kebab_västeråskebab_kebabkött_grilladkebab_ica_fryst_pitabröd_kebabsås_fanta_godaste_hemlighet
Nu ska jag berätta nåt roligt! Nåt som jag letat efter länge… Jag är ju galen i kebab när det gäller skräpmat. Hamburgare och pizza går helt bort om jag lyckas hitta en riktigt god kebab i pita! Den bästa nånsin är solklart Kebabben i Kalmar på Larmgatan. Det brukar bli ett stopp där de gånger jag är inne och handlar, vilket inte är så ofta men då längtar jag verkligen efter deras kebab. Den är sådär perfekt skivad (säger man så?!) Tunn, smakrik, saftig och inte sån där ”köttbulle-kebab” som många kebabexperter kallar de. Dom där tjockare skivorna som stekt för hårt eller ännu sämre dom tjocka, fyrkantiga flarnen… Dom är INTE goda! Nä, så vill man ha en riktigt god kebab och tillika kebabsås då är det Kebabben i Kalmar som gäller. Tur att det inte ligger på Öland kanske… 😉

 

kebabben_kalmar_larmgatan_kebabtallrik_kebabipita
Kebabtallrik med bröd från Kebabben i Kalmar.

 

I frysdiskarna tycker jag det är svårt att hitta bra kebab och särskilt om man inte vill ha Halal. Jag har gjort misstaget och köpt det nån gång men gillar inte bakgrunden så jag har letat och googlat efter en ”restaurang-kebab” som inte är Halal och som kan köpas i frysdisk. För länge sen hittade jag Västeråskebaben men har inte sett den i butik häromkring förrän nu! Halleluja!! 😛 Självklart köpte jag med ett par kartonger hem och vi provade igår kväll.

 

Nu vet jag dock att Västeråskebab även har kebabkött som är Halal i sortimentet som bland annat Citygross säljer men denna sort är INTE Halal efter mycket letande och sökande. Och jag hittade den på ICA, som tack och lov inte sålde Halalprodukten. Den var riktigt god! Inte en 10-poängare men klart godkänt med lite tillpiffade kryddor vid uppvärmning.

 

Köttet är kanske lite för tjockt kan jag tycka och lite för breda remsor, inte så mycket smak heller men konsistensen perfekt. Helt klart det bästa alternativet jag hittat hittills.

 

kebab_västeråskebab_kebabkött_grilladkebab_ica_fryst_kebabsås_fanta

Såhär ser produkten ut som INTE är Halal. På andra förpackningarna finns Halal-symbolen så titta noga och läs om du inte vill ha den varianten. Kebabsåsen ”den hemliga, världens godaste” rörde jag till tidigt på dan så den kunde stå till sig i kylskåpet ett par timmar. Recept kommer längre ner.

 

kebab_västeråskebab_kebabkött_grilladkebab_ica_fryst_frysdisk

Såhär ser köttet ut upptinat. Jag använde två förpackningar a 330 gram till oss tre men det blev på tok för mycket så idag räckte det även till en kall kebabsallad! 😉

 

kebab_västeråskebab_kebabkött_grilladkebab_ica_fryst_godaste_kebabsås_kebabsåsfanta

Kebabsåsen med fanta! 😛 Här kommer receptet igen för er som missat.

 

VÄRLDENS GODASTE KEBABSÅS!
1 sats 
(räcker till minst 4 kebab + lite extra)
2 dl creme fraiche
1 dl naturell yoghurt alt. turkisk yoghurt
½ dl FANTA 😛
2 tsk tomatpuré
2 tsk sambal oelek
2 rivna vitlöksklyfta
2 tsk oregano
1 krm cayennepeppar
Salt & vitpeppar
Mjölk att späda med till lagom konsistens

 

GÖR SÅHÄR : 
Rör ihop alla ingredienser. Smaka av med salt och vitpeppar. Späd såsen med mjölk till den konsistens du vill ha. Jag vill gärna inte ha den för trögflytande utan mer rinnig. Förbered den gärna dagen innan och låt den stå till sig i kylskåp före servering.

 

kebab_västeråskebab_kebabkött_grilladkebab_ica_fryst_pitabröd

Hembakade pitabröd är ett måste. Där får man inte fuska med köpa, torra varianter. Dessa är busenkla att baka och blir alltid perfekt resultat.

 

3 stora pitabröd
Det här behöver :
1/4 pkt jäst
2 ½ dl vatten
1 msk socker
1 msk olja
6 – 7 dl vetemjöl

 

GÖR SÅHÄR :
Smula jästen i en degbunke. Ljumma vattnet till 37 grader, häll på jästen och rör ut. Tillsätt alla ingredienser men spara lite mjöl till utbakning. Låt degen jäsa övertäckt 1 timme. Ta upp på mjölat bakbord & kavla ut 3 pitabröd ca 1 cm tjocka. Jag gör dom trekantiga då det är enklare att skära upp och fylla dom. Nagga inte bröden, då jäser de inte upp och blir ihåliga. Grädda mitt i ugnen 275 grader ca 10 min.

 

kebab_västeråskebab_kebabkött_grilladkebab_ica_fryst_köpa

Kebabköttet steker jag på låg värme tillsammans med vatten och lite av den röda kebabsåsen som jag använder till servering. Köttet ska inte få stekyta utan bara värmas så stek på låg värme och tillsätt ca ½ dl vatten och lite av den röda såsen, rör i köttet hela tiden tills det är färdiguppvärmt och ingen vätska finns kvar. Blir supergott om man gör såhär!

 

Röd kebabsås 
Det här behöver du : 
2 dl vatten
3 msk ketchup
3 msk tomatpuré
1 msk sambal oelek
2 tsk D´Elidas chilisås
1 tsk oregano
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 tsk malen paprika
Salt

 

GÖR SÅHÄR : 
Bara att röra ihop och smaka av.

 

kebab_västeråskebab_kebabkött_grilladkebab_ica_fryst_fredagsmys
Dags att äta! 😛 Mina klassiska tillbehör; Tunt strimlad vitkål, romansallad, gurkstavar och fefferoni. Kebabsåser och extra D´Elidas för den som vill!

 

kebab_västeråskebab_kebabkött_grilladkebab_ica_fryst

Smaklig kebab!

 

 1. När jag gör kebab hemma brukar jag köpa lammskav som jag bryner och kryddar med spiskummin, salt och peppar. Jag gillar när det blir lite stekyta på köttet. Andra sorters skav funkar förstås lika bra.

 2. Jag håller med dig när det kommer till tjockleken, tunna är bäst! Men jag gillar när vissa bitar är knaprigt stekta, nästan brända. När jag är hemma och köper i butik brukar det bli Lithells Kebab. De är fyrkantiga visserligen men tunnare än andra märken jag stött på.

  Bor i London nu och jag saknar verkligen svensk kebab. Här är det oftast lammkött och jag föredrar nöt.

 3. Är köttet svenskt så betyder halal endast att djuret vänts mot mekka och en bön lästs över det. All halalslakt i sverige sker med bedövning så det är bara bönen som gör det halal egentligen.

 4. Om köttet är halalslaktat i Sverige är det ingen skillnad för djuret än om man jämför med icke halalslakt. Det som skiljer är bönen men djuret i sig plågas inte. Läs på jordbruksverket hemsida.

 5. Precis som Karolina så har jag alltid älskat din blogg, men tyvärr så förlorade du ännu läsare pga din okunnighet kring halal. Precis som Martin här ovan tipsade dig om Matgeeks video. Ta en titt på den.

  Hälsningar
  Föredetta trogen läsare och Muslim

 6. Jag instämmer med de övriga. Du har en stor läsekrets, när du låter främlingsfientlighet och okunnighet lysa igenom så här tydligt, så vill jag inte längre följa din blogg något jag tidigare gjort under väldigt många år. Det finns andra bloggar där ute något dina samarbetspartner också kommer att bli underrättade om. Vill de att jag köper deras produkter så kräver jag källkritik av de bloggare de samarbetar med. Läs på om Halal i Sverige och låt inte fördomar prägla din vardag.

 7. Vill man inte ha er halal så vill man inte!! Mn äter var man vill så sluta med era löjliga påhopp!
  Jag vill inte att någon läser en bön på vad jag ska äta!! Om vi kristna hade läst en kristen bön på ert kött så hade ni banne mig aldrig ätit det men vi hade inte kritiserat er för det utan förstått att ni inte vill det.

  Kommer aldrig äta ert halal det kan ni behålla för er själva. Alla har sina val så sluta sura för någon inte håller med er metod.

 8. Diskussionerna kring Halal är ganska förlegade vid det här laget. Vi vet alla sedan länge att svensk djurskyddslag inte tillåter slakt utan bedövning och det gäller även Halal och därmed erbjuds alternativ att tillgå i sitt val av kött oavsett religion. Jag anser att alla har rätt till sina egna val vare sig det gäller Halal eller inte.
  /Linda

 9. Nu förlorade du ännu en trogen läsare pga av dina kommentarer angående halal-slaktat kött. Jag kan tycka att du bör vara mer påläst innan du väljer att uttrycka dig så.

 10. Såklart har alla rätt att göra sina egna val men jag tycker ändå det känns tramsigt att undvika halal-kött av den anledningen (då du tycks medveten om att djurskyddslagen är densamma för allt typ av kött), och frågan är om du skulle undvika att äta till exempel kosher-mat av samma skäl? Och med att göra ett val följer ju också ett ansvar för konsekvenserna och signalerna som man sänder ut med det.
  Själv är jag varken kristen, muslim eller speciellt religiös av mig, men äter gärna halalkött, jag tror inte på nåt av det, så vad spelar det för roll? Det viktigaste för mig är att djuret blivit behandlat enligt svenska djurskyddslagar.

  Och ”Stena”, än mer tramsigt att dela upp i vi och dom, jag känner både kristna och muslimer som inte haft några problem med att äta kött välsignat av en annan religion än deras egen. Om man ändå inte tror på bönen verkar det ännu konstigare att undvika något på grund av den anledningen.

 11. Okej om du inte vill köpa halal, men varför skriva att Ica ”tack och lov” inte sålde halalkött? Det känns inte särskilt solidariskt.

 12. Jag väljer bort halal för jag tycker inte att det är vi som ska anpassa oss till muslimerna. Genom att köpa halal så ger jag mitt ok för skolor och andra instanser att köpa in halal och det är väldigt sällan svenskt kött!! Snart kommer kraven på att halal ska utföras utan bedövning även i Sverige (det finns redan många muslimer som inte godkänner bedövningen). Jag tänker inte vara en del i det.
  Jag tror alla som väljer bort halal vet hur svensk halalslakt går till. Det är inte det det handlar om utan att vi ska anpassa oss efter dem och inte dem efter oss. Bosätt ni er i ett muslimskt land och skit i slöjan så ska ni se vad som händer…

 13. Du har en så bra blogg Linda! Håller helt med dig i ditt ställningstagande i den här frågan. Jag har fått så mycket inspiration och motivation genom bloggen. Fina bilder har du också. I mig har du en trogen läsare.

 14. Herre vilken diskussion. Din åsikt är din åsikt och du skriver tydligt att ”titta noga om du inte vill ha Halal”. Det är upp till var och en. Min åsikt är att det blir löjligt i sammanhanget. Bojkotta din grymma matinso för att du inte tycker samma? Hör inte hit

 15. Håller med dig tänker inte heller köpa Halakött av den enkla anledning att jag inte vill ha in regiliöstdravel i samhället. Hade inte köpt något religöst kött/mat oavsett vilken religion det hade varit. Sverige ska vara fritt och utan påverkan från påhittade religioner. Hoppas att vi en dag får vakna upp i iett samhället helt utan religioner och vara helt fria individer som inte styrs av ngn tro på en (manlig) gud. Den enda tro vi behöver är den vi har på oss själva!

 16. Ännu en före detta trogen läsare som nu väljer att aldrig mer läsa din blogg av den enkla skälen att du är väldigt trångsynt och respektlös… Usch på människor som dig!

 17. Oerhört nedvärderande uttryck i detta inlägg, även jag besöker bloggen för sista gången. Läs på innan du uttrycker dig så klumpigt och okunnigt nästa gång.

 18. Camilla: Du vill inte ha religöstdravel i samhället och drar din gräns vid Halal? Ordet halal betyder ungefär ”tillåtet”, det är helt enkelt ett ord för vad som enligt muslimsk tro är tillåtet att äta/dricka/konsumera. Det handlar alltså inte enbart om mat. Jag förutsätter att du inte firar någon av de kristna högtider vi firar varje år. Julafton och påsk till exempel. Att man inte vill vara styrd av en religion med en påhittad gud får stå för en själv, men det betyder inte att man inte ska respektera folk som faktiskt tror på något annat än en själv.

  Det finns att läsa en del hispiga främlingsfientliga inlägg i det här kommentarsfältet, jag föreslår en rensning.
  Angående ursprungsinlägget kunde det varit smidigare skrivit om det nu inte rör sig om en okunnig inställning till Halal. Att istället värna om att folk köper svenskt kött hade varit enklare att skriva i sådant fall. Eftersom även halalslaktade djur i Sverige följer djurskyddslagen. Då finns det ingen mening med att särskilja just halal från något annat. Kosher däremot tillåter inte bedövning innan slakt och utförs därför inte i Sverige.
  Det blir rätt löjligt att ta upp halal i sammanhanget alltså.

 19. varför får man inte tycka som man vill om muslimslaktat kött i mitt hemland som är Sverige..Innan muslimerna kom hit skulle ingen ha valt halal slaktat kött,varför är det alltid vi som ska ändra på oss,undrar om vi hade fått göra som vi vill i deras land, stå på dej snart får man inte ha åsiker alls i sverige/ milla

 20. https://m.youtube.com/watch?v=ooH3RTfg9Pw

  EN SVENSK som berättar om det underlättar.
  Om folk visste vad halal egentligen var så skulle alla köpa det. Det mest hälsosamma köttet och MEST smärtfria och respektabla sättet mot djuren. Att enbart hävda att man inte vill äta det betyder att man njuter av att vara ignorant och okunning

 21. Jösses vilka hjärntvättade människor det finns i den här tråden. Innan ni vet ordet av så görs halal utan bedövning och ni kommer att sitta och mumsa på då också och säga att vi andra är rasister som inte vill äta muslimskt välsignat och torterar kött. Helt sjukt. Vill man inte bidra till islamisering av samhället så behöver man inte det.

 22. Majoriteten av alla inlägg här är av vita lättkränkta kvinnor. Snälla skärp er och respektera att det finns de med andra åsikter än er. Börja inte gråta bara för att någon ni ”gillar” inte tycker samma som er. Författaren har en annan åsikt om slaktmetoden av djur vilket gör att ni reagerar med ”ska sluta läsa din blogg din outbildade rasist” haha vilka patetiska mobbare till människor ni är. Ni som skriver ”Vad spelar det för roll” kan ju fråga er själva vad det spelar för roll om ni inte håller med varandra om metoden man använder när man mördar djur. Skäms på er allesammans.

 23. Varför är det fel att jag och många med mig avstår halal slaktat kött ? Är det inte lika fel som dom muslimer vägrar äta vanligt slaktat kött och ingen skulle ens tänka tanken att kritisera dom för det. Har sett en halal slakt och har fortfarande mardrömmar om den.
  Vill passa på att tacka för recepten på dom helt underbara kebab såserna

 24. Du har problem med att äta halalkött men ändå äter du kebabkött? Du har inte problem med att äta mat från Turkiet (kebab härstammar från Turkiet), som är ett muslimskt land men oj oj när det handlar om halal ska alla plötsligt bli experter och bojkotta för att det ”plågar” djuren (halal är mer humant och även bättre för människan, finns forskning på det). Förstår inte var logiken ligger i att inte äta halal om det ändå går till på samma sätt som ”vanlig” slakt? Bojkotta din älskade kebab också, iom att det kommer från ett muslimskt land 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..