Tomatbröd

kryddburken000051.jpg

Tomatbröd bakat med diverse kylskåpsrens, ja det funkade faktiskt! Hade lite överblivna rivna morötter, tomatpuré i en burk, gräddfil från midsommar, ja det blev attans så gott! Det här måste ni bara prova! Man tager vad man haver, det uttrycket gillar jag!! 🙂  Man måste våga ta lite risker, och det gick vägen denna gång!!

Det här behöver du  :
1 pkt jäst (50 gram)
50 gram smör
3 dl gräddfil
2 dl mjölk
3 dl tomatpuré
1 dl rivna morötter
1 ½ dl grovhackad mandel
1 dl strösocker
1 tsk salt
10 – 12 dl vetemjöl

GÖR SÅHÄR :
Smält smöret i en kastrull, tillsätt, gräddfilen, mjölken & tomatpurén & ljumma till 37 grader. Använd en visp för att röra runt alltasammans. Smula ner jästen i en degbunke, häll över den ljumma blandningen & rör ut med vispen.

kryddburken000055.jpg

Tillsätt mjöl, mandel & sist morötterna.
kryddburken000054.jpg

Arbeta ihop degen smidig & len, den ska vara ganska fast i konsistensen. Låt jäsa i bunke ca 45 min övertäckt.
kryddburken000053.jpg

Ska den jäsa eller inte….? Lite skeptisk först… Men blev sedan glatt överraskad! Jo, det fungerade!! 🙂
kryddburken000052.jpg

Ta upp på mjölat bakbord & forma degen till två limpor, lägg på bakplåtspappersklädd plåt & lät jäsa ca 30 min. Grädda i nedre delen av ugnen 175 grader ca 30 – 40 min. Låt svalna på galler!

  1. Tomatpure på tub, men finns även på konservburk!
    Linda

  2. michi skriver:

    Hejsan!
    Tänkte testa att göra brödet, men undrar om du menar Tomatpure på tub el är det typ passerade tomater på burk?

    m.v.h
    Michi

  3. Christina!
    Javisst, 175 grader ska det vara!!

  4. Tänkte prova på att baka detta bröd och undrar vad ugnen skall vara på för värme, är 175 grader ok?

  5. Men hallå va gott det blev då:)

    Lät ju helskumt men jag tänke att testa kan man ju alltid göra…och nu är brödet redan slut;)

    Hade ingen mandel hemma men väl valnötter så det blev valnötsbröd. Kalas! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..