Ostgratinerad kassler i krämig sås med grönsaker

kassler_ostgratinerad_krämig_sås_grönsaker
Hittade en fin bit kassler i frysen igår som genast åkte upp, perfekt o rensa frysen nu inför sommarens skörd av rabarber och jordgubbar som ska få plats.

Vad gör man då av en bit kassler?
Jag brukar ofta använda den som fyllning i smörgåstårtor, då ”finriver” jag den i matberedaren, blir supergott med den lite rökta smaken och saftig är den ju också. Kallskuren i tunna skivor är den väldigt god till färskpotatis på midsommar (om man inte gillar sill) med lite gräslök och gräddfil till.

Sen har vi klassiker ”hawaiikassler” i ugn med ananasskiva och ost, inte alla som gillar det men ett alternativ. 😉

En annan favorit utöver detta recept är kassler och purjolåda som ni hittar recept på HÄR, en krämig gratäng med potatis och purjolök.

En liknande variant fast mer grönsaker hittar ni i ”skördefestgratängen” HÄR.

Vad har vi mer? Kommer ni ihåg de kalla makaronisalladerna man fick när man var liten, med gröna ärtor och ost och kassler i tärningar? Perfekt sommarmat, receptet hittar ni HÄR.

Ytterligare en HÄR, en grymt god LCHF variant med bland annat mozarella! Men NU till dagens recept! 😛

6 port
Det här behöver du :

1 kg kassler

1 gul lök
1/2 zucchini
1/2 röd paprika
1 morot
1 msk tomatpuré
2 dl vatten
2 msk grönsaksfond
3 dl grädde
Salt & peppar
1 burk hela champinjoner

200 gram små plommontomater
Riven parmesanost

GÖR SÅHÄR : 
Skiva upp kasslerna och lägg i en smord ugnsfast form. Skölj, skala och skär grönsaker och lök i mindre bitar. Fräs på i het stekpanna med lite olja och smör. (Inte tomaterna, dom ska gratineras överst och läggs på sist ihop med osten)

När grönsakerna mjuknat något tillsätt tomatpuré, vatten, grönsaksfond och grädde. Låt såsen koka ihop. Smaka av salt & peppar, tänk på kasslern är salt i sig. Slå sedan såsen över kasslern i formen. Toppa med halverade tomater och riven parmensanost. Gratinera i 200 grader ca 30 min.

kassler_i_ugn_grönsaker

grönsaker_krämig_sås

kassler_i_ugn_krämig_sås

kassler_kasslergratäng_krämig_sås

kassler_gratäng_kassler

 1. Kassler är bra grejer, perfekt att ha på lut till en middag eller två. Jag gillar ananasvarianten skarpt, delvis för den nostalgisk biten av det 😉 Gratinerad överlag, då tycker jag den är bäst! Din version här ser härligt gräddig ut och så knaprig på toppen… 🙂

 2. Kassler ÄR gott! Rekommenderar en enkel kasslergryta som vardagsmat: stek lök gyllenbrun, i med tärnad kassler, fräs ihop, häll i (skivade) burk(!)champinjoner, vänta lite, strö 1-2 msk mjöl över det hela, rör om, i med mycket ketchup, rör om igen, tillsätt sedan grädde och mjölk eller bara (fet) mjölk i önskad mängd som ”grytar till” det hela. Få ingredienser, snabbt – och gott! Grytan smakar inte sämre, när den får puttra längre…

 3. Hej Linda!

  Brukar göra denna Kasslerpanna

  1 brk skivade Champinjoner
  1 Gul lök(fin hackad)
  3 dl Ris
  6 dl Vatten
  1 tärning Grönsaksbuljong
  400g Kassler strimlad
  250g Ärtor,Majs & Paprika(fryst blandning går bra med färska också)
  2 dl Crème fraiche
  1 liten singel Vitlök(pressad)
  Timjan, Salt & Peppar

  Koka upp vatten och buljongtärning. Fin hacka löken, grov hacka de skivade champinjonerna. Fräs lök och champinjoner i smör i en traktörpanna. Tillsätt riset eller pastan låt fräsa med några minuter. Häll över buljongen och låt riset eller pastan koka anvisad tid under lock minus 5 minuter. Strimla kasslern i tunna strimlor. Blanda ner kassler och ärt blandningen i riset när ca 5 minuter återstår av koktiden. Pressa ner vitlöken i crème fraichen och blanda. Rör ner i pannan. Smaka av med timjan, salt och peppar. Servera med en tomat sallad.

 4. Under årets alla helger, förutom julhelgen, har jag kokt kassler i stället för kokt skinka.

  Kassler på ca 1 kilo sjuder jag i 2 timmar efter uppkoket. Den rökta smaken försvinner inte helt, därför godare än kokt skinka.

  På spadet kokar jag soppa med bruna bönor, morötter palsternacka, hela, skalade vitlöksklyftor och lite paprikapulver. När bönorna är mjuka, reder jag av soppan med lite matfett och mjöl. Vill man ha soppan lite matigare, kan man ha i kokt spagetti i mycket små bitar. En klick creme fraiche och gott bröd till 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..