Varma mini-baguetter med het färs och chiliröra

baguetter_varma

Varma mackor?? Det har verkligen funnits i alla tider så länge jag minns…. Sen min barndom, alltså urminnes tider med andra ord! ♥
När jag var liten var det inget konstigt med skivad falukorv o ketchup på ett rostbröd och sen skjuts in i ugnen. Ja, ostskivor och aromat va de också på…. 😉
IDAG känns det mer som nostalgi och aromat är inget jag nånsin köper hem, men kan ju säga att jag är uppväxt med den ”kryddan” av alla…
Vem var inte det på 80-talet?? 😉

Men för att bryta trenden och skapa nåt nytt o ”modernt” så lägger jag i alla fall ut detta recept som blivit en riktig klassiker hemma hos oss.

Dessa är såååå mycket godare än varma mackor på rostbröd och gärna lite sådär avsvalnade och lagom ljumna ska dom vara också. Fyllningen är en favorit som min kära make önskat för länge sen så jag hakar faktiskt på trots hettan för tillsammans med creme fraiche i fyllningen och riven ost uppepå så blir dessa små baguetter oslagbara! JAG LOVAR!

Om det nånsin blir stekt färs över hemma hos oss så äts den kall på smörgås till frukost dagen efter… Av kära maken, ja – förstås! 😛

12 små baguetter
Det här behöver du : 
2 förp 6-pack små baguetter
500 gram nötfärs
2 msk D´Elidas chilisås
1 msk tomatpuré
2 tsk soya
2 dl creme fraiche
Trocomare örtsalt

Port salut riven ost
Pommeskrydda (finns glutamatfri på ÖoB)
Grovmalen svartpeppar

GÖR SÅHÄR : 
Bryn färsen i het stekpanna. Tillsätt resten av ingredienserna och sänk värmen något. Låt puttra ihop ca 5 minuter.

Skär upp baguetterna och fyll med färsröran. Strö över riven ost, krydda med pommeskrydda och svartpeppar.
(port salut tycker jag är den godaste rivna osten om man ska gratinera så den rekommenderar jag varmt)

(Hit kan förberedas om man vill, ställ plåten med baguetterna i kylskåp, redo att skjutsas in i ugnen innan det ä dags att äta)

Gratinera mitt i ugnen ca 10-15 minuter i 220 grader tills osten smält och de fått fin färg. Servera dom något avsvalnade tillsammans med en krispig sallad, vitlökssås eller BBQ-sås. Eller bara precis som dom är! 😛

TIPS! 
Till alla småbarnsföräldrar;
Stoppa baguetterna i melitta/kaffefilter, billigt utan spill om man ska äta för hand.

ica_mini_baguetter_varma_fyllda_fyllning

6-pack små baguetter kostar ibland inte mer än 5kr/förp på ICA så passa på när det är kampanj!

mini_baguetter_fyllda_varma

Mini-favoriter!

varma_baguetter_recept

Delade och fyllda. Toppade med riven port salut, pommeskrydda och svartpeppar. Skjuts in i ugnen nu!

varma_baguetter_färs_chili_fyllning

Lägg ett bakplåtspapper och en kökshandduk över. Låt svalna 10-15 minuter, sen är dom som godast.

 1. Jättegott låter det och påminner mig om de fyllda småfrallorna vid gjorde i slutet av 70-talet 😉 Har man för lite köttfärs eller för många hungriga i familjen kan man säkert även här dryga med en burk champinjoner…

 2. Varma smörgåsar är ju sååå gott!

  Vi brukar göra en udda röra:

  Kokta ägg
  Purjolök
  Skinka
  Majonnäs
  Creme fraische
  Lite peppar

  Sen tar man ur innehållet ur en långfralla. I med röran och på med ost och locket man skar bort.
  Såååå gott!

 3. Ser gott ut!

  Men vet du vad: Du skrev så underbart nostalgiskt om rostbröd, falukorv och ost att jag absolut måste göra just sådana smörgåsar nån kväll här i höst! Jag tror jag ersatte ketchupen med ett tunt lager senap, om jag minns rätt. En ananasskiva ska det också vara, minns du det?

  Tack för en trevlig blogg.

 4. Dessa varma mackor ser klart roligare ut än de vanliga man brukar göra med ost och skinka på platt rostbröd!

  Jag gillar din stil här inne på sajten. Du skriver recepten från hjärtat och inga krusiduller.

  Har kikat runt här inne ett bra tag, men första gången jag kommenterar.

  Nu skall jag käka mat!

  Ha det bäst!

  Magnus

 5. Haha ja den där förbaskade aromatkryddan. Jag tog avstånd från den kryddan när jag flyttade hemifrån. Det blev bara för mycket. Vi hade den på och i allt. På popcorn, på fisken, på pastan, smörgåsarna. Ja jag kryddade nog ett stänk i mjölken med. Mina föräldrar använder det fortfarande lika rikligt som då. Tro de eller nu har burken letat sig hem till mig. Krydda revben rikligt med aromat och lite vitlökskrydda. Gno in kryddan i köttet. Pensla med olivolja. 1h 150′ med bensidan upp, vänd och pensla, ca 30min 150′ eller tills dom fått färg. Goda och möra revben.

 6. Hej! Är dessa väldigt starka? Kan barn äta? Gillar inte när det svider på läpparna liksom 🙂 Undrar även vad det är som gör port salut så gott till detta? Tack för en bra sida! Vanja

 7. Vanja!
  Nja… Dra ner på mängden chilisås eller uteslut helt om ni inte gillar starkt. Det blir gott ändå! 🙂
  Port salut är den bästa ”gratäng-osten” enligt mig, den smälter fint, har bra sälta och kanterna med cheddar ger dessutom fin färg!
  /Linda

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..