En av favoriterna bland husmanskost är en riktigt mör, saftig stek. Tunt uppskivad med dom klassiska tillbehör såsom kokt potatis, gräddsås, svartvinbärsgelé och inlagd gurka. Den här gången gjorde jag en plommonspäckad skinkstek av en riktigt fin bit fläskkött. Jag tillagad den på låg temperatur i ugnen ca 6 – 7 timmar. Späckade med plommon, uppbunden och brynt i smör med goda kryddor. Ja, alltså det är så tokgott! Såsen som man gör av skyn blir riktigt god och med massor av smak och lite sötma från plommonen.

plommonspäckad_skinkstek_fläskstek_mör_saftig_gräddsås_recept__stek_söndagsstek

 

Det här behöver du : 

ca 1½ kg skinkstek

Salt och peppar

Smör till stekning

En påse torkade plommon

2 morötter

1 palsternacka

1 gul lök

5 dl vatten

4 msk oxfond

 

GÖR SÅHÄR :

Putsa steken från hinnor och fett. Skär med vass kniv ca 10 hål i steken och tryck ner plommonen. Bind upp steken med steksnöre. Bryn i het stekpanna med rikligt med smör. Skala och skiva under tiden morötter, palsternacka och lök och lägg vid sidan om steken i pannan tillsammans med resten av plommonen så det får lite färg. Flytta över allt till en ugnsfast form. Vispa ur stekpannan med vatten och fond och slå över steken. Täck med bakplåtspapper. Stek i ugn ca 6 – 7 timmar 100 grader. Ta ut steken och låt den vila i folie under tiden du gör såsen. Mosa rotfrukter och lök i formen lätt och sila ner skyn i en kastrull. Tillsätt grädde, koka upp och smaka av med salt och peppar. Red eventuellt av såsen med maizenamjöl utrört i lite vatten för tjockare konsistens.

 

fläskstek_skinkstek_plommonspåckad_recept_husmanskost_stek_saftig_mör_godaste_fläskkött_lågtempererad_binda_upp

Steken är späckad, uppbunden med steksnöre och saltat och pepprad. Bryn den i stekpanna så den får fin färg runtom.

 

fläskstek_skinkstek_plommonspåckad_recept_husmanskost_stek_saftig_mör_godaste_fläskkött_lågtempererad

Steken har brynt och fått fin färg. Här tillsammans med morötter, palsternacka, lök och plommon så får steka med.

 

plommonspäckad_karre_skinkstek_fläskstek_mör_saftig_husmanskost

Allt på plats i ugnsformen. Täck med bakplåtspapper och stek i ugn på låg temperatur. 100 grader ca 6 – 7 timmar.

plommonspäckad_skinkstek_fläskstek_mör_saftig_gräddsås_recept_

 

LOADING..