Saftigt matbröd / Kroppkaks-bröd


Här är ett bröd jag inte gör så ofta men när det väl blir av så kan man njuta en hel vecka får det håller sig verkligen saftigt! Brödet bakar jag på spadet som blir kvar på efter kroppkakskok! Det ger brödet verkligt god, matig smak & det funkar även lika bra med pitépalts-spad. Det blir ju en hel del att baka om man ska ta tillvara på allt spad på en gång, men häll det på petflaskor och frys in det så kan du använda det vid fler tillfällen. Supergott!

2st limpor
Det här behöver du :
50g jäst
1l paltspad (alt. spad från kroppkakekok) alt. 1 liter mjölk
1dl socker
15 dl blandat mjöl
(här blandar jag vilt av det som finns hemma, idag blev det kornmjöl, rågmjöl, rågflingor, grahamsmjöl och vetemjöl)

GÖR SÅHÄR :


Värm kroppkakespadet i en katrull till 37grader, häll sedan över jästen och rör ut med sockret. Ttillsätt nästan allt mjöl, spara vetemjöl för utbakning,. Låt jäsa under duk 40min. Ta upp & knåda degen, forma till två limpor och, lägg i formar eller på bakplåtspapper. Pensla med mjölk & strö över sesamfrön eller annat! Grädda i nedre delen av ugnen på 170grader i varmluftsugn ca 50min. Förvara sedan brödet i kylen!