Små goda tilltugg med kallrökt lax och löjrom

laxsnittar_nyårsmat_förrätt_snittar_tilltugg

Det är väldigt tyst här bland kommentarerna, ni har väl inte övergett mig såhär i mellandagarna? 😉
Trafiken strömmar in och det söks o googlas väldigt mycket på nyårsmat, förrätter, varmrätter, hela menyer och desserter så jag ser att ni är kvar i alla fall! *phuu* 😛

Jag har dock en (ja, okej! Ett par) frågor till er!
Hur firar ni nyåret??
Skumpa, glitter och glamour?!
Hemma med familjen eller bortbjudna?!
Någon stående tradition?!
Inget firande alls?!
Raketer eller inte?!

Jag är supernyfiken! 😛
Hur dom flesta firar jul vet vi ju alla, men nyåret? Orkar ni barnfamiljer hålla er vakna till tolvslaget? Firar ni ”lilla nyår” ni som har småbarn? Eller blir det en extra powernap på eftermiddan för barnen?

Och alla ni andra, unga som gamla, par som singlar, hur firar ni nyåret egentligen??

Här hemma har vi alltid haft lite extra festligt med barnvänliga drinkar, alkoholfritt bubbel, lite snittar o glitterpinnar vid tolvslaget. Ofta brukar det ju vara snö och det är då himla mysigt att stå ute och tända grillkorgen o grilla varsin korv eller nåt annat enkelt men gott! Man behöver ju nödvändigtvis inte krångla till det! 😉

När barnen var små firade vi lite tidigare på kvällen och vi brukar göra nån liten nyårsöverraskning/present till dom. 😉 Raketer är det sparsamt med, men några stycken brukar vi ha för barnen tycker det är spännande att se på. Tack o lov har vi aldrig haft några hundar som reagerat på smällarna, då hade de nog inte blivit några alls.

Tre-rätters har vi sällan brytt oss om utan riktat in oss på en god middag. I många år har jag gjort smörgåstårtor och sen lite små snittar och tilltugg till tolvslaget. Det brukar vara vad vi orkar med. Desserter jag har gjort brukar bli uppätna först på nyårsdagen. 😛

Berätta gärna hur just NI brukar göra, tror det är fler än jag som är nyfikna faktiskt! 😛

Här kommer i alla fall ytterligare ett supergott recept på snittar/tilltugg ifall ni skulle ha slut på idéer. 😛

12 st
Det här behöver du :
200 gram kallrökt lax
1 burk creme fraiche
1 burk löjrom alt. stenbitsrom (80 gram)
½ kruka dill
Salt och peppar

GÖR SÅHÄR : 
Hacka den kallrökta laxen fint. Blanda med creme fraiche, stenbitsrom och hackad dill. Salta och peppra. Smaka av. Fördela ut på 12 små skivor av baguette. Garnera med dillvippa.

lax_nyår_nyrsmat_tips_snittar
nyår_förrätt_drinktilltugg_snittar_lax_rökt_kött_rådjur_nyårsmat

 1. Vi har haft firat olika under åren. I år ska vi vara hemma ungdomarna har lite kompisar här, men annars firar vi lugnt med familjen. Vi brukar ha tre rätters men har inte kommit på hela menyn än men till förrätt blir det Waldorfsallad:)
  Ha det gottt

 2. Hur firar ni nyåret??
  I år firar vi hemma 🙂
  Vi ska vara barnvakt åt ett par kompisar som ska på bröllop. Sen kommer min syster m sambo och barn hit plus pappa m sambo, så vi blir 6 vuxna och 6 barn.
  Lillasyster fixar förrätt – ingen aning om vad det blir.
  Vi fixar varmrätt – grillar lamm, rotsaksgratäng (tror jag) och champagnesås.
  Pappa m sambo fixar dessert så det vet jag inte heller vad det blir.
  Sen ska jag ta och göra lite tilltugg och snittar.

  Skumpa, glitter och glamour?!
  Skumpa absolut, och barnen har sin egen skumpa. Lite glitter blir det allt, men inte i överflöd.

  Hemma med familjen eller bortbjudna?!
  Som jag skrev, hemma 🙂

  Någon stående tradition?!
  Nä, skulle vara hummersoppan som jag inte gör i år 😉

  Inget firande alls?!
  Har hänt, vi har legat sjuka en nyår och sov bort tolvslaget…

  Raketer eller inte?!
  Nja, med tanke på djuren så ogillar jag raketer och brukar inte köpa heller. Men oftast har ju nån med sig raketer ändå.
  Men däremot såna kineslyktor brukar vi skicka upp 🙂

 3. Vi firar olika varje år men för det mesta är vi hemma hos oss eller hos syskon/vänner. Ibland kör vi trerätters menyer och ibland har det blivit enklare. Förra året körde vi asiatiskt tema och hade en buffé. Barn är alltid välkomna och vi ser oftast till att det finns en jätteflaska Pommac eller liknande så det ska vara extra festligt. Gott Nytt År och tack för det här årets inspiration i köket!

 4. Ingen stående tradition för vår del, men det här året firar vi hemma hos några vänner. De har höga ambitioner med provlagning av maten innan (jag är mer av en Kamikaze-kock och lagar hej vilt både nya och gamla recept oavsett bjudning), trerätters och kostym. Vi ska ta med oss förrätten, och tänkte göra en laxmousse med sallad på gurka och selleri (från systrarna Eisenmanns Mingelmat). Övriga gäster tar med sallad och dessert.

  Barnen på 11 och 9 år är med, och vi blir totalt 8 vuxna och 7 barn. Lite bubbel, mycket mat, sparsamt med alkohol för min del (en vuxen insikt som jag är så nöjd med) och sen sitter jag och älskade dottern inomhus och tittar på raketerna eftersom hon är så otroligt rädd för dem. Bästa nyårstraditionen för oss, det är en njutbar stund med en stor liten tjej! <3

  Om jag själv skulle haft bjudning hade jag velat bjuda på något tapas-aktigt, avslappnat och mysigt. Men vi kommer att ha jättetrevligt med det här gänget, och ser fram emot festligheterna!

 5. I år firar nog jag och min pojkvän ett mer intimt nyår, vi brukar ofta köra nyårsfirande med vänner och det blir oftast väldigt roligt och flippat, för två år sedan vältes det ett vitrinskåp med finporslin bland annat.. Av misstag såklart. Haha!
  Men i år känner vi inte för det. Vi ska nog köra på en mysmiddag iförd pyjamas framför nån bra film! Det blir någon röra på kallrökt lax och räkor på toast till förrätt och lyxar till det med grönpeppar-oxfilé med hasselbackspotatis och grönpepparsås till varmrätt, efterrätt blir det nog bara nån god skopa vaniljglass med chokladsås!
  Till tolvslaget skålar vi med ett glas skumpa, men det är nog den enda alkoholen som ska intas.
  Jag gynnar inte fyrverkerier då jag är rädd om alla djur och vill inte att de ska må dåligt, men jag skickar gärna upp en och annan rislykta i luften, det är finare och håller längre än raketerna, plus man kan skicka upp ett löfte eller en tanke till någon man tycker om 🙂

 6. Vi har sedan 13 år en tradition. Är 4 familjer som träffas och äter gott. Oftast har vi varit hos oss för vi har mest plats. Ibland har vi delat upp matlagningen eller så fixar jag allt och dom andra betalar. 3-rätters är det alltid men som du säger är det inte mycket man orkar av efterrätten. Min man köpte en smoking till milleniet och den har han alltid på sig på nyår trots att dom andra kanske inte är lika finklädda men det är hans lilla tradition. Gott nytt matår!!

 7. Vi firar olika från år till år, förra året var vi i Rom och i år ska vi fira med massa kompisar i en hyrd lokal med caterad mat från en av Uppsalas bästa restauranger, Hambergs fisk. Det blir fördrink, trerätters och fest hela natten. Alla har betalat kuvertpris på 400 kr per person och då ingår lokal, fördrink, trerätters middag, dricka till maten och sedan städning av lokal. Det kommer ca 60 pers så det kommer bli väldigt roligt!

 8. Min make börjar jobba tidigt på nyårsdagen så vi kommer väl hålla ut till tolvslaget då vi skålar i alkoholfritt mousserande flädervin, men sen blir det nog hopp i säng. Vi har aldrig firat nyår tillsammans med någon utan bara själva, det är inte min favorithögtid och jag känner mig alltid så avslagen efter allt julfirande. Däremot är det ju roligt att klä upp sig (för det gör vi alltid), använda de dyra finglasen och att äta något extra gott. Maten på eftermiddagen blir god plockemat; tapas av alla de slag, goda ostar och ett nytt ekologiskt rött vin som vi inte testat tidigare.
  Egna fyrverkerier hoppar vi. Tycker synd om alla djur. Dock håller Oskarshamn ett årligt fyrverkeri nere i hamnen kl 17 som vi tänkte gå på.

 9. Vi firar alltid hemma hos oss.
  Blir sex vuxna å tre barn i år, men det har varierat lite under tiden traditionen varat.
  Vi kör på tema(amerikanst förra året, medelhavet året innan) på både mat å dryck.
  I år är temat tapas/spanskt å vi delar upp maten mellan oss så alla bidrar med lite var.
  Förra året hade vi fyra efterrätter bara för vi inte kunde välja mellan allt amerikanskt vi hittade, men i år har vi bantat ner det hela till en. 🙂

  Det är en mycket trivsamt koncept tycker jag.
  Vi brukar ha quiz(på temat) å leka ”vem är jag?” i väntan på tolvslaget. 😀

  Gott nytt år på dej å familjen!

 10. Hej Hej,
  Jag tittar in titt som tätt, vare sig det är något nytt inlägg eller inte 🙂

  Vi firar troligtvis hemma i år eller hos svärmor, vi har inte riktigt bestämt oss än 🙂
  Jag jobbar tyvärr natten till nyår, samt dagen på nyår. Sitter nu, i sista stund som vanligt, och försöker hitta på lite gott att äta till nyår. Som inte tar allt för lång tid att fixa men ändå är lite lyxigt 🙂

  Vi har det ganska lugna nyår sen vårt första barn kom, för 3år sen. Vi väntar nu vårt andra barn så jag är inte så pigg och så just nu haha.
  Vi har inga speciella traditioner, men försöker fira så gott vi kan. Vi brukar inte köpa egna raketer, då det skjuts rätt rejält här omkring med raketer så vi njuter mest av andras. Snålt kanske haha
  Vi är självklart uppe till 12 slaget och skålar då. Sonen som är 3år sover gott, han får vara med när han blir lite äldre.

  Jag undrar, vad ska ni göra för god mat till nyår? 🙂
  Jag har tittar på så många recept och vill i stort sett göra allt du har lagt upp på din blogg.

  Tack för alla dina underbara recept som får en att vilja äta ut datorn för att det ser så gott ut 😉

 11. Jag har inga speciella traditioner, firade nyår med mitt ex i 5-6 år och efter det har det liksom tappat sin mening för mig. Hade bara planerat att bli full men det lär inte bli av det heller eftersom jag låg sjuk hela gårdagen.. Så ja, inget fancy här för vare sig kläder eller förtäring 🙂 Ska bli skönt att det här eländiga året äntligen har nått sitt slut dock 🙂

 12. Jag ska fira in nyåret ensam. Tänkte köpa en sushi att äta. Har precis frisknat till efter en lunginflammation så jag känner för lugn och ro och vill inte proppa i mig för mycket mat.

 13. Jag firar nyår på olika vis varje år och i år så ska jag fira in det nya året hos min pappa. Där blir det god mat, en massa godis, Jan Malmsjö vid midnatt och sen stå på verandan och kolla in grannen som skjuter upp en förmögenhet i form av raketer varje år.

  Gott Nytt År till dig och din familj!

 14. Vi brukar fira hemma jag, maken och vår hund. Så blir det i år också. Hunden har med åldern blivit lite rädd för smällare och raketer så vi tycker det känns bäst att vara hemma och vara ungefär som vanligt och kika på tv när det smäller som värst ute för att avdramatisera. Vi äter lite extra gott förstås.

 15. Jag o min sambo firar nyår i Luleå har bokat rum på stadshotellet för att kunna fira in det nya året kl 24.00 i Södra hamn. I Boden smäller man av raketerna kl 17.00? Vi kommer att göra din skaldjurssmörgåstårta att inta med den flaska skumpa vi beställt till rummet. Tack för en inspirerande matblogg.
  Gott slut o Gott nytt år

 16. Hur firar ni nyåret??
  – Det var en tid då det blev lite prestige, hur ska ni fira, med vem, hur många kommer ni vara osv.
  Vi blev så trötta på det där jagandet, så vi bestämde helt sonika oss för att vara hemma, äta gott gärna 3 rätters, dricka gott, i myskläder om man vill, njuta av lite snacks och en film efter middagen. Ingen prestige, inget jagande.
  Vi har aldrig sagt att ingen får komma till oss men när nån frågat så har vi sagt att vi ska vara hemma, bara vi! Nu har detta börjat sprida sig lite.. fler börja göra som vi, iår kommer min bästa väninna till oss, hon är singel, bonusdottern 17 år ville också vara med oss så iår blir vi 5 st.

  Skumpa, glitter och glamour?!
  – Ingen skumpa! Olga 4-år vill ha partyhattar så det blir väl myskläder och partyhattar:-) Vin till maten

  Hemma med familjen eller bortbjudna?!
  – Hemma med familjen och bästis

  Någon stående tradition?!
  – Ingen mer än att vi firar hemma med familjen…

  Inget firande alls?!
  – Nä det har dock inte hänt än.

  Raketer eller inte?!
  – Inga raketer. Kul att titta på andra som skjuter upp sina pengar i luften, om det inte blåser så mycket så försöker vi nog skicka iväg rislyktor på kvällen så lillan hinner uppleva det. Provade att plocka upp henne förra året men hon var helt borta så iår låter jag det vara! Går in och pussar på henne vid 12 snåret!

  Gott slut och Gott nytt år!

 17. Vi är ett kompisgäng som firar ihop. För mig blir det 33:e året! Det roliga är att se tillbaka hur firandet ändrats med åren. I början var det riktiga fester med mycket alkohol och jippon. Sen började barnen komma och då blev det lugnare och nu har alla barn blivit så stora så det är bara vi äldre kvar

 18. Jag ska jobba till 20.00, sen ska jag hem till en vän.
  Vi ska äta lite gott & dricka lite Champagne. 🙂 Ska jobba på Nyårsdagen, fast jag börjar inte förrän 14.00, så jag kan vara uppe efter Tolvslaget.

  Det har varit lite olika firande för min del varje år, förra året jobbade jag med, åt lite lätt med mor.
  Året innan var jag hemma hos vänner.

  När man jobbar inom vården som jag så får jag räkna med jobb under Nyårshelgen, men det gör mig inget. Jag är ingen Partypingla längre, bättre & jobba, så man får inte lite extra kosing. 🙂

  Tack för alla trevliga & goda recept under 2013!! =)
  Gott Nytt År till dig & din familj.

  Kram Linduz.

 19. Detta året firar vi hemma med 2 av mina närmsta vänner och deras familjer. Det blir 6 vuxna och 5 barn i åldrarna 3 veckor-11 år. Blir nog en ganska lugn och mysig kväll då en av gästerna är höggravid, jag står stand by som chaufför till BB:) Vi hjälps åt med maten så jag vet inte vad förrätt eller dessert blir. Huvudrätten fixar vi, oxfile, potatiskaka och rödvinsås och några grönsaker. Måttligt med dricka till alla:) Raketer har inhandlats, vi har lagt en slant var och köpt en låda som skjuter upp fint men inte smäller. barnen vill ha tomtebloss. Alla barnen är vakna till 12 slaget och även därefter, ja osäkert med lilla bebisen men de andra 4 kommer vara det.

 20. Vi firar hemma jag, maken och 4-åriga sonen. Vi har beställt ett skaldjursfat från fiskhandlarn i vår saluhall med räkor, havskräftor, hummer och kungskrabba med olika dipsåser. Bubbel med och utan alkohol till. Vi trivs bäst att fira hemma bara vi, helt utan raketer men med mycket mys!

 21. Vi har firat nyår med lite olika personer genom åren, sista tre åren med min storebror. Vi har jämnåriga barn som har kul ihop. Firas i lugn och ro med god mat, lite alkohol och fin dukning. Inga egna raketer, njuter av andras 😉 Detta nyåret blev det en klassisk meny utan konstigheter. Räkcocktail, oxfilé m svampduchesse och rödvinssås, Tobleronemousse m hallon. Lite Moet & Chandon vid 12-slaget. Mysigt!

 22. Tack för detta underbara recept!
  Det blev en stor hit här på nyår 🙂
  Jag bara vräkte i mig!

  Vill även tacka för rostbiffreceptet, gjorde det också på nyår 🙂

  Supergott!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..