Gör Din Egen Pasta!


Att göra egen hemlagad pasta är lite lyxigt tycker jag, och fruktansvärt roligt!! Degen är som playdooh att jobba med fast lite kraftigare! Mjölet som ger den gula härliga färgen är malt durmvete, men det fungerar också fint med vanligt vetemjöl. Tänk bara på att durumvetet kräver lite mer vätska är vanlig vetemjöl. Inget svårt eller konstigt, mycket lättare än man tror! Här har jag tänkt göra egen ravioli, fyllda pastakuddar med köttfärsfyllning, degen förberedde jag på förmiddan, sen fick den vila i kylskåpet 4 timmar. För visst känns det lite lyxigare att äta riktigt hemmagjorda ravioli än att öppna en konservburk för 9,90:- och värma i micron! Kanske inget man gör till vardags men verkligen en kul grej att imponera på gästerna som förrätt kanske?!

18 stora ravioli, räcker till 4 port.
Det här behöver du :
3 ägg
3 dl durumvete
2 msk olivolja
1 tsk salt

GÖR SÅHÄR :

Blanda alla ingredienser i en stor bunke eller för hand på mjölat bakbord. gör en grop i mitten av mjölet & knäck äggen däri. Blanda ihop med en gaffel tills allt mjöl är blandat med äggen + oljan + saltet!


Knåda därefter degen 10 min för hand så det känns elastisk och smidig. Vira in den i plastfolié och låt vila i kylen minst en timme.


Ta upp den på mjölat bakbord igen och knåda den ca 5 min så den blir varm & mer elastisk. Dela degen i två delar & kavla den ena som ska vara ”täcke” lite större än den andra. Det är nog att föredra att använda sig av en pastamaskin för att få den riktigt tunn som 1mm, men med det är ju en smaksak också!


Sen är det dags att ta fram kaveln, det är en ganska seg deg, men vädligt elastisk och hållbar så här är det armstyrka som gäller! 🙂 Kavla, kavla, kavla, den kan aldrig bli nog så tunn…. Försök att kavla den till en rektangel i formen ca 25*35cm.


När degen är tillräckligt tunn klickar du ut fyllningen , jag har valt en köttfärsfyllning med tomat & paprika. Riven lagrad ost & parmesan, örter, spenat & svamp är också gott! Bara fyllningen är så fast i konsistensen att du kan klicka ut så högar så kan du använda i princip vad du själv tycker om till fyllning.


Lägg på den andra kavlade degen som ett täcke ovanpå fyllningen och tryck till ordentligt mellan alla fyllningar! Skär med sporre ut fyrkanter ca 6-7cm.


Låt raviolin ligga och vila en stund på torr handduk medans pastavattnet kokar upp! Använd en REJÄL kastrull för de sväller ordentligt & tar ganska mycket plats! Koka sedan raviolin tills de känns mjuka. Koktiden varierar beroende på hur tjock deg du har!


När ravolin är färdig blandar jag den med överbliven köttfärsfyllning som jag låtit koka upp nån minut utspädd i lite vatten. En härlig middag med alldeles egen hemmagjord pasta! Jag lovar du kommer bli mätt på 4-5st ravioli… *S*