Fjällgryta – fläskfiléskav med purjolök och potatismos

I helgen hämtade jag ut en ny mobil då mitt abonnemang snart skulle förnyas och ja, jag håller mig kvar i iPhone-svängen än trots ett litet avbrott ett tag då jag testade nya Lumia från Windows men återgick till iPhone efter det iaf. Måste säga att jag blev riktigt imponerad av kameran i iPhone 8plus. Vilken skillnad mot 6s plus jag hade innan. Så barnsligt glad och nöjd man kan bli över en telefon. 😉 Bilderna i föregående och detta inlägg är fotade med iPhone 8plus.

Vintermat står på tapeten i veckan och då måste jag tipsa om skavgryta, eller som jag kallar det – Fjällgryta. Funkar med i princip vilket kött som helst. Jättegott med renskav eller biff men nu hade jag en fläskfilé i frysen så den fick det bli. Goda, norrländska smaker från barndomen i skidbackarna serverat med riktigt hemstompat potatismos och rårörda lingon.

4 port

Det här behöver du :

1 fläskfilé

1 msk torkad rosmarin

Svartpeppar

1 purjolök

2 finhackade vitlöksklyftor

1 burk hela champinjoner + spadet

200 gram philadelphiaost

2 dl vatten

2 msk grönsaksfond

Trocomare örtsalt

GÖR SÅHÄR :

Frys in fläskfilé några timmar om den är färsk, då blir det lättare att skära tunna skivor skav. Fräs på i het stekpanna med smör eller olja. Krydda med rosmarin och svartpeppar. Tillsätt purjolök och vitlök och låt fräsa ihop några minuter. Sänk värmen och rör ner champinjoner + spadet, philadelphiaost, vatten och fond. Låt grytan småputtra ca 15 minuter. Smaka av med örtsalt. Servera med hemmagjort potatismos och rårörda lingon.

Tunna skivor skav bryns tillsammans med rosmarin, svartpeppar, purjolök och vitlök.

Godaste vintermaten.

LOADING..