rågsiktslimpor_sirapslimpa_bröd_hembakat_recept_limpa_enkelt_matbröd
När jag bakar matbröd brukar det ofta bli i samband med att vi äter pitepalt eller kroppkakor. Spadet från koket sparar jag och använder jag som degvätska och det blir otroligt gott och saftigt. Jag har till och med bakat matbröd på vanlig buljong också och det blir ett perfekt soppbröd av det.

 

Har du ett ganska salt spad behövs inget extra tillsättas i degen men använder du mjölk istället så tillsätt en tesked salt i så fall.

 

3 limpor paltbröd
Det här behöver du : 
1 liter paltspad eller mjölk
2 pkt jäst
1 dl ljus sirap
12 – 14 dl rågsikt

 

GÖR SÅHÄR : 
Värm paltspadet eller mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en degbunke och rör ut med spadet. Tillsätt hälften av mjölet och arbeta ca 10 min i maskin. Tillsätt sirap och salt och så mycket mjöl att degen släpper kanterna. Låt jäsa under bakduk ca 1 timme till dubbel storlek. Ta upp på mjölat bakbord. Knåda degen ca 5 min och baka ut 3 limpor. Lägg i smorda och mjölade formar. Låt jäsa ytterligare 30 min. Pensla med sirap, strö över sesamfrön och grädda därefter ca 40 – 45 min i 175 grader. Ta ut och låt svalna på galler. Bröden håller sig saftigt länge. Perfekt att frysa in i skivor och ta upp som rostbröd också. Det blir supergott!

 

rågsiktslimpor_sirapslimpa_bröd_hembakat_recept_limpa
Redo för gräddning!

 

rågsiktslimpor_sirapslimpa_bröd_hembakat_recept_limpa_brödform
Har ni aldrig provat baka på spad av t ex. paltkok eller kroppkakor så prova de! 😛

 

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..