Ska ni till Öland under skördefesten? + en fråga om glutenallergi!

klinta_bykrog_pizza

Ja, det är en återkommande favorit denna bykrog och det är med fin servicekänsla, gästfrihet och bemötande jag återigen slår ett slag för Klinta bykrog i Köpingsvik.

Det som förundrar mig är inte helheten utan detaljerna i sig. Det kanske låter baklänges här är det detaljerna som gör helheten.

Vi var där i helgen som gick med grannarna i Öjkroken. Vi beställde in mat både från pizzamenyn, deras klassiska hamburgertallrik med såser, en pasta med kyckling och svamp och vi blev otroligt nöjda som vanligt! Det enda lilla minus men som jag tror många drabbade råkat ut för som är glutenallergiker är pizzadegen på restauranger!

Personen i fråga som beställde glutenfri pizzabotten var inte alls nöjd utan tyckte den var seg och svampig. Jag har ju inte direkt något att jämföra med personligen men tyckte den var ganska fluffig och fin botten ändå, kanske lite väl tjock. Det syntes att den var bakad på majsmjöl då den var väldigt gul! Eller har jag fel?! Men såklart mindre i storlek än menyns ordinarie pizzor eftersom de använde färdiga bottnar.

Jag har en tanke om glutenfri mjölmix + fiberhusk, färsk jäst, en gnutta bakpulver, olja och salt… Vad tror ni? Är jag ute o cyklar eller kan det möjligtvis bli gott??

Är man allergiker och ska äta ute på restaurang så blir det förstås bekymmr ibland. Det finns ju såklart regler o bestämmelser inom livsmedel om hur långt man kan/får garantera att något är helt fritt från gluten. Jag är inte så insatt där. De får väl inte ens bakas ut i samma lokal som det används vetemjöl i?! Hur är det med gräddningen? Behövs särskild pizzaugn för glutenfria pizzor?

Jag som gillar utmaningarna har nu klurat ett par dar och kollat lite olika recept här o var och är absolut ingen glutenallergi-bagare på något sätt men jag har lovat att ge det ett försök att baka en GOD pizzabotten!

Ni som kan det här ämnet får hemskt gärna bidra med er kunskap och erfarenhet. Jag tycker det är kul och verkligen en utmaning att få något så restaurang-typisk som en pizza att i alla fall smak som dom ”borde” göra även om dom är glutenfria!

Sen förstår jag självklart att man som företagare har regler och begränsningar som kanske inte alltid tillåter det man som ägare skulle vilja erbjuda just matallergiker.

Hur som haver, det där med glutenfri pizzabotten får ni som kan området gärna flika in och kommentera om, i övrigt vill jag hylla en fantastisk öländsk restaurang som är öppen under skördefesten! Så ska ni hitåt svängarna så passa på att boka bord redan nu och njut av god mat, härlig service och en efter-maten-promenad ner till havet! Vad mer går att önska…

Klinta bykrog – jag gillar det stället! 😛

köpingsvik_öland_mat_klinta_bykrog
Perfekt hämtställe för lokal pizza om man bor på landet! Köpingsvik – där har vi bykrogen med goooooda pizzor!

klinta_bykrog_köpingsvik
Nicke o grannen beställde in varsin Mariestad o kollar menyn…

mat_middagstips_öland_köpingsvik
Jolines…

köpingsvik_öland_mat_restaurang_bykrog
Jag o grannen…

klinta_bykrog_mat_pasta_svamp_kyckling_öland_restaurang
Joline beställde en pasta med het kantareller och karl-johansvamp, därtill en kycklingfilé. Allt var supergott tyckte hon och lite hetta i maten var det också! En gaffel till pastan o kniv till kycklingen saknas såklart på bilden! 😉

klinta_bykrog_köpingsvik_öland
Nickes tallrik förstås. Finns det burgare så blir det burgare! 😛 Här med ost och hickoryrökt bacon och tre hemlagade såser; Hamburgerdressing, tomatsalsa och aioli.

 1. Jag har inte själv glutenintolerans, men två av mina barn har det sen ett antal år tillbaka, så jag tycker mig ha provat det mesta. Din idé om pizzadeg låter bra tycker jag, ungefär så brukar jag göra och det funkar. Mitt tips är att inte ha för mycket mjölmix i degen, den ska vara lite kladdig. Ta hellre mix på bordet sen när du kavlar och försök jobba ganska snabbt så inte allt går in i degen. Det blir lätt väldigt torrt. All heder till dig som vill och vågar försöka – det är inte lätt! Har själv slängt ett antal plåtar med olika bakverk under åren… Kram och lycka till!

 2. Jag har undvikit gluten nu ett tag, även om jag inte är glutenintolerant (mig veterligen). Mår så mycket bättre nu! Nåväl. I veckan gjorde jag glutenfri pizza, på bakpulverdeg eftersom glutenfri deg liksom inte jäser på samma vis. Jag hade 1 del bovetemjöl till 3 delar havremjöl. Blev bra! Nästa gång ska jag ha i lite husk för att få den där segheten i degen. Då tror jag den blir ganska perfekt!

 3. Har varit glutenintolerant (det är ingen allergi 😉 ) i hela mitt liv. Och just pizza på restaurang har alltid varit ett bekymmer. Nu har vi turen i vår stad att det finns en pizzeria med glutenfritt 🙂 De har en intolerant son, så det är väl säkert därför de gett sig på att få till nåt, och de har lyckats!
  De bakar på speciella plåtar till gf-pizzorna, de får absolut inte läggas direkt i ugnen.
  Sen vet jag att det finns pizzerior som har Sempers färdiga bottnar, de ligger i en folieform och gräddas direkt i den. sen finns det ju intoleranta som är så känsliga så de inte kan äta för att det dammat omkring mjöl i lokalen och sätter spår på gf-degen.

  Att ha fiberhusk i degen är nästan ett måste, det blir så kompakt annars.

  Jag brukar göra efter det här receptet: http://glutenfrittliv.se/index.php/2010/08/29/varldens-basta-pizzadeg/

  Ha en finfin dag!

 4. Hej!
  Jag är glutenallergiker och försökte faktiskt att göra en glutenets pizzadeg igår kväll. Jag hade olja jäst salt och en glutenets mix. Men oj! Den skulle jäsa i 30 min vilket den gjorde. Men fy vad kladdig den blev, jag försökte ta mer mjöl men det hjälpte liksom inte. Jag har bakat mycket glutenfritt då jag varit intolerant sedan jag var 14 och är 23 nu, men aldrig försökt mig på en pizzadeg. Bakverk och bullar etc går jättebra, det vet jag att det ska vara lite kladdigare, men den där puzzadegen var ju helt mysko. Slutade med att jag åkte på Ica och köpte färdiga bottnar.

  Restauranger…. Ja dom behöver nog inte ha speciella ugnar.. Men jag tror dom har som en folieform runt pizzan och måste tillaga den i ett annat rum än där de tillagar de vanliga pizzorna. Reglerna är jag inte så haj på.

 5. Om man verkligen ska hävda att pizzan är glutenfri så är nog det enda rimliga, om produktionen ska vara rationell, att baka den i en lokal där man inte hanterar gluten öht.

  Tittar man på ett typiskt pizzaställe så är degen färdig och den läggs upp på ett mjölat bord med ingredienserna i kylränna framför bakbordet. Bagaren mjölar bordet regelbundet vilket gör att det finns mjöl i luften och det plockas bland ingredienserna med mjölade händer. Ska man sedan baka glutenfri pizza så brukar man ta en färdigkavlad glutenfri pizzadeg från frysen, lägga den i engångs aluminiumform och sedan lägga på ingredienser från samma kylränna där man tar till vanliga pizzor. Risken kontaminering är stor och tämligen uppenbar.

  Om man som glutenintolerant kan äta ”ute-bakad” pizza eller inte är nog väldigt individuellt. Själv blir jag märkbart påverkad och har slutat äta glutenfri pizza ute.

  Jag bakar pizza på Lailas Gula glutenfria mjölmix, en gnutta socker, jäst, olja, vatten och salt. Det blir rätt bra men en stenugn skulle verkligen förbättra resultatet. Jag får väl ta mig i kragen och släpa hem en pizzasten från Bagaren och Kocken…

 6. Jag utbildar mig just nu till bagare/konditor och har precis läst om detta då vi går samma basutbildning som kockar. Om man inte till 100% kan garantera att det är glutenfritt så FÅR man inte skriva gluten. Det krävs alltså två olika kök för att få lov att säga att det är glutenfritt, då mjöl färdas genom luften. Alltså, för att få kalla det glutenfritt krävs det att produkten (här pizzabottnen) är bakad i ett eget kök. Hurvida den skall bakas i samma ugn eller inte vet jag inte, men som många andra skriver så har dom nog oftast plåtar som dom bakar dom på i ugnen.

 7. Har i Storbrittanien har pizza express borjat anvanda enbart glutenfritt mjol i sina restauranger, den vanliga pizzadegen bakas ut med gluten fritt mjol for att undvika att mjol flyger runt i lokalen. Gluten fri pizza graddas i egen ugn och pa sarskild plat. Dessutom serveras dom pa annourlunda tallrikar for att folk skall kanna sig trygga att ingen forvaxling skett. Lycka till. jag kan behova ett glutenfritt pizza recept.

  Sara

 8. Hej! Kul att du skriver om glutenfritt. Jag har en dotter som är glutenintolerant och när jag bakar eller gör t ex pizza använder jag Lajlas mjöl. Det mjölet påminner ganska så mycket om vanligt mjöl när man arbetar med det 🙂 Lycka till!

 9. Då jag är gluten men även extremt känslig mot andra spannmål överlag, använder jag mig av en deg (smet) som sprids ut på ett bakplåtspapper och förgräddas i ugnen, innan man tar ut den och lägger på påläggen och sen in i ugnen en vända till. Positiva är att jag kan äta den, och smaken är precis som vanlig pizza, det enda negativa är att bottnen aldrig blir krispig och frasig. För en långpanna använder jag mig av följande recept.

  4 ägg
  salt
  2 msk fiberhusk
  2-3 del riven ost
  1-2 msk vatten

  Rör ihop allt till en smet, låt den inte stå för länge, den blir väldigt fort tjock, är den för lös kan du låta den stå nån minut. Sprid ut den på bakplåtspapper, grädda ca 10-15 min i ugn på ca 225 grader. Ta ut ha på pålägg och riven ost och in i ugnen igen tlls osten smält och den fått lagom med färg.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..