ANNONS
Integritet på Tailsweep

Äkta Nykokta Öländska Kroppkakor

/

På jobbet idag! Nykokta kroppkakor till våra gamla, det doftar gott i hela huset, rivmaskinen går på fullt, det rullas och spills, skrattas och det är full rulle i vårt lilla kök! På menyn har vi skrivt ”Hemligt”! Idag blir det långbord & fina servetter, tända ljus och nykokta kroppkakor med lingon, grädde & smör! Vad mer fattas när man går mot ålderns höst! Det är kul att få möjlighet att överraska och göra det ”lilla extra” ibland, det uppskattas sååå mycket!!Att skriva ett recept på äkta öländska kroppkakor är inte det lättaste. Det är ett recept baserat på stor känsla. Och vilken öländsk matmor du än frågar så får du olika svar om hur löst, hårt potatisen ska vridas ur, om det skall saltas i smeten eller bara kokvattnet, eller om det ska vara mycket fläsk eller lite fläsk, eller vetemjöl eller inte, ägg i eller inte ägg i osv osv… Finns iallafall en liten tumregel att tillgå;


10 kg potatis (min favoritsort är Asterix)


+ 1 kg sidfläsk


+ 4 gul lök


+ 1 dl stötta kryddpepparkorn, blir ca 45-50st kroppkakor!

Man brukar blanda smeten enligt följande;
1 del kokt, pressad potatis & 4 delar råriven och urvriden potatis,
lite vetemjöl, lite salt & potatismjöl!

Skala, riv & vrid :
Skala potatisen och riv i matberedare på finaste skivan. Det finns särskilda rivskivor för kroppkakor till bla Philips och Bosch vet jag. Det är pyttsmå runda hål i en sån skiva, inte den finaste skivan med avlånga hål alltså. Har du ingen sån matberedare så bör du använda en gammeldags hushållsassistent med kvarn, eller riva för hand. Låt den rårivna potatisen få rinna av i ett durkslag över en bunke efterhand den rivs. Ta sedan lagom stora nävar av den rårivna potatisen & fyll i en kökhandduk & vrid ur vätskan. (Finns även särskilda sildukar man vrider med) Det ska bli ganska så torr & trådig deg kvar när du kramat färdigt. Blanda den urvridna potatisen med den kokta pressade i en rejäl bunke. Knåda till en formbar deg & knåda väl. Tillsätt ca hälften av det potatismjöl som bildats på botten av bunken. Ett par nävar vetemjöl också! Salta sedan smeten med en nypa salt!

Fläsket :
Fläsket kan du förbereda och skära dagen innan, det blir godast då det får stå till sig lite och dra åt sig kryddpepparn! 1 kg sidfläsk mycket fint skuret kryddas med nystött kryddpeppar & finhackad gul lök. Förvara i kylskåp i en skål med plastfolié över natten.

Dags att rulla :
Forma små bollar & gör en urgröpning i mitten och fyll med mycket fläsk. Nyp ihop och släta till och rulla den jämn  i handflatan. Bra att ha lite vatten på händerna. Lägg i kroppkakorna saltat kokvatten & låt småsjuda ca 45 min – 1 timme! Servera med lingon, grädde & smör!

*TIPS!!

Spadet som blir efter kroppkakekokningen kan du ta tillvara på, häll bort det översta kokvattnet och spara det ”simmiga” i botten och baka ut världens godaste matbröd på!


8 limpor kroppkakebröd direkt till frysen! Wooilaa!! Ta 1½ liter kroppkakespad + 2 pkt jäst + ca 1½ påse mjöl, (vetemjöl + rågmjöl eller vad du har hemma) Jäsning 40 + 40 min. Grädda 175 grader ca 45min. Kan det bli enklare! Syns det att det fattas en påse på bilden….? Den gick visst åt till kvällsfikat…. 🙂

21
© Expressen Lifestyle AB, 105 15 Stockholm Bud: Gjörwellsgatan 30, StockholmTelefon: 08-736 53 00