Öländska isterband, saltkokta rödbetor och fetaoströra

isterband_fetaoströra_rödbetor_kokta
Det skördas rödbetor högt och lågt just nu, mataffärer och gårdbutiker är fylld till bredden och denna plommonlilla delikatess kan inte ha undgått något. Köp hem, eller dra upp ur landet! 😛 Fram till för bara några år sen ratade jag rödbetor då jag alltid förknippat dom med Felix inlagda, ni vet dom där räfflande i ättika på burk… *ryser*

Detta är något annat! Det är så jordens gott, speciellt de alldeles, rykande nykokta med bara salt och en klick smör på som får smälta.

Här serverade jag dom till muurikkastekta isterband, dom godaste vi har här på Öland, de från Hagslättens Deli. En fräsch sallad och fetaoströra till. Ni förstår att det blev gott va?…. 😉

Rödbetorna : 
Behåll blasten på och skölj bort jord och smuts. Stoppa ner i en kastrull med rejält saltat vatten, blasten får sticka upp över kanten. Lägg ett lock på lut. Koka ca 30-50 minuter beroende på hur stora dom är. Känn med gaffel. Ta upp dom och låt rinna av något, sen kan du bara ”ploppa” ur dom ur skalet som lossnar lätt. Servera med en klick smör, ät dom naturell eller som tillbehör till grillat.

Fetaoströra : 
150 gram fetaost
2 dl creme fraiche
1 msk olivolja
Salt & peppar

Isterband : 
Dela dom på hälften och skär snitt nästan igenom på långsidorna. Vik ut och stek på muurikka eller lägg på grillen. På grillen blir dom bäst om dom inte är skurna såhär.

öländska_isterband_hagslättens

rödbetor_färska_koka_salt_med_blast

kokade_rödbetor_grilltillbehör

  1. Måste erkänna att jag också har ett sådant förhållande till rödbetor, även om det börjar bli bättre.
    (Men om de börjar kallna på tallriken får jag den där skolmatskänslan av FELIX och mossig pytt i panna….. *ryser*)
    För övrigt blev jag så sugen på isterband nu!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..