En försmak av hösten – Krämig kycklinggryta, ris och en ganska tråkig vardagssallad men ändå så gott!

Vilken sommar vi har haft!! Den är kanske inte över helt visserligen men värmeböljan och torkan över hela landet har nog ingen undgått. Tropisk hetta, gassande sol, vindstilla och fuktig, klibbig luft… Det är rent omänskligt för oss nordbor.😉

Att medelhavsländerna har sin siesta har nog Sveriges befolkning fått förklaring på så det räcker och blir över. Inte är det mycket man orkar prestera. Inte heller någon direkt hunger har infunnit sig utan mer törst att släcka har varit prio ett om dagarna. Isvatten, isvatten och hinkvis med isvatten!😉

Här hemma har vi dock inte haft så mycket is att tillgå då våra inbyggda kyl och frysskåp sjungit på sista versen ett tag. Det var ju visserligen 13 år sen vi byggde huset och allt var nytt, men det känns som om det vore igår!😉

Kylskåpen har senaste tiden knappt kunnat hålla 10 grader och varenda dag har vi torkat vatten i botten. Vi har köpt hem så lite mejerivaror som möjligt men den så kallade rötmånaden har rådit konstant i våra skåp.

Vi slog slag i saken nu när mannen har semester och åkte in till Kalmar och köpte en ny uppsättning.

Inte en dag försent.

Vi har dubbla integrerade kyl och frysskåp täckta med träluckor i samma stil som resten av köksinredningen som skulle monteras om.

Att det sen var ett två-dygns-projekt att få luck-helvetena att passa med nya kyl o frysskåp är en annan historia och många svordomar senare, men nu är dom på plats.

Eftersom mannen i huset är den händiga och stod för just detta montage så kommer han nog aldrig glömma denna ”kylskåps-sommar”…

Vilket evigt måttande, passande, skruvande. Ut och in med skåpen trehundra varv och prova, prova om och om igen… Till slut så.

Nu har vi två nya kylar och två nya frysskåp.

Is? -Ja, tack!!

Det är så kallt i kylen nu att min citronmeliss jag köpte dog direkt. Nyköpta örter i kruka brukade trivas bra i de gamla, nu fattar jag varför.

Frysen levererar is på nolltid dock så nu äntligen kan vi svalka oss.

Men då kom hösten!😉

Igår och idag har vädergudarna bestämt sig för regn, rejält med regn. Åska, blixt och dunder. Vindbyar och temperaturer under 20-strecket. Det är väl härligt när man har sån tajming med allt!?🤣

Har iallafall rensat väldigt mycket ur kylar och frysar och handlat hem nytt.

Dagens middag blev dock en funderare. Tänkte först en kycklingwok i stark sås med nudlar. Men när regnet blåste utanför köksfönstret så fick de bli en klassisk kycklinggryta. Grädde, soya, lök och champinjoner. Till det kokt ris och en ganska tråkigt vardagssallad men huuur gott blev det inte?!

En försmak av höst. Punkt slut.

Tack vädergudarna för regnet till våra djur och jordbrukare, det var välkommet!

4 port

Det här behöver du :

500 gram kycklingfilé

2 gul lök

Svartpeppar

1 msk vetemjöl

5 dl grädde

2 msk mushroom soya

2 msk kycklingfond

1 msk grönsaksfond

1 tsk tomatpuré

100 gram färska champinjoner

1/2 pressad citron

GÖR SÅHÄR :

Skär kycklingen i bitar. Bryn i stekpanna med hackad, gul lök. Dra några varv med svartpepparkvarnen. Pudra över mjöl och vänd runt. Tillsätt grädde, soya, fond och tomatpuré. Låt allt koka upp nån minut. Skiva champinjonerna och lägg i. Pressa i en halv citron. Smaka av.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..