Tekakor med havregryn

maj07-426.jpg

Nygräddade tekakor som ska frysas in till helgens frukostmorgnar! En helledig helg med familjen, både Bröllopsdag & Mors dag då krävs lite extra! Här ett recept med havregryn, lite omständigare än de vanliga tekakorna jag brukar göra men faktiskt mycket godare! 😉

16 st
Det här behöver du :
1 pkt jäst
5 dl mjölk
2 ½ dl havregryn
150 gram smör
1 dl socker
1 tsk salt
10 – 12 dl vetemjöl special

GÖR SÅHÄR :
Häll 4dl mjölk över 2 ½ dl havregryn, låt de stå och sväll i en bunke i ca 2 timmar!

***PAUS 2 TIMMAR***
 
Smula jästen i en degbunke & häll på 1 dl kall mjölk & rör ut den! Smält smöret & häll på mjölk + havregrynsblandningen som nu fått svälla till en tjock gröt. Värm allting i kastrullen till 37 grader. Häll sedan på allting i den lösta jästen och tillsätt socker, salt & nästan allt mjölet. Knåda till en smidig deg och låt sedan jäsa ca 30 min. Ta upp degen på mjölat bakbord & kavla ut en stor platt deg, ta ut runda tekakor med en upp&ner-vänd skål el. dyl. Lägg på plåt och låt jäsa 40 min. Strax före gräddning; nagga tekakorna med gaffel, grädda ca 10 min i 220 grader.

maj07-427.jpg

Självklart har jag lilla hjälpredan Joline med mig i köket och såhär ser hennes fina tekakor ut!

 1. annamaria!
  Tekakor är verkligen gott! Vi ska göra en sats imorgon då jag är ledig!

 2. Jag är på brödjakt – passar perfekt! Jag har ätit hembakta supernyttiga grahamslimpor nu i evigheter. Visserligen supergoda men nu behövs annat.

 3. Hanna!
  Jag har provat det nån gång men tycker ändå det blir viss skillnad åt det bättre hållet om det får stå och ”dra” lite!

 4. Hanna skriver:

  Hej! Jag brukar koka det smälta smöret med havregrynen och hälften av mjälken istället för att vänta på att det ska svälla. Supergoda tekakor 😀

 5. Netty!
  Det går alldeles utmärkt även med vanligt vetemjöl… Good Luck!!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..