Klassisk kalops i godaste skysåsen

Nu har det varit regn och rusk i flera dagar och då passar jag på att laga upp lite långkok, både hemma och på jobbet för att kunna frysa in. Kalops är en sån rätt som bara blir godare efter några dagar och den går också utmärkt att frysas in för att sedan tas upp och värmas i gryta. Jag har många recept på kalops, både norrländsk och skånsk variant och nån med lite annan twist. Detta är dock den jag kallar den klassiska med lök, morötter, lagerblad och kryddpeppar. Skysåsen i grytan är en klar sky som fått ta smak av köttet o grönsakerna som fått koka ihop i flera timmar. Jag använder även en pulverbuljong från Knorr som heter grytbuljong som ger otroligt god smak. Nån matsked av oxfond samt kalvfond o en liten skvätt tomatpuré också sen sitter smakerna där jag vill ha dom. 😛
8 – 10 port

Det här behöver du : 

1,5 kg grytbitar av nötinnanlår

4 msk vetemjöl

3 morötter

1 gul lök

1/2 purjolök

6 små röda steklökar

1 msk hela kryddpepparkorn

5 lagerblad

1 liter vatten

2 msk touch of taste oxfond

2 msk touch of taste kalvfond

1 msk Knorr ekologisk grytbuljong

2 tsk tomatpuré

1 msk svarta vinbärsgelé

Salt och peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Använd en rejäl stekgryta med lock. Smält smör och bryn grytbitarna så de får gyllenbrun färg. Pudra över vetemjölet och rör om. Tillsätt sedan morötter, lök, purjolök (skurna i bitar) och kryddorna. Slå på vatten, fond, buljong och tomatpuré. Låt grytan småkoka med locket lite på glänt. Skumma av efter ca en timme. Fortsätt koka till önskad konsistens på köttet. Jag brukar föredra 3-3,5 timme så det blir riktigt mört och faller sönder i trådar. Smaka av med en matsked svarta vinbärsgelé samt salt och peppar. Såsmängden i grytan kan du naturligtvis justera själv hur mycket du vill ha. Ta mer vatten, fond och buljong för mer sås eller tvärtom. Tänk då på att minska mjölkmängden i början bara. Plocka ur kryddpepparkornen och lagerbladen med en gaffel. Servera med nykokt mandelpotatis, inlagd gurka eller rödbetor och vinbärsgelé eller äppelmos.

Fint svenskt kött av nötinnanlår blir allra godast. Brukar ofta finnas i färdigskurna grytbitar dessutom.

img_5211.jpg
Doftern av kalops-kok är bland det bästa!

img_5206.jpg
Riktigt smaklig måltid nu!

  1. Det lät spännande!!

    Min mamma kommer från norrland så vad är skillnad mellan norrländsk och skånsk kalops? Tror hon gör den skånska.

    Trevlig lördag,Vicki

  2. Nu har jag inhandlat alla ingredienser, svartvinbärs gele var omöjligt och hitta här i Sydney så det fick bli röd vinbärs gele. Ska bli såå gott med lite svensk kalops nu när det börjar bli kallare hör i Australien. Hoppas restan av familjen uppskattar lite svensk husmanskost. Tack för en underbar matblogg

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..