Skinkstek och tjälknöl i Crock pot

Oj vilken vecka vi haft! Så rolig, förväntansfullt och så många intryck och tankar att smälta. Min pappa kom hit i torsdags och hälsade på. Det var inte mindre än 10 år sen vi såg sist. Han var här på Öland när vi gifte oss 2006 och sen dess har vi inte sett varann. Det är många mil (140), emellan oss från Öland och Boden och både jobb, tid och annat runtomkring har gjort att vi inte kunnat ses. Det är på tok för lång tid men samtidigt är jag väldigt tacksam att både telefon och Facebook finns. Nu fick vi iallafall träffas och det var ett kärt möte.

img_5980.jpg

Så underbart att få se sin pappa och omfamna honom… Det kändes så avslappnat och naturligt och vi umgicks här hemma precis som om vi hade gjort det dagligen. Dock blev det väldigt tomt när han åkte och kanske först då kom den där dubbla känslan av både längtan och saknad o jag sov inte mycket den natten… Men är ändå så glad att vi fått vara tillsammans. Det betyder så mycket och jag hoppas vi i framtiden kan ses lite oftare. Ni får kika in på min instagram för fler bilder om ni är nyfikna.

Naturligtvis hade jag förberett för en god middag till hans ankomst och jag gjorde två olika stekar. En klassisk skinkstek och en tjälknöl av nöt. Bägge två tillagade jag i min nya Crock pot. 6 timmar på låg värme och allt blev så galet gott. Jag serverade det kallskurna köttet med potatisgratäng, sallad, olika grönmögelost och en sky/gräddsås med glögg smaksatt med fikon och portvin som fått reducera och koka ett par timmar.

 

Såhär gjorde jag : 

1,5 kg skinkstek av fläskkött

1,5 kg hel rostbiff av nötkött

4 morötter

3 gula lök

2 dl oxfond

2 dl vatten

2 tsk svartpeppar

2 tsk torkad örtkrydda

 

GÖR SÅHÄR : 

Skölj och skär morötter och lök i bitar och lägg i botten på Crock poten. Lägg ner bägge stekarna uppepå. Slå på oxfond och vatten. Krydda med svartpeppar och torkade örter. Lägg på locket och ställ på låg värme i 6 timmar. Ta upp stekarna och slå in skinksteken i folie. Förvara i kylskåp tills det är dags att skäras upp och serveras.

 

Rostbiffen lägger du direkt i en mindre skål eller bunke och slår på saltlag.

 

Saltlagen : 

Den gör jag av 1 liter vatten som får koka upp med 3 dl salt och 1 dl strösocker. Koka ca 5 minuter Och vispa tills allt löst sig och slå över den varma steken. Täck med lock eller plastfolie och låt svalna och stå i kylskåp 24 timmar före den skärs upp och serveras. Saltlagen kan du ösa lite över köttet när det skurits upp i tunna skivor.

 

img_5981.jpg

Morötter, gul lök och rostbiff på plats i pottan.

Lägg även ner skinksteken och slå på fond, vatten och krydda med svartpeppar och torkade örter.

 

Båda stekarna har vilat över natten i kylskåpet. Skinksteken som den är och rostbiffen i saltlag. Här tunt uppskivad. Använde min nya skärmaskin som jag fick när jag fyllde år och JÖSSES så bra det blev. Tunt och fint och precis som jag ville ha det. Kommer att användas flitigt till både kallskuret och julens skinka och pålägg i alla de former.

 

Lite framdukat innan middagen. Potatisgratängen står i ugnen…

 

img_5986.jpg

Restmiddag när man har kallskuret kött är väldigt enkelt att trolla fram. Här gjorde jag en kall, krämig potatissallad med bland annat lök och kapris i. Supergott!!

 

img_5984.jpg

Bon apetit och hoppas ni provar att tillaga söndagsmiddagar i Crock pot. Den här modellen jag har nu går även att använda på spisen för att bryna kött, kyckling etc före den monteras med Crock poten. En funktion som jag verkligen har saknat, speciellt till grytor och köttfärssåser.

 

img_5985.jpg

En otroligt fin vecka till ända och första advent på det! Kan ju inte bli bättre. Nu räknar vi ner dagarna tills vi får hämta hem vår lilla Bronco. ❤️ Stormen har sart fart här på ön och det är snöblandat regn som slår mot fönsterrutorna. Kvällsmiddagen här hemma blir spagetti o köttfärssås, sen väntar en lugn o mysig TV-kväll, förhoppningsvis utan strömavbrott. Puss på er alla!

LOADING..