Äkta Nykokta Öländska Kroppkakor

kryddburken0000208.jpg

På jobbet idag! Nykokta kroppkakor till våra gamla, det doftar gott i hela huset, rivmaskinen går på fullt, det rullas och spills, skrattas och det är full rulle i vårt lilla kök! På menyn har vi skrivt ”Hemligt”! Idag blir det långbord & fina servetter, tända ljus och nykokta kroppkakor med lingon, grädde & smör! Vad mer fattas när man går mot ålderns höst! Det är kul att få möjlighet att överraska och göra det ”lilla extra” ibland, det uppskattas sååå mycket!!

Att skriva ett recept på äkta öländska kroppkakor är inte det lättaste. Det är ett recept baserat på stor känsla. Och vilken öländsk matmor du än frågar så får du olika svar om hur löst, hårt potatisen ska vridas ur, om det skall saltas i smeten eller bara kokvattnet, eller om det ska vara mycket fläsk eller lite fläsk, eller vetemjöl eller inte, ägg i eller inte ägg i osv osv… Finns iallafall en liten tumregel att tillgå;
10 kg potatis (min favoritsort är Asterix)
+ 1 kg sidfläsk
+ 4 gul lök
+ 1 dl stötta kryddpepparkorn, blir ca 45-50st kroppkakor!

Man brukar blanda smeten enligt följande;
1 del kokt, pressad potatis & 4 delar råriven och urvriden potatis,
lite vetemjöl, lite salt & potatismjöl!

Skala, riv & vrid :
Skala potatisen och riv i matberedare på finaste skivan. Det finns särskilda rivskivor för kroppkakor till bla Philips och Bosch vet jag. Det är pyttsmå runda hål i en sån skiva, inte den finaste skivan med avlånga hål alltså. Har du ingen sån matberedare så bör du använda en gammeldags hushållsassistent med kvarn, eller riva för hand. Låt den rårivna potatisen få rinna av i ett durkslag över en bunke efterhand den rivs. Ta sedan lagom stora nävar av den rårivna potatisen & fyll i en kökhandduk & vrid ur vätskan. (Finns även särskilda sildukar man vrider med) Det ska bli ganska så torr & trådig deg kvar när du kramat färdigt. Blanda den urvridna potatisen med den kokta pressade i en rejäl bunke. Knåda till en formbar deg & knåda väl. Tillsätt ca hälften av det potatismjöl som bildats på botten av bunken. Ett par nävar vetemjöl också! Salta sedan smeten med en nypa salt!

Fläsket :
Fläsket kan du förbereda och skära dagen innan, det blir godast då det får stå till sig lite och dra åt sig kryddpepparn! 1 kg sidfläsk mycket fint skuret kryddas med nystött kryddpeppar & finhackad gul lök. Förvara i kylskåp i en skål med plastfolié över natten.

Dags att rulla :
Forma små bollar & gör en urgröpning i mitten och fyll med mycket fläsk. Nyp ihop och släta till och rulla den jämn  i handflatan. Bra att ha lite vatten på händerna. Lägg i kroppkakorna saltat kokvatten & låt småsjuda ca 45 min – 1 timme! Servera med lingon, grädde & smör!

*TIPS!!
Spadet som blir efter kroppkakekokningen kan du ta tillvara på, häll bort det översta kokvattnet och spara det ”simmiga” i botten och baka ut världens godaste matbröd på!

kryddburken0000209.jpg

8 limpor kroppkakebröd direkt till frysen! Wooilaa!! Ta 1½ liter kroppkakespad + 2 pkt jäst + ca 1½ påse mjöl, (vetemjöl + rågmjöl eller vad du har hemma) Jäsning 40 + 40 min. Grädda 175 grader ca 45min. Kan det bli enklare! Syns det att det fattas en påse på bilden….? Den gick visst åt till kvällsfikat…. 🙂

 1. Torsten!
  Grädden serveras kall till och om man vill ha skriat smör eller en klick smör är helt och hållet en smaksak. 🙂
  /Linda

 2. Hej,

  tack för detta blogginlägg. Precis vad jag letade efter. Det är så att jag ska bjuda svärmor på öländska kroppkakor, för det var något hon verkligen önskade sig.

  Jag undrar ang när de ska serveras: Ska grädden vara varm eller kall och är det skirat smör eller en klick som man ska använda?

  Tack på förhand.

  Torsten.

 3. Hej!

  Jag ska provkoka dina kroppkakor närmaste veckorna. Mamma var ifrån Borgholm men hon avled för några år sedan o hon var superduktig på att koka ”äkta” kroppkakor.

  En fråga… jag tömmer aldrig cacheminnet i datorn o av någon oförklarlig anledning dök http://svensrecept.blogspot.se/ upp med exakt samma bild (söndagen den 11:e januari 2009 )som på ”dina” öländska kroppkakor!??

  God Jul & Gott Nytt År!

  // videofotografen

 4. Själv följer jag min gamla mormors recept när det gäller Blekinge Kroppkakor. Det har visat sig att vara en snits att få ihop dom, dvs. rätt konsistens på degen. Man behöver inte sätta till vetemjöl, men kan vara ganska säkert att dom håller ihop vilket är det viktigaste när de koker upp. Härliga gråa rårivna kroppkakor växte jag upp med och assisterade min Mormor i tidiga år ( 50-talet ) men som liten knatte fick jag vara med att skära fläsk, lök samt riva potatis för hand. Jobbigt, men kul att iaktta alla förberedelser speciellt konsistensen på potatis degen som kramas ur i en handduk tills ‘lagom torr’ vilket är A och O i denna process. Hon sa , stoppa ett finger i degen och när det inte fylldes med vätska efter hålet , va det OK. Samla all potatis stärkelse och återför till degen vilket gör att kroppkakorna inte faller sönder. Ett bra tipps är att tillsätta några matskedar potatismöl hellre än vetemjöl vilket gör dom något mer sega.. Nästa skede blir att koka upp vattnet, saltat. Rulla ihop deg med fläsket inuti naturligtvis, vattnet ska koka när de läggs i, sedan sjuda när dom väl ligger i vattnet. Koka (sjud) i ca: 1 timma minst. Denna procedur måste övervakas hela tiden eftersom det får inte koka, utan just sjuda, mycket viktigt, annars blir det helt kört.
  Ta god tid på dig, det här tar nästan hela eftermiddagen. Men, vilken härlig middag som knappt går att få tag i , varken i affärer eller resturanger. NJUT

 5. Kroppkakebröd klart man hoppar till men det ska testas. Kroppkakor är en rätt som finns i många olika tappningar i vårt avlånga land. Någon som testat med ål i stället för fläsk? Ja ål var det.

  /rolf

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..