Mörad stek i gräddskysås

Helgens stek av picnicbog fick sig ett rejält långkok. Perfekt mat som sköter sig själv ett par timmar i grytan på spisen när andra sysslor kallar.😉

Steken bryner jag lätt runtom i tillsammans med några lök och morötter. Slår på 1,5 liter vatten, ett par buljongtärningar och kryddor (salt, vitpeppar, lagerblad) och på med locket. Jag låter det stå på låg värme med locket på i cirka 4 timmar. Sen plockar jag ur steken och silar skyn från lök och morötter. (Spara och servera vid sidan om om du föredrar det)

Skyn kokar jag sen ner till hälften, reder med mjöl och rundar av smaken med en skvätt, ca 1 dl grädde. Lite soya, en gnutta socker och smaka av med salt och peppar sen har jag en gudomlig god sås som jag sedan slår över köttet.

Steken är så pass mör att den lätt faller isär så jag brukar bara skära den grova skivor och sedan slå såsen ovanpå och servera. Väldigt gott med ris eller potatis.

Prova också att byta ut steken mot tjocka revben, det blir galet gott och är väldigt billigt.

Naturligtvis kan du göra denna stek i crockpot, då kör jag på låg i 8-10 timmar.

Recept till punkt och pricka är totalt överflödigt här, låt dig istället experimentera lite med såsen och smaka av. Köttet går inte att misslyckad med, ett säkert kort för en härligt god middag med äkta husmanskost.

  1. Hej Kryddburken!
    Vill bara tala om att jag kikar in här med både jämna och ojämna mellanrum och att du påminner mig om vad mat egentligen handlar om. Att det ska vara gott! Det är inga konstiga dieter, du talar inte om för mig mellan vilka tider på dygnet jag ska äta för att bli smal, eller vilka livsmedel jag ska utesluta (också för att bli smal och ”lycklig”). Och det är såå skönt!! Jag älskar dina recept för det är sånt här jag och min familj tycker om. Som vi mår bra av. Tack för allt du delar med dig av!

    Kram

  2. Kryddburken är en väldigt fin matblogg med fokus på mat och recept och en liten inblick i ert liv här och där. Så uppfriskande tycker jag att slippa 19 selfies i olika positioner och en massa shoppinglänkar. Kryddburken är en av dom få bloggar jag fortfarande besöker och som har behållt sitt fokus på mat- och bakrecept och inte förvandlats till en ”livsstilsblogg”. Det uppskattar jag verkligen. Keep up the good work! 🙂 Önskar Er en trevlig sommar.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..