Smörgåstårta med lax och räkor och ny grundröra

rund_smörgåstårta_lax_räkor

Det hör inte till vanligheten att jag gör smörgåstårtor med fisk och skaldjur men denna var beställd så. I vanliga fall brukar charktårtor med ost/skinka vara mer efterfrågat. Nu kände jag dock att jag ville byta ut min vanliga grundröra som jag har både i fyllning och som täcke. Den gör jag alltid på lättvispad grädde, lite majonäs, salt och peppar. Här fick jag tips av Sussi att blanda med creme fraiche, stenbitsrom och dill vilket blev galet gott och själva grundröran smakar precis som en perfekt kall sås till fisk och potatis. 😛

Jag gjorde dock lite för mycket av den men har justerat mängden i receptet så den enbart räcker till just smörgåstårtan. Nu har jag en burk i kylen över som ska få bli just en kall fisksås till nån av grillkvällarna i midsommar.
Så, vad har vi här då? 
En rund smörgåstårta med två lager, ett med ägg och räkost och ett med skagenröra. Garnering med kallrökt lax och räkor.

8 stora bitar
Det här behöver du : 

6 halvmånar hönökaka (2 förp)
Bregott
Grundröra
Skagenröra
Garnering

Grundröra : 
1 dl lättvispad grädde
2 dl creme fraiche
3 msk majonäs
1 burk stenbitsrom (80 gram)
1 kruka finhackad dill
Salt & peppar

Skagenröra : 
1/4 av grundröran
2 rejäla nävar räkor
½ finhackad rödlök
1 msk pressad citronsaft
en nypa cayennepeppar
en nypa havssalt

Fyllning 1 : 
1/4 av grundröran
1 tub räkost (175 gram) 
4 kokta ägg
1 msk mjukt smör
Salt och peppar

Fyllning 2 : 
1/4 av grundröran
Skagenröra

Garnering;
1/4 av grundröran
Salladsblad
8 ostskivor
1 kilo räkor med skal
300 gram Kallrökt lax (9 skivor)
Citronskivor
Gurkskivor

GÖR SÅHÄR : 
Bred alla brödskivor med bregott. Första lagret täcker du med en tub räkost och mosade ägg, jag mosar dom med lite smält smör och salt. Lite av grundröran uppepå äggen och på med nästa lager bröd. Andra fyllningen är en skagenröra med räkor sen ett sista lager bröd och täck tårtan runtom hela med grundröran. Garnera med ostskivor, laxrosor, räkor, citron och gurka.

rund_smörgåstårta_garnering_lax_räkor
Alla lager monterade och tårtan täckt med grundröra.

grundröra_smörgåstårta_lax_räkor
Grundröran som blev över som nu får bli en kall fisksås. 😉

räkor_smörgåstårta
Handskalade räkor…

garnera_smörgåstårta_lax_räkor

smörgåstårta_lax_räkor
Garnerad och klar för leverans! Smakbetyget blev toppengott! 😛

  1. Åh vad roligt att du tyckte om det 😀
    Ja mina barn älskar den till Varmrökt Lax!
    Glad Midsommar fina Linda Kram <3

  2. Min grundröra innehåller också alltid dill, men det beror på att vi bara har tonfisk och ev räkor som innehåll och topping. Det är väldigt gott att toppa smörgåstårtan med finhackad rökt skinka om man bara kör med tonfisk och räkor.

    Din smörgåstårta såg väldigt fin ut Linda!

  3. Får jag fråga hur din grundröra räcker till 12 skivor hönökaka? Ser ut att vara små mängder till allt bröd, men det kanske beror på att vi smaksätter smörgåstårtan annorlunda.

    Vi brukar göra en stor, rund tårta med 6 st skivor och det går åt ca 5 dl vispgrädde och en tub lättmajonnäs + en hel del citronjuice som tunnar ut röran lite. Sedan 2-3 burkar tonfisk (beroende på hur dålig den är) och mycket dill och kryddor.

    Det är min grundröra och den röra som vi fyller hela tårtan med. Det ser ut som enorma mängder men räcker knappt till 6 skivor halvmånar.

    Grönsaker, ägg, skinka och ev räkor är bara garnityr med extra vid sidan.

  4. Hejsan. Du har skrivit 12 halvmånar hönökaka. Du menar väl 6 halvmånar för annars blir det ju 6 lager? Denna verkar vara helt i min smak. Är inte förtjust i mimosasallad så denna ska jag testa nästa gång.

  5. Jag har aldrig gjort smörgåstårta själv men blir så inspirerad av dig Linda så jag ska försöka och våga mig på att göra en under sommaren. Tack för inspiration!

    Hoppas du och din familj får en fin midsommarhelg!

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

LOADING..