Grillade kamben som legat i saltlag


grillade_kamben_marinad_recept_tips_saltlag_tillagning_godaste

När jag hittar färska kamben i köttdisken så köper jag ofta hem en större mängd. Det är billigt och rätt tillagade så är det fruktansvärt gott som tillbehör till en plocktallrik eller till fredagsmyset. Jag älskar kamben! Grillade kamben är så galet gott om man får till den rätta kryddan med saltlag och glaze. De går lika bra att sedan lägga dom på grillen som att köra i ugnen, det är saltlagen som dom fått bada i innan som gör den stora smakskillnaden.

 

Jag väljer kamben istället för tunna revben just för att det är mindre, lättare att äta utan att kladda ner hela ansiktet och de är dessutom mer kött på dom så detta recept trycker jag verkligen ni ska prova!

 

Saltlagen gör att kambenen blir otroligt möra och saftiga och lite extra salta förutom kryddor och glaze på ytan. Receptet går naturligtvis att halvera men jag brukar ofta gör en stor sats på 2 kg för de går verkligen åt.

 

Grillade kamben :

2 kg färska kamben

1 sats saltlag

BBQ glaze till pensling

 

GÖR SÅHÄR :

Rör ihop saltlagen med vatten, salt, socker och kryddor och lägg ner kambenen i lagen. Skär dom i lagom stora bitar så dom passar i en bunke. Låt ligga i lagen i kylskåp över natten eller minst 12 timmar. Lägg sedan upp dom på en bricka och pensla BBQ glazen. Kör dom i ugnen på 200 grader tills de fått fin färg, ca 20 minuter. Krydda lite extra med torra kryddor såsom chiliflakes, grillkrydda och malen paprika efter du tagit ut dom och låt sedan svalna. Skär upp och servera. Dom är som godast dagen efter när dom är kalla, tycker jag.

 

Saltlag :
ca 1½ liter vatten
1½ dl salt (finkornig)
2 msk strösocker
2 msk vita och svarta pepparkorn

 

GÖR SÅHÄR : 

Vispa ihop alla ingredienserna i en skål/bunke tills salt och socker löst sig. Lägg ner kambenen, täck med plastfolié eller lock och låt stå i kylskåp minst 12 timmar. Ta sedan upp och pensla på glaze före ugn eller grillning.

 

BBQ glaze : 

3 dl ketchup

2 dl vatten

1 dl sweet chilisås

5 vitlöksklyftor, rivna

2 msk riven färsk ingefära

2 msk oxfond

1 msk balsamicovinäger

1 msk mörk sirap

2 msk farinsocker

2 tsk D´Elidas chilisås

2 tsk mushroom soya

2 tsk malen ungersk paprika

Salt & peppar

 

GÖR SÅHÄR : 

Blanda alla ingredienser till glazen i en kasrtull. Koka upp och sänk värmen, låt den stå och småkoka ca 15 min. Pnesla glazen över kambenen innan du sätter in dom i ugnen på 200 grader ca 20 – 25 minuter. Ta ut dom och toppa med lite extra torra kryddor såsom chiliflakes, grillkrydda och malen paprika. Det är även gott att droppa över lite sweet chilisås innan dom får svalna av.

 

grillade_kamben_marinad_slatlag_glaze_recept_möra_tips

Mumsa på! Goda tillbehör kan vara; en fräsch sallad med vitlökssås, en dip med sweet chili, coleslaw, en rostad potatissallad eller bakad potatis med aromsmör. Eller helt enkelt bara som dom är… 😉

 

grillade_kamben_marinad_kryddor_förkoka_saltlag_grilla_recept_tips

Prova att lägga reveben/kamben i saltlag om ni aldrig tidigare gjort, ni kommer få en helt annan smakupplevelse. 😉

 

  1. Hej Linda. Hittade din blogg när jag googlade på smörgåstårtor. Vilken blogg!! Wow, den har allt man kan önska sig.Goda recept, vackra bilder och ett genuint matintresse. Köper också ofta kamben, som är mycket godare än tunna spjäll, nu ska jag prova din saltlag och glazen. Är på jakt efter D`Elidas chilisås, förstår att man inte kan vara utan den. Trevlig hel,. Lena i Kolmården

  2. Hej hej!

    Testade receptet på grillade kamben ikväll. Jättegott! Tack för receptet. Kommer göra det fler gånger. 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..