Galet goda biffar. Saftiga köttfärsbiffar med mycket smak hör så bra ihop med tzatziki och rostade rotfrukter. Detta åt vi i söndags. När jag gör många biffar steker jag dom på plåt i ugnen, då brukar jag använda ca 2 kg färs för att sen kunna frysa in och ta upp vid behov. Så smidigt att servera till t ex. stuvade makaroner. Ris och champinjonsås. Potatis och stek lök med skysås eller som skivat pålägg på smörgås. Biffar är verkligen något som uppskattas här hemma så det kan vi  aldrig få för mycket av. ;-)

köttfärs_blandfärs_biffar_köttfärsbiffar_färsbiffar_tzatziki_ugnsrostade_rotfrukter_grönsaker_tillbehör_recept_tips_middagstips_olivolja

 

Jag använder ofta nån matsked potatismjöl i mina biffar, de gör att dom håller ihop och blir både fasta och saftiga i konsistens. Äggvita är ett annat bra tips om man vill få biffarna att ”jäsa upp” och bli runda i formen när dom steks.

 

En klassisk tzatziki är såklart det godaste tillbehöret med en skvätt ringlad olivolja och massor av svartpeppar.

 

 

14 st biffar

Det här behöver du : 

1 kg blandfärs

1½ dl vatten

½ dl ströbröd

3 msk oxfond

2 msk potatismjöl

2 msk malen paprika (mild)

Salt & peppar

Smör till stekning

 

GÖR SÅHÄR : 

Rör ihop vatten tillsammans med ströbröd, fond och kryddor. Låt svälla en stund och rör sedan ihop med färsen. forma till biffar och stek i panna med smör på medelvärme.

 

rotfrukter_köttfärs_blandfärs_biffar_köttfärsbiffar_färsbiffar_tzatziki_ugnsrostade_rotfrukter_grönsaker_tillbehör_recept_tips_middagstips

Goda tillbehör till köttfärsbiffar är rostade rotfrukter. Här har jag blandat potatis med morot, palsternacka och färsk minimajs. Lite olivolja, flingsalt och svartpeppar över och sen kört i ugnen ca 30 – 40 minuter i 200 grader. Vänd runt med stekspade efter halva tiden.

 

Till detta servera jag en klassisk tzatziki : 

200 gram gurka (ca en halv)

2 dl creme fraiche

2 pressade vitlöksklyftor

1 msk olivolja

1 skvätt vitvinsvinäger

Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR :

Riv gurkan grovt på ett rivjärn. Lägg gurkan i ett durkslag och salta (ca ½ tsk) så vätskan drar ur och den får stå och droppa av en stund. Krama sen ur det sista vätskan ur gurkan med händerna och blanda med resten av ingredienserna. Låt gärna stå i kyl nån timme före servering.

 

köttfärs_blandfärs_biffar_köttfärsbiffar_färsbiffar_tzatziki_ugnsrostade_rotfrukter_grönsaker_tillbehör_recept_tips_middagstips

Smaklig måltid! 😛

 

 

LOADING..