Helstekt gårdskyckling med sockerstekt kulpotatis och gräddsås

Välkommen till ett nytt år här på Kryddburken och tack för det gångna året. Ni har följt mig i många år nu sedan starten -07.  Jag kommer att fortsätta laga mat, fota mat, skriva om mat och äta mat! 😉 Inget konstigt, krångligt eller annorlunda alltså och jag hoppas att ni också hänger på!

Kryddburken kommer gå i samma anda som tidigare och ni ska få härliga recept och inspiration för att förgylla vardagsmaten. Som vanligt bjuder jag på enkla, goda recept utan att krångla till det. Husmanskost och ibland med lite festligare tvist!

Så mycket god julmat som vi ätit senaste tiden så längtar man verkligen efter ”vanlig” mat nu. Mitt första recept för i år får därmed bli den här otroligt saftiga och goda gårdskyckling som jag helstekt i ugn med stekpåse. Såsen från skyn och grönsakerna är bland den godaste som finns och smakerna får man på köpet av den fina kycklingen!

God fortsättning på det nya året önskar jag er nu, här kommer receptet :

 

2 – 3 port

Det här behöver du :

1 gårdskyckling ca 1,2 kg

25 gram smör

Salt & peppar

2 gul lök

2 morötter

1 äpple

 

Såsen :

Silad sky från formen

2 dl grädde

1 msk svartvinbärsgelé

1 – 2 tsk soya

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR :

Torka kycklingen torr med torky eller hushållspapper. Gnid in hela kycklingen med smöret. Salta och peppra rikligt runtom. Lägg skalad och delad lök, morötter och äpple i botten på en stekpåse. Lägg kycklingen ovanpå. Stick in en stektermometer i tjockaste delen av låret och förslut påsen men lämna en glipa uppåt så värmen kan ånga ut. Lägg hela paket i en ugnsfast form. Stek i ugn på 100 grader ca 2,5 – 3 timmar. Ta ut den och kolla när stektermometern visar 75 grader. Kolla med en vass kniv så att köttsaften är genomskinlig och klar, den ska inte vara rosa eller grumlig då behöver den stekas en stund till.

När kycklingen är klar, ta ut den ur påsen och slå in i folie och låt vila under tiden du gör såsen.

Häll lök, morötter, äpple och steksky från påsen ner i formen och mosa med rotfruktsstöt. Sila sedan vätskan ner i en kastrull och koka upp tillsammans med grädde, vinbärsgelé och en skvätt soya. Smaka av med salt och peppar.

Servera kycklingen i fina skivor tillsammans med sockerstekt kulpotatis, skysåsen, gröna ärtor och vinbärsgelé.

Att steka kycklingen i stekpåse tillsammans med lök, morötter och äpple ger ett riktigt saftigt kött, speciellt då man låter den tillagas på låg ugnsvärme. Lycka till!

LOADING..