Körsbär eller bigarråer?

bigaråer
Det råder både många och delade meningar om vad som är körsbär och vad som är bigarråer?! Jag har fått frågorna ställda från några av er och så vitt jag vet är körsbär själva ”urmodern” och bigarråer är en odlad sort. Att det delas in i surkörbär och sötkörsbär och att bigarråer tillhör sötkörsbär som odlad och växer oftast på större träd medan körsbär på små träd.

Och att bägge sorter kan ha färger allt från gul – orange – röd – mörkröd – svart! Jag kallar dock alla såna här bär för enbart KÖRSBÄR, de är ju trots allt det i grund och botten… 😛

Jag läste någonstans att man kunde se på bladen om det är körsbär eller bigarrå? Men där har jag själv inte lyckats tyda något vettigt. Hemma hos mamma där jag plockat alla ”körsbär” finns två gigantiska träd med både gul/orange/röda bär och ett med mörkröda och ett pyttelitet träd med klarröda mycket mindre bär som jag tror är de ”riktiga” körsbären?!

Vad har ni för kunskap? Har jag rätt eller fel?
Det verkar hur som haver vara en hel vetenskap detta när man börjar gräva i det. Mullbär och fågelbär och allt vad de kan heta…

körsbär

Jag vet i alla fall att de är nyttiga och fulla av C-vitaminer och är bra mot ledvärk och hudinflammationer. 😉

körsbär_entre_hus_öland
Mammas hus som pryds av en rejäl körsbärs-entré…
Huset ligger ca 1,5 km från oss och är dessutom till salu. 😉
För den som är intresserad här på HEMNET >>

 

 

  1. Jag kallar också alla dessa bär för körsbär… och inget bär har hört av sig för att jag gett det fel namn 😉

    För att ge dig lite mer *huvudbry*… hur ser det ur med klarbär? Om jag minns rätt, så ser de ju också ut som körsbär…

  2. Formen på ett körsbär och en bigarrå är helt olika, på de viset kan man lätt se skillnad och bigarråen är mer köttig en ett körsbär. Bigarråen har mer form som ett bäbis äpple i formen. Sen skiljer dem sig färg mässigt, körbär går från grön till röd medans bigarråen går från grön till gul-röd i färgen. Smaken skiljer dem också markant åt då körsbär är rätt sura i smaken så är bigarråen söt i smaken.

    Mvh Emily Prytz

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..