Tjocka revben i sås med råstekt potatis

Här kommer receptet på en urtrevlig husman med tvist; Smakrika, möra, tjocka revben i sås som fått puttra länge. Råstekt potatis med örter och krispig sallad!

tjocka_revben_revbensspjäll_sås_recept_möra_gryta

Ni ska aldrig nånsin dra er för att köpa just tjocka revben, det är ett prisvärt kött och blir otroligt smakrikt och mört om det tillagas på rätt sätt.

På grillen? Njae… Jo, visst om de fått ligga i saltlag nåt dygn, eller grillas väldigt långsamt, indirekt och penslas ofta med glaze. Dom passar dessutom alldeles ypperligt till att rökas (efter saltlag-bad) men just i en gryta med gott kött behöver man inte alltid nödvändigtvis nötkött som till ex. kalops eller boeuf bourguignon.

En gryta på fläskkött och som här med revben blir minst lika god men låt för guds skull benen koka med!
Utan ben blir smaken ganska menlös och måste kryddas upp ordentligt men med just revben får man allt på köpet. Mycket kött, mycket smak, mört och saftigt. Lova att ni testar? 😉

Perfekt för storkok, storhushåll och dessutom och ett bra budgetalternativ. Här kommer en vansinnigt god köttgryta med härlig smak, skysås och ett kött som bara smälter i munnen! 😛

4 – 6 port
Det här behöver du : 

3 kg tjocka revben
Olja + smör till stekning
Svartpeppar
2-3 tsk malen paprika

1 purjolök
2 gul lök
2 morötter
½ stort äpple
3 vitlöksklyftor
2 msk tomatpure
1 tsk D´Elidas chilisås
2 tsk soya

2 liter köttbuljong

Maizenamjöl + vatten till redning
Salt & peppar

GÖR SÅHÄR : 
Skär revben i mindre bitar (ca 2 ben/bit). Hetta upp en panna med olja och smör och fräs på köttet så det får fin färg runtom. Krydda med nymalen svartpeppar och malen paprika. Lyft över till en större gryta allt efter han de blir klara. Stek inte alla bitar på en gång, då sänker du temperaturen i pannan och tillagningen förlängs och köttet blir mer kokt. Det ska fräsa på ordentligt och snabbt få en fin yta.

När allt kött är brynt. Lägg ner lök, äpple och morötter i samma panna som köttet stektes i. Tillsätt lite mer olja om det behövs. Tillsätt tomatpuré, chilisås och soya. Låt allt få svettas och bli mjukt nån minut sen häller du över allt i grytan med köttet.

Vispa ur pannan som både kött och grönsaker har brynts i med buljong och slå sen i grytan.

Låt grytan koka upp, sänk sedan till låg värme och låt puttra med lock ca 2-3 timmar tills benen från köttet lossnar lätt om du pillar på dom. Lyft ur köttet och ta bort alla ben. Vispa under tiden upp såsen i grytan med maizenamjöl utrört i vatten, låt koka ihop nån minut och smaka av med salt och peppar. Läggi köttet och servera!

tjocka_refben_recept_gryta
Billiga ingredienser med tjocka revben, lök, morot, äpple och vitlök.

tjocka_revben_revbensspjäll
Revbenen har fått brynas och ligger nu i en större gryta.

grönsaker_gryta_köttgryta_revben
Fräs på lök, morötter och äpple i samma panna som köttet tidigare.

tjocka_revben_gryta_sås_grönsaker

 

köttgryta_tjocka_revben
När allt är i grytan, slå på buljongen. På med lock. Låt sedan sjuda i ca 2-3 timmar.

revben_gryta_tjocka_revbensspjäll_sås
Grytan har puttrat ca 2½ timme. Lyft ur köttet.

möra_tjocka_revben
Pilla bort benen som nu lossnar lätt.

tjocka_revben_sås_skysås
Vispa upp såsen i grytan med maizenamjöl utrört i vatten för en tjockare konsistens.

tjocka_revben_sås_recept
Lägg tillbaka köttet från revbenen. Smaka av allt med salt och peppar.

tjocka_revben_sås_potatis_recept_husmanskost
Recept på råstekt potatis kommer i separat inlägg inom kort.

husmanskost_revben_sås
Smaklig måltid, en husman som aldrig går ur tiden!

  1. Det här ser otrolig gott ut, men jag hade nog valt potatis istället för att få i mig mer av den säkerligen goda såsen 😉 Det är också en rätt som jag här nere i Tyskland skulle servera Klöße till, det är ”potatisbollar”, typ kroppkakor utan fyllning om man säger så…

  2. Jag testade detta igår, det var jättegott! Jag tog, för miljöns skull, ungefär dubbla mängden av alla grönsakerna, och 4 gånger så myckelt äpplen.

  3. Det här ser toppen ut! Det passar ju riktigt bra med ganska rejäl mat och lite hetta till då våren fortfarande är ganska sval på många håll i vårt vackra land.

  4. Ser jättegott ut! Men en fråga bara.
    Silar du såsen och tar bort morötterna och löken och det efter du plockat ur köttet eller låter du allt va kvar i såsen?

  5. Det smakade himmelskt gott. Lagade det förra helgen och på allmän begäran av familjen blir det en repris ikväll!
    För övrigt tycker jag att du har en av de allra bästa matsidorna, jag har hittat flera mycket goda rätter, t ex Kalopsen som är gudomligt god:)
    Keep up your good work!

  6. Detta har blivigt en standardrätt hos oss! Älskad av alla med några få förändringar. Men det är ju grejjen med recept, man får tips om den goa smaken och sedan gör man det till sitt eget! Grymt att jag hittade. detta jättebra recept! 🙂

Kommentera inlägget

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Information om hur vi använder dina personuppgifter och om dina rättigheter finns på vår hemsida

LOADING..