Kalvfrikadellar i tomatsås

Vi hade huset fullt med barn igår kväll och utan att tänka köpte jag hem 1 kg kalvfärs att göra något gott med. Kanske wallenbergare, eller en långkokt köttfärssås eller ett gäng köttbullar men efter lite övertalande av Joline så blev det ett evigt rullande av frikadeller som jag lät sjuda i kycklingbuljong. Dessa serverades med spagetti, en långkokt tomatsås och massor med parmesan. Jisstanes så gott, och med lite hetta en perfekt fredagsmiddag som uppskattades.

frikadeller_kalvfrikadellar_tomatsås_pasta_spagetti_fredagsmat_fredagsmys_pastarätter_färs_kalvfärs_köttfärs_recept_tips_middagstips

 

Frikadeller är ju något så smidigt och faktiskt mindre bestyr med än köttbullar då de kokas istället för steks och man slipper stekos och flott som stänker överallt. (om man inte steker dom i ugnen vill säga) Men jag tycker ändå att just frikadeller gör sig så bra till lite fräschare såser som tomatsås med lite sting och de blir dessutom otroligt saftiga.

 

Kommer ihåg när jag var liten då fanns det frikadeller på konservburk som vi ibland hade med till fjällen men jag har så för mig att de var i gräddsås men minns inte riktigt. Saftiga var dom i alla fall och har man tid och ork så ju mindre man rullar dom, desto godare smakar dom faktiskt… 😉

 

Ett bra tips att koka frikadeller ”halvfärdiga” också om man vill frysa in och sedan ta upp vid en större middag och bara steka på. Perfekt att ha i frysen med andra ord.

 

ca 40 st frikadeller
Det här behöver du : 

1 kg kalvfärs

2 ägg

1 dl vispgrädde

1 dl ströbröd

3 msk kycklingfond

2 msk potatismjöl

1 tsk colmans senapspulver

1 msk majonäs

1 tsk malen paprika

1 tsk lökspulver

1 tsk vitlökssalt

Grovmalen svartpeppar

Flingsalt

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda samtliga ingredienser till färssmeten. Låt stå i kylskåpet ca 30 min för att svälla/vila.

 

Forma/rulla smeten till små runda frikadeller och lägg ner i kokande vatten med kycklingbuljong. Ca 2 – 3 buljongtärningar per liter vatten eller 3 msk fond per liter vatten. Låt sjuda på medelvärme. När de flutit upp till ytan är de klara. Servera med spagetti och en mustigt god, nykokad tomatsås och massor med parmesan på toppen.

 

Tomatsås : 

2 burkar hela plommontomater

2 tsk torkad oregano

3 dl vatten

3 msk oxfond

2 msk tomatpuré

2 msk flytande honung

1 tsk D´Elidas chilisås

Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR :
Använd en rymlig kastrull och häll i två burkar hela plommontomater och torkad oregano. Låt allt få puttra upp, späd med vatten och tillsätt, fond, tomatpuré, honung och chilisås. Låt såsen koka ihop ca 20 – 30 min. Smaka av med salt och peppar.

 

frikadeller_kalvfrikadellar_tomatsås_pasta_spagetti_fredagsmat_fredagsmys_pastarätter_färs_kalvfärs_köttfärs_recept_tips_middagstips_färssmet

Färssmeten med kalvfärs och övriga ingredienser. Låt den vila en stund i kylskåpet efter du blandat ihop allt.

 

frikadeller_kalvfrikadellar_tomatsås_pasta_spagetti_fredagsmat_fredagsmys_pastarätter_färs_kalvfärs_köttfärs_recept_tips_middagstips_färssmet_gott_enkelt

Frikadellerna i grytan och tomatsåsen kokar.

 

frikadeller_kalvfrikadellar_tomatsås_pasta_spagetti_fredagsmat_fredagsmys_pastarätter_färs_kalvfärs_köttfärs_recept_tips_middagstips_kycklingbuljong

Några till provsmakning.

 

frikadeller_kalvfrikadellar_tomatsås_pasta_spagetti_fredagsmat_fredagsmys_pastarätter_färs_kalvfärs_köttfärs_recept_tips_middagstips_köttbullar

Snart färdigt att serveras. Montera ihop spagetti med tomatsåsen, frikadellerna och riv över rikligt med parmesan. Toppa med finhackad persilja.

 

frikadeller_kalvfrikadellar_tomatsås_pasta_spagetti_fredagsmat_fredagsmys_pastarätter_färs_kalvfärs_köttfärs_recept_tips_middagstips_enkelt_gott

Bon apetit! Så vansinnigt gott! Och så önskar jag er alla naturligtvis en helt underbar lördagskväll. Här har dottern precis åkt iväg med sin kompis till en tredje för att möta upp både fjärde och femte för övernattning och filmkväll! 😛 Planerna här hemma blir lite gott grillat kött, sockerstekt potatis, en hemmagjord kall bearnaisesås, baconlindad sparris och ett par goda aromsmör.

 

LOADING..