Vit vinbärskaka i långpanna

vinbärskaka_baka_i_långpanna_vita_vinbär
Ute på gården har vi en riktigt gammal vinbärsbuske med vita vinbär, den är något igenväxt av ”klister-slinger-sly” och en och annan taggig roskvist som gör både armar och fingrar blodrispade när man ska plocka av busken. Men den slutar aldrig ge bär, och den ger mängder med klasar som gömmer sig under grenarna.

Lyfter man bara försiktigt på en gren kan man stå en bra stund och plocka av nästan en liter. Jag älskar den busken! Så förvildad och gammal men ändå full av liv! 😛

Just vita vinbär är faktiskt godare än de röda tycker jag. Man tror att de ska vara surare men det är nästan tvärtom – de röda är surare. På bilden ser det ut som om bären är röda men efter gräddning blir kakan såhär.

Joline bakade den häromdan efter att vi suttit och rensat och rensat, vilket måste anses som mer eller mindre straffarbete för en 10-åring utan ro i kroppen… 😉 Men de gick till slut!

Kakan är gjord i långpanna (30*40) och som ni ser i receptet så är mängden bär väl tilltaget, nästan 1kg! Där kan ni givetvis justera efter eget tycke och smak, eller tillgång. Men den blir vansinnigt god, syrlig och väldigt saftig.

30 rutor
Det här behöver du : 

100 gram smält smör
6 ägg
4 dl socker
5 dl vetemjöl
950 gram vinbär

GÖR SÅHÄR : 
Smält smöret och låt det svalna något. Rör ihop ägg, socker, vetemjöl och smör. Vispa inte. Fördela smeten jämnt i långpanna (30*40) med bakplåtspapper. Lägg på vinbären. Grädda i 175 grader ca 30-35 min. Skär upp i rutor, pudra florsocker över före servering. Kakan går utmärkt att frysa in.

vita_vinbar
Fina, vita vinbärsbuske…

vita_vinbär_vinbärskaka_långpanna_recept
Bären på kakan före gräddning.

vita_vinbär_recept

  1. Kan man använda röda bär istället om man inte har några vita eller behöver man justera receptet då? Mvh sandra

  2. @ljuvligmat
    Frys in vinbären och använd dem när/om du gör gröt. Lägg frysta vinbär i botten på grötskålen och häll den varma gröten över. De tinar på ett kick och smakar som nyplockade. Jättegott!

    @linda
    Vita vinbär är verkligen en hit. Vi hade några stycken när jag växte upp och det var himla gott att gå där och ”nalla”. Jag tror att de har större chans att klara sig från skatorna också jämfört med de röda. Vilken lyxfika ni fixade. Rätt åt er efter plock och rens 😉 Hoppas ni får en fin söndag på Öland.

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..