Gästbloggare Kinna Jonsson

kinna

Jag har drivit bloggen Kinnas blogg – mormors mat sedan 2005 och var en av de 20-30 första matbloggarna i Sverige. Materialet från bloggen blev så småningom två böcker som jag skrivit med min mamma och gett ut på familjeförlaget Klefstad förlag. I böckerna ”I mormors berså” och i ”I Mormors skafferi” med fem generationers recept har jag tagit vara på gamla kunskaper och recept kring bakat, konservering, dryck och dessert.

Jag började läsa Kryddburkens blogg redan 2008 då Linda/Kryddburken flitigt kommenterade inne hos mig på Kinnas blogg. Jag blev imponerad över hur snabbt Linda fick ihop bilder, recept och en stor läsekrets. Därför är det extra roligt att få vara gästbloggare här.

Till vardags jobbar jag med min firma Fiduser Communication som strateg och rådgivare kring sociala medier och webb.

Sommaren på burk
Nu blommar flädern. Brutalt vackra med sina stora vitgula blomkorgar. Doften är bedövande och härligt somrig. Många gör fläderblomssaft och använder det framför allt som saft att dricka men flädern är god som smaksättare i brännvin, sill eller i hemgjord glass (parfait). Saften kan också användas koncentrerad som grunden till en svensk kir. Häll över lite vitt vin så har du en läcker sommardrink. Med lite kolsyrat vatten istället för vin har du en alkoholfri variant. En del använder blommorna som raffinerad smaksättare i pannkakor. Så som du förstår är det bara fantasin som hindrar oss från att hitta användningsområden.

Det däremot inte så många vet är att fläder anses vara en nyttig ört. Ofta förknippar vi den med just fläderblomssaft på blommorna men både blommor och bär har i alla tider använts inom folkmedicinen. Forskare har t o m har tagit fram extrakt som är effektiva mot förkylning och influensa. Blommorna innehåller nämligen svettdrivande ämnen och är milt urindrivande.

Passa på att plocka nu när flädern blommar och spara torkade blommor i burkar med tättslutande lock eller i en brun papperspåse så att de skyddas mot ljus. Må gott hela vintern, håll dig friskare och njut av sommaren på burk. Torkade fläderblommor kan användas som te eller strössel på morgonfilen. Hittar du fler användningsområden? Tipsa gärna.

Torka fläderblommor
Repa blommorna från blomfästen och torka på smörpapper eller liknande.

Te på fläderblommor :
2 tsk blommor
1 kopp hett vatten

GÖR SÅHÄR : 
Låt dra ca 10 min och drick varmt.

fläder

 1. Smart, jag plockade en kasse fläder igår för safttillverkning. Har hört att man kan doppa blommorna i frityrsmet och fritera också, det låter ju spännande och måste testas.

  Drinkar med gin som bas borde kunna bli toppen med fläder.

  Intressant att den kan bevaras som torkad. Jag brukar frysa blommorna.

  Sommarhälsnigar från fröken Dill

 2. Hej fröken Dill!
  Just det där med frittyrsmet såg jag också och det lät kul att testa.
  Med gin blir det väldigt gott.
  Frysta blommor bli en aning beska.

  Johanna – låter gudomligt gott!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..