldeles kär i dina fina pepparkakshus. Lånade ett par bilder till min blogg och länkar naturligtvis hit. Hoppas det är okej. Hör av dig annars så tar jag naturligtvis bort bilderna.

 2. Lotta skriver:

  Hej!
  vilka otroligt vackra hus, jag har tänkt att jag skulle ta och göra lite hus detta året och det ska blir jättespännande.. hoppas att det kommer bli bra!
  Dina är otroligt fina, men antar också att du arbetat med det ett tag – tack för tipset med knäckebröd under – det är ju kalas så att det lätt går att flytta!
  Länkar till dig från mig o hoppas att det är okej – annars får du säga till.
  lotta

 3. Super fina hus. Jag satt och letade efter tips då jag och barnen ska fixa ett i helgen. Nu behöver jag inte leta mer, TACK =)
  God jul!

 4. Sandra skriver:

  Väldigt fint! Jag och min syster ska just nu göra vårt hus. Jag letade faktiskt efter ett tips hur man kunde sätta ihop huset utan att smälta socker. (Mamma och Pappa är inte hemma. Får inte lov utan dom) Kram och God Jul!
  Sandra

 5. Anna skriver:

  Oh så underbart vackra hus! Vilket tålamod, och vilken kreativitet! TACK för tips!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..